24rodopi.com/Общество

Край на сухите чешми в домакинствата заради направата на връзки, край и на изкопните дейности-вторият етап на Водния цикъл в Кърджали приключи.

С прерязване на лентата на новоизградената входна шахта и укрепително съоръжение на дюкера под река Арда се постави край на дейностите по проекта. Той бе определен като „успешен“, а изпълнението като „много добро“ от директора на „ВиК“ дружеството инж.Славчо Славков.

Той и управителят на „Саварона“ Бехчет Касим прерязаха лентата на съоръжението. Изградена е укрепителна стена, която няма да позволи на висока вълна от Арда отново да нанесе поражения по дюкера. С новата шахта ще бъдат отвеждани отпадните води на кварталите и селата по десния бряг на реката към пречиствателната станция. „Труден, но и атрактивен обект, предизвикателство, което поехме и успяхме да изпълним в рамките на по-малко от 4 месеца, като в същото време бе необходимо да се съобразяваме с нивото на водата по време на дейностите“, посочи Бехчет Касим.

Общо седем са обектите, по които бе работено по втория етап на Водния цикъл, посочи инж. Славков.

Проектът стартира през 2019-та и приключва в срок. Стойността му е 67 762 390 лева. Изграден е нов магистрален водопровод с дължина 16 838 метра, реконструирана и доизградена е вътрешна водопроводна мрежа в Кърджали с дължина малко над 10 километра, реконструирани са главни водопроводи, обхваната е водопроводната мрежа в Момчилград и крайградските села на Кърджали.

„Доколко ще бъдат намалени общите загуби на вода ще можем да отчетем след година“, посочи инж. Славков. Той допълни, че в следващите 8 години фирмите-изпълнители ще поемат всички разходи при евентуални аварии.

„Благодаря на всички граждани за търпението, което проявиха“, посочи директорът на „ВиК“.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/12/23 15:58

    Питейната по 5 лв за нея питам ?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/12/23 00:13

    Нанесени са необратими щети по инфраструктурата, природата и икономиката на Кърджали

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/12/23 09:12

    Честито и да почват ремонта на ремонтите

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.