24rodopi.com/Общество

„Готвехме се за футболен празник. Имаше цели групи, които си резервираха заведения в Кърджали и региона, в които футболната среща щеше да се дава по телевизията. Уви, политиката провали един от мачовете на годината“, споделя футболният фен Емин Емин за проваленият супер мач „Галатасарай“ - „Фенербахче“. Двата тима имат десетки хиляди фенове в Кърджалийско.

Мачът за Суперкупата на Турция между „джим бом“ и „фенерите“ не се състоя заради скандал с лика на Мустафа Кемал Ататюрк. Отборите трябваше да играят в Саудитска Арабия, но поради изисквания на двата клуба, които не бяха приети от  местните власти, в последния момент срещата бе отменена.

И двата отбора, както и Турската футболна федерация, не успяха да постигнат споразумение с властите на Саудитска Арабия, така че „Фенербахче“ и „Галатасарай“ отказаха да излязат на терена.

Клубовете искаха преди мача да бъде пуснат турският химн и да бъде изложен портрет на основателя на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк. На знамето трябваше да бъде изписано мотото на Ататюрк: „Мир в страната и в целия свят...“. Освен това за годишнината на Турската република отборите щяха да носят тениски с образа на Ататюрк... Тези искания бяха напълно отхвърлени от саудитските власти. Предвид тази ситуация „Галатасарай“ и „Фенербахче“ обявиха, че този мач няма да се играе.

През деня се състояха извънредни срещи между двете страни. Турската футболна федерация съобщи, че мачът за Суперкупата ще започне с развяване на турското знаме, отбелязване на стогодишнината и едноминутно мълчание в памет на загиналите турски войници. Освен това може да бъде пуснат националният химн.

Фенове на два турски отбора изразиха недоволство от своята футболна федерация и правителството на Саудитска Арабия. В резултат на това отборите останаха в хотелите си и не отидоха на стадиона в Рияд.

 Тази сутрин организаторите на мача от Саудитска Арабия – подкрепяната от държавата туристическа компания Riyadh Season, съобщиха, че нямало проблем за развяванеето на турски знамена по трибуните, нито пък да прозвучи турският химн, от двата тима не приели условието на саудитците за фланелките с лика на Ататюрк.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/12/23 14:07

    ATATÜRK VİNAGİ POBEJDAVA

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/12/23 14:24

    Камиларите да не забравят че са били поданици на Османската империя и утре кат свърши петрола ще умрат от глад и сегашните им господари юдео краварите ще ги захвърлят кат мръсна кърпичка

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/12/23 14:55

    Seitler olmez, vatan bolunmez!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/12/23 15:28

    Браво и на двата отбора

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/12/23 15:42

    Без Ататюрк не може !!!! Той е велик ! А този Емин Емин, когото цитирате е един мушмурок.Типичен сансар от кърджалийско.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/12/23 17:49

    Защо в Кърджали няма паметник на Ататюрк? Той е постигнал много за добросъседските отношения между Турция и България. Между другото има паметник на Ататюрк в Куба!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/12/23 20:57

      Защото е РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ а не туршия фес такъв в България си имаме свои герои като Васил Левски,Христо Ботев,Георги Раковски те трябва да имат повече паметници а не някаква кръстоска между македонец и грък!

      Изтриване
    2. Анонимен31/12/23 06:44

      Щото на паметника ще е с фамилията на дядо му от село Себища.

      Изтриване
    3. Анонимен31/12/23 13:34

      Наистина сте туршия с робска психика ! Вечните роби на многострадална Европа !

      Изтриване
  7. Анонимен30/12/23 23:55

    Тука простите араби сбъркаха ,Турците може да са всякакви ,но станели въпрос за Ататюрк няма кой да ги спре!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен31/12/23 00:03

    Nie adjaba kade sme.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен31/12/23 09:23

    Kak da obyasnish na arabina koi e ATATYURK.........

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен31/12/23 10:49

    Kak da obyasnish na arabina koi e ATATYURK....................

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен31/12/23 12:03

      Много лесно казваш им че е бил продажник като вас арабите и това е.

      Изтриване
    2. Анонимен31/12/23 15:27

      А как да обясниш на турчина кой е ататурк

      Изтриване
    3. Анонимен1/1/24 14:09

      Ататюрк е човека който превръща Турция от изостанала източно-арабска в модерна западно-светска държава! А това да обясниш на турчин кой е Ататюрк е реторичен въпрос.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.