24rodopi.com/Общество

Домът за медико-социални грижи в Кърджали ще бъде закрит до края на тази година. В него вече е прекратен приемът на нови деца. Двама от обитателите са били изведени през декември м.г., от 8 януари трето дете вече живее със свои осиновители.

Това обяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Домът в Кърджали е един от четирите все още действащи в страната, наред с тези във Варна, Стара Загора и Плевен, като общо в тях има под 200 деца. Закриването на всички подобни институции е залегнало в плана за деинституционализация на държавата, приет още в края на 90-те години.

„За да може да бъде закрит един такъв дом, са нужни няколко стъпки. Първата е да се спре настаняване на нови деца, втората е да се направи задълбочена оценка на състоянието на потребностите на детето, вкл. за съхранените връзки с роднини. Третата стъпка е изработване на плана за грижа на детето вече извън дома. Трябва да се види дали е възможно грижата да се поеме от родното семейство, ако не – да се намери приемно семейство, а като последен вариант – в център за настаняване от семеен тип“, посочи министърът.

„В края на тази година, през декември, планираме да организираме специална церемония, на която символично ще изгасим осветлението на последния дом. По този начин България ще може да отбележи края на една историческа епоха, в която деца са се отглеждали групово в институции“, допълва още Шалапанова.

На снимката: Дарение за Дома

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/1/24 14:16

    Prodaytegi i domovete nenaädeni pseta

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/1/24 14:18

    защото ще става хотел за инженерите от афганистан дето ще ни прати австрия

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/1/24 18:49

    Години се туткаха, но по-добре късно от колкото никога. В интерес на децата е.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/1/24 18:59

    "План за деинституционализация на държавата". Звучи ми като оттегляне (бягство) на държавата от задължението й да се грижи за децата.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/1/24 19:28

    Шалапаткина й работа! Що ще закриваш и ще гасиш тока. Ние в къщи като гасим тока, да не би да затваряме дома си. Тъпа мисиркина-новинарска работэ. Поднесено по най-тъпия начин. Ама като знам кои са някои от новинарите ви...вай анам, вай!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/1/24 21:09

      Гаси лампите и лягай спи, братчет, не му мисли, пий 6-8 ракии и да не ти пука

      Изтриване
  6. Анонимен12/1/24 19:49

    много точен коментар 19;28.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/1/24 21:38

    Общината ще продаде ли сградата?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/1/24 13:15

    Продава се. Начална тръжна цена 250 хил лева.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.