24rodopi.com/Регион

Губим проекта за околовръстен път на Кърджали. През април м. г. изтекъл срокът за оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и реално Кърджали се отдалечава от възможността за облекчаване на трафика и всички други последици от преминаващия автомобилен поток към и от ГКПП „Маказа“.

„Нужна е нова процедура за ОВОС за обходния път на Кърджали. Няма как строителството на пътя да стартира без ОВОС“, потвърди пред 24rodopi.com областният управител Никола Чанев.

Експерти по пътно строителство са категорични, че новият проект ще забави мегапроекта с още 3 години.

"Без ОВОС не може да се пристъпи към реално строителство. Времето просто беше проспано от тогавашното служебно правителство", посочи Чанев.

През 2021 година беше изчислено, че са необходими 240 милиона лева за строителството.

Идейният проект на Обходния път е от 2009 година, а през 2017 г. вече имаше готов одобрен технически проект, а пътят беше обявен за обект от национално значение. Бившият шеф на Областно пътно управление Иван Гавазов твърди, че веднага след съгласуването и одобряването му започнали отчуждителни процедури. Отчуждени били имотите в землището на село Дъждино и през април 2018 г. е било издадено разрешение за строеж за това землище. По цялото трасе, според проекта, трябва да бъдат отчуждени имоти в осем землища. „Заделени бяха два милиона лева за обезщетяване на собствениците, които така и не се усвоиха. Отделните имоти са с доста наследници, има имоти с по 32 човека на имот“, коментира инж. Гавазов.

Както вече 24rodopi.com писа, ако се реализира инфраструктурния проект с първостепенна важност за региона, Кърджали ще бъде заобикалян от тежките камиони за 17-18 минути по Обходния път.

Дължината на трасето е около 15 км. Започва от км 334 (по съществуващото трасе на път I -5, близо до разклона за село Черна скала) и свършва на км 349.

Околовръстното ще преминава източно от града, в съседство с индустриалната зона, и ще пресича бул. ”България” в зоната на ОЦК. Проектът предвижда сложни инженерни решения - изграждане на 5 виадукта, 3 пътни възела, една естакада, мостово съоръжение над р. Арда с дължина 1050 м., както и 13 броя надлези и подлези при пресичане с жп линии и републикански, общински или земеделски пътища.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/1/24 19:41

    Всичко е лъжа измама докато минат изборите след това претакване до следващите избори който и да дойде Кърджали ще боксува и ще бъде най лошия и презастроен град! След тези три години ще последват още три и така кучето си лае керванът си върви!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/1/24 20:21

    това никога няма да стане

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/1/24 20:35

    Всичко е игра. Ако направят околовръстно повечето обекти вътре в града умират. Тук не играят 50лв рушвет както преди няколко дена в КАТ. А и скоро време няма избори, че да ни обещават околовръстен път

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/1/24 20:38

    Дааа ... Тате ще ми купи колело, ама друг път ...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/1/24 10:49

    Младите,бягайте от Кърджали.
    Друго спасение няма.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.