24rodopi.com/Общество

В 8 поредни години за главен борец на историческите мазни борби в Къркпънар е бил обявяван Хюсеин Пехливан/Hüseyin Pehlivan от кърджалийското село Крайно село. Този рекорд все още не е подобряван.

Това бе отбелязано на възпоменателна церемония за 42-ата годишнината от смъртта на един от най-големите борци в света в последните 100 години.

Хюсеин Пехливан, популярен в Турция като „Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan“, е роден през 1908 година в Ал кая (Крайно село). Когато е на 14 години се изселва със семейството си в Турция и покрай батковците си се запалва по борбата. Той е баш пехливан (шампион) на Турция по мазни борби през 1935, 1936, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941 и 1942 г.

През 30-те и 40-те на миналия век Хюсеин участва и в професионални кеч борби, предимно в Турция, но има срещи и във Франция и Англия. Правени са неуспешни опити за организиране на сблъсък между титаните Хюсеин Пехливан и Дан Колов.

Пехливанът от Ал кая умира на 74-годишна възраст в Текирдаг.

„Хюсеин Пехливан/Hüseyin Pehlivan е рекордьор по борба, но той е и паметник на честността. Целият му живот се основава на честност и почтеност и той става шампион без да е замесен в уредени мачове“, посочи пред присъстващите на възпоменателната церемония регионалният директор по култура и туризъм Ахмед Хаджъоглу.

В Къркпънар, където се провеждат мазните борби, е издигнат паметник на Хюсеин Пехливан.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.