24rodopi.com/Общество

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ излетя тази нощ заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) към Международната космическа станция от базата "Кенеди" в щата Флорида, САЩ.

Ракетата с Гезеравджъ бе изстреляна в 00:49 ч. турско време (23:49 ч. българско), пише Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Церемонията по изстрелването бе проследена от огромен брой турски граждани. Много хора, включително журналисти и чуждестранни гости, се събраха в полунощ край специално разположения планетариум на площад Къзълай в столицата Анкара. Зрителите имаха възможността да наблюдават изстрелването от специално монтиран екран на площада.

Много хора проследиха церемонията и на площад Таксим в Истанбул.

Планетариумите в специални големи шатри са изградени от министерството на промишлеността и технологиите. Цялото пътуване на турския космонавт до Международната космическа станция може да бъде проследено от космическите инженери и учени, работещи в наземната станция на Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (ТЮБИТАК), разположена в района на Анкара. Церемонията по изстрелването бе наблюдавана и в редица научни центрове в Турция (в Коня, Бурса, Анталия, Трабзон, Кайсери).

Министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър и делегация от учени пристигнаха в САЩ, за да присъстват на церемонията.

Часове преди излитането Каджър написа в профила си в социалната мрежа Екс: "Хайде, Турция, хайде всички пред екрана в 00:49 ч. тази нощ!".

Гезеравджъ трябваше да излети вчера, но полетът бе отложен заради силен вятър. Полетът му бе отменен за втори път. Планираше се той излети за МКС на 9 януари.

През 2021 г. президентът на Турция обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на космическата програма възлиза на 6 млрд. долара.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16. В продължение на 21 години той е изпълнявал важни мисии в състава на военновъздушните сили на Турция.

"Името ми не е важно", написа Гезеравджъ в своя публикация в социалната мрежа Екс по повод мисията и добави: "Това, което е важно за хората, е да помнят, че страната им е достатъчно решителна да направи крачка в бъдещето и да мечтае не за границите на небето, а за дълбините на космоса".

Гезеравджъ е роден на 2 декември 1979 г. в град Силифке, окръг Мерсин, Южна Турция.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/1/24 07:27

    Чакам Големия Турчин да продума. Виждам, че разглежда свитък листове.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/1/24 09:22

    Хората пътуват до космоса ние нямаме автобуси до селата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/1/24 10:31

      България имаше двама космонавти, първият летял преди 45 години. Имаше автобус до всяка махала на баира, ама онова време трябва да се мрази, нали така. Модерно е. Модерно да нямаш нищо и да си последен.

      Изтриване
    2. Анонимен20/1/24 01:07

      Ние кога ще имаме

      Изтриване
  3. Анонимен20/1/24 01:04

    Да беше взел и султана със себе си!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/1/24 09:37

    Тази новина изобщо не е вярна. Има един или двамела турци които са били в космоса, през 70 те, и 90 те години, бяха от турските републики на Русия, не помня точно от кои, Таджикистан или Туркменистан. Ердуан не е в час.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.