24rodopi.com/Коментари

Геополитическите анализи на д-р Ахмед Доган винаги са били висш пилотаж. И те винаги са част от всяко негово послание. Анализи, които са с дълъг хоризонт на „трайност“. Защото големият политик може и трябва да провижда нещата далеч не в периодиката на предварително разваления продукт „от избори до избори“.

Те обаче обикновено остават встрани в последващите тълкувания. Което е грешка. Обикновено окончават до елементаризма в разбирането на Догановите откровения.

Лидерът на ДПС първи въведе термина „Обръчи от фирми“. И всички реагираха като ощипани. Сякаш не знаеха как от края на 90-те всички партийни субекти закрачиха редом с бизнеса и започнаха постепенното си превръщане в корпорации по икономически интереси.

„Порциите на властта“ от онова контролирано изпуснато видео в село Кочан бе шамар от страна на Доган - към всеки помислил се за феодал в периферните райони на страната. Малко по-късно самият тогавашен председател го допълни кратко „Просто обясних на хората каква е технологията на властта“. На хората, за да се сетят „феодалите“.

„ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество“, изрече в последното си послание д-р Ахмед Доган. И това бе простичко обяснение на хората, защо се стигна до пречистването на партията. Месеци преди това, за ЧРД на Карадайъ, той пожела на председателя „да намери мярата между личното, партийното…“. И това беше директен червен картон. Защото мярата вече е била изгубена. Това бе корпоративното, което разяжда партията отвътре, погнусява електора, а ДПС има много резерви. За тази „пазарна демокрация“ Доган говори за втори път. Тя не е модел на ДПС, тя е властовата вакханалия, която намира хранителна среда във всяка една партия от отвъд океана, та чак до нашите ширини.

С това си последно послание, д-р Ахмед Доган обясни решението си за Делян Пеевски. С него започва възраждането на партията. А Пеевски го доказа с огромен размах в последните месеци. Той вдигна темпото на целия политически живот в страната. Неслучайно е и най-търсеният политик в кулоарите на парламента. Пеевски се появи на терен по време на местния вот, без митинги, без певици, без скандирания, без речите за „възродителния процес“, които омръзнаха дори на най-върлия електорат. Появата му на Тюркян чешма го доказа. Хиляди дойдоха, за да го видят, чуят, снимат с него.

„Последните 6 месеца направихме много в парламента и в местната власт, но имаме още много, много работа. Всеки ден, а не от избори на избори. Защото хората са мъдри и имат безпогрешни сетива за политиците си. И техните очаквания и изисквания към нас са да бъдем до тях. И ние трябва да бъдем“, изрече Пеевски за ЧРД на ДПС.

Не спря и да го повтаря и на всички срещи с хората. Наби го в главите дори и на помислилите се за вечни и вездесъщи в Движението. Които пък един по един си заминават. Обновлението на партията започна с хората, с техните проблеми. С нов ритъм на работа. Който вече е видим. Милиони потекоха към общините, а съвсем скоро тези изоставени хора там ще разберат, че държава наистина има и тя не ги е забравила.

Защото на тръгване от Тюркян чешма, всяка една „електорална единица“ си мисли за собствения дом, за уличката до него, за осветлението над нея, за децата зад граница. А това е в дневния ред и на Доган, и на Пеевски. Посланията са ясни.

А още по-интересни са анализите на лидера на Движението относно геополитиката. Задават се времена, които изискват динамични хора, които работят с размах и изпреварващо темпо.

 

***

 

Има интересна ирония. Начело на т.нар. „турска партия“ застава етнически българин. Етническите българи пък виждат в т.нар. „турска партия“ единствената надежда за нормална изправеност в тотално ненормалната обстановка на наведеност в политически план. С тази разлика, че ДПС все по-упорито и успешно бяга от клеймото „етническо“.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/1/24 08:15

    Сигурно не е искал да види това което правят неговите кметове

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/1/24 08:27

    ДПС е по малко етническа в сравнение с другите български партии. За 34 г. вижте колко от тях са припознали, отворили сърце и душа за своите български граждани с турски етнически произход?! Дори лявата БСП/ над 90 % от турците в България са лявомислещи /страда от историческа и др. ЗАДРЪСТЕНОСТ!Майка България плаче за ЕДИНЕНИЕ, ЗАЕДНОСТ, ЗАДРУЖНОСТ, СИГУРНОСТ И СТАБИЛНОСТ!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/1/24 08:37

    Преди 30 години нямаше интернет и хората чакаха като Месия Телеграмите от Сараите

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/1/24 09:09

    Прост народ. Слаба държава.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/1/24 10:51

    Ататюрк е спечелил войната срещу англичани и съглашение, защото е бил на фронта. Чърчъл е загубил,защото е командвал от сарая в Лондон...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/1/24 11:35

    Защо се изненадвате на Балканите всички са правени от един .... баща само майките са различни.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/1/24 13:06

    Журналистите ни представят само външни сценични изяви, изключая ситуацията зад кадрите. В резултат, вътрешни процеси стават публично достояние след решения обявени с публични обръщения. Виждаме краен ефект, но той се променя в зависимост от влияния на лобита, амбиции, интриги и доноси. Връзка между партия и хората нямаше. Новите приоритети наложиха нов модел, промяна с нови лица и дейни изяви на място. И реинфорсиране с новогодишни послания. В първото, не се спомена евроатлантизмът, напомнянето дойде във второто. Кой е диригента? Движението е във фундаментална координация с Друга Сила, на която е континюация. И нещата се представят в симбиоза с контекста на преобразуване на новия баланс в света и укротяване на външни лобита. Тук дилема няма, а само техническо извинение. Корпуленсът репрезентира фундамента. Налага се намесата на вожда да лансира дресинга за външни лобита. Разбирай външни връзки, т.е. Чакъров да отговаря за турския електорат (Дилема няма, само техническо решение). Вътрешната политика и международните изяви в посока евроатлантизъм се дирижират от Пеевски по готова политическа програма с приоритетни цели за 2024.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.