24rodopi.com/Регион

Кърджали е област с по-висока добавена стойност на човек от населението в сравнение със съседните Хасково и Смолян, сочат последните данни на Националния статистически институт.

„Неравномерното разпределение на БВП на човек от населението ясно показва голямата разлика между столицата и всички останали области. През 2021 г. в София (столица) той е 45 хил. лв. – това е единствената област, чийто относителен БВП е по-висок от средната за страната стойност (20,2 хил. лв. на човек). С близки до средния БВП се нареждат Стара Загора (20,2 хил. лв. на човек), София (19,3 хил. лв. на човек) и Варна (17,9 хил. лв. на човек). Известни размествания обаче има в дъното на класацията, като с най-ниска степен на икономическо развитие в страната вече е област Хасково (9,8 хил. лв. на човек), следвана от Силистра (10 хил. лв. на човек) и Сливен (10,5 хил. лв. на човек). Разликите между по-слабо развитите области са относително малки, като цели 17 области са с БВП на човек от населението под 13 хил. лева“, обобщават от Института за пазарна икономика.

Кърджали заема 16-то място в класацията с 11 725 лева на човек.

Отрасловото разпределение показва, че в област Кърджали индустрията изпреварва услугите и селското стопанство.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/12/23 08:57

    Понякога сякаш е по-добре
    да нямаш глава.
    Особено сутринта.
    И само студената вода
    приятелски подава ръка:
    живителна струя
    за болката.
    И все пак -
    добре е да имаш глава.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/12/23 09:32

    Зощо не напишете с колко процента са по-високи цените на стоките в Кърджали спрямо цените в Хасково и Смолян. Стоки закупени на стойност 30 лв от Кърдйали в Хасково струват 17 лв.И това бе казано и от всички телевизии.Защо мълчите бе уважаеми журналисти?????? И защо всички мълчите за референдума на Слави за 1 лев субсидия и намалена численост на самунджиите в парламента.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/12/23 10:27

    Oт янyapи дoгoдинa вceĸи ĸyпyвaч нa имoт в Гъpция, ĸoйтo нacтoявa дa плaти зa нeдвижим в бpoй, щe бъдe изпpaвeн пpeд глoбa дo 500 000 eвpo и aнyлиpaнe нa дoгoвopa, cъoбщи в. Каthіmеrіnі.
    Toвa глacи дaнъчният зaĸoнoпpoeĸт, внeceн в пapлaмeнтa, ĸoйтo пpeдвиждa зaтягaнe и yвeличaвaнe нa глoбитe c цeл oгpaничaвaнe нa yĸpивaнeтo нa дaнъци. Cпopeд пpoeĸтoзaĸoнa дoгoвopът зa пoĸyпĸo-пpoдaжбa нa нeдвижим имoт, в ĸoйтo e впиcaнo aвaнcoвo, чacтичнo или изцялo плaщaнe в бpoй нa cyмaтa, e нищoжeн. Hapyшитeлитe щe бъдaт глoбявaни в бpoй в paзмep нa 10% oт плaтeнaтa цeнa. Глoбитe зaпoчвaт oт 10 000 eвpo дo 500 000 eвpo зa вcяĸo нapyшeниe.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.