Силиконки и стероидки – напомпани кукли

24rodopi.com/Общество/Регион

Офис за куриерски услуги. Опашка. Вътре е тясно и хората кибичат пред вратите. Кой за получаване на пратка, кой за изпращане, кой за скандал. Нашенски работи.

Млади момчета се засичат на влизане-излизане. Единият носи малък пакет.

-Казвам ти, брат, това е страшно! 300 долара и те прави животно за един месец. Късаш тениски, брат!-споделя този с пакета.

-К`во е, бе?!-пита другият.

-Много яки неща за помпене. С тях ти трябва само месец в залата и ставаш машина!-отговаря.

По интернет се поръчват всякакви „кюспета“. За правене на мускули с минимални усилия.

 

***

„В залата идват всякакви пишлегари, които тренират и вземат разни неща, които им раздробяват вътрешностите. Недоволствам, ама те искат бързи резултати. И след всяка серия упражнения се гледат в огледалото. Пъчат се, стягат, снимат се. След това ходят с по пет таралежа под мишниците, ама силата им-само в муцуните. Такова чудо не е било“, разказва възрастен мъж. Бил е майстор на спорта. Методист, на когото всякакви инструктори могат да завидят. Ама мнението му никой не иска. Трябват резултати. Той пък ходи само за развлечение.

 

***

Фризьорски салон. Сяда напомпано момче. Едва събира ръцете си. Гола глава, но „подстрижката“ продължава около час. Набързо се лъсва наново „кубето“, а след това… Брадата се оформя, веждите се „пипат“, космичките в носа.

Навива ръкави-ръцете епилирани. Брадата обаче е като на представител на семейството горили, отгледало Тарзан. С вежди, доволно оскубани, напереният тръгва…

 

***

 

„Жените си блъскат силикон и хиалурон, за да изглеждат като надуваеми кукли. Силиконът за мъжете пък са химиите, които си вкарват-ефектът е същият. Нито едните са истински, нито другите. Но тези, два нови пола, се привличат. Едните искат да се харесат на другите, както и вторите. Нищо, че първите ще ги спукаш, пък на вторите химията им е увесила безвъзвратно чур…“, казва отново методистът на истинската физкултура.

Неразбран, затова и не спори с новата младеж.

Щангист, шампион в категорията си, си праснал хилаурон в джуките. За да заприлича хептен на идолите си мадами. Вдига коравите лостове с набъбнали устни.

Суета.

В същото време други подобни епилират дори задниците си…

 

В тази държава майките станаха мъже…

 

„Аз не работя, гледам децата. Мъжът ми е в строителна бригада в Германия. Издържаме се само с парите, които изпраща. По около 1500 евро на месец“.

Това разкрива 38-годишна жена от Родопите. Тя е и майка, и баща в домакинството поне през около десет месеца в годината. Тя кара децата на училище и градина, тя поправя повредите в жилището, тя отговаря за семейния автомобил.

Родопите са може би регионът с най-много жени водачи на глава от населението.

 


Мъжете зад граница, дамите поемат всичко у дома-от тенджерата до волана в ръце.

 

„Заплатата ми тук е около 800 лева чисто. Тези пари не стигат. Имам малко дете, а мъжът ми от години е зад граница. От там изпраща приблизително по 2000 евро на месец. Без тези средства тук е почти невъзможно. Ако детето се разболее, веднага отиват едно 100 лева за лекарства. Всеки непредвиден разход е удар по бюджета“, посочва 35-годишна жена от региона.

 

2000-2200 евро за дома.

 

Калкулацията на гурбета на средностатистическия нашенец, заминал зад граница и изграждащ съвременна Европа с мисъл за семейството в родния край.

„В най-лошия случай може да се спестява по 1600 евро, но е възможно и повече. Зависи и дали фирмата е поела квартирата, какви са осигуровките и т.н. Много е важен и акълът“, споделя дългогодишен гастарбайтер. По думите му, около 500 евро нашенци харчат за забавления, но над тази сума, нещата у дома придобиват катастрофален характер.

 

Шушана

 

Колко са гурбетчиите? Много. Така би отговорил всеки попитан кмет. От общински до селски. До последната махала в региона.

Кои остават?

Старци, жени и деца.

Шушана е сама.

 

Недоимъкът е най-суровият учител. Той превръща жените в най-коравите мъже.

 

Те са сами. Изоставени заради икономическата действителност. Изпадащи във всякакви ситуации. Мъжете им са зад граница. Работят, за да почувства семейството „семейния уют”. Те се справят ден след ден със задачата да бъдат „мъжа пред децата”. Болки и радости се разбиват в телата им сякаш морски вълни в скалист бряг.

Те са сами и устояват, на всичко.

Това е родопската Шушана. Ако й изсъскаш нещо и може да ти изсвятка един шамар.

 

Коравите жени на планината, които отглеждат децата си, докато мъжете им са на хиляди километри далеч от дома.

 

Те са просто електорални единици в сметките на шепата управляващи главунгери от породите „гъзоблизци, шарлатани, мазници, калинки, бръмбари, както и откровени крадци“.

Десетки хиляди автомобила има в движение в Родопите. Огромен процент от тях се управлява от жени. Дамите в планината са 2 в 1. Ролята на съпруги е отдавна в скрина с чеиза. Шофьорската книжка е изтрита от праха и влязла в употреба.

„Всяка сутрин на тръгване за работа на паркинга се поздравявам с жени. 80 на сто от живеещите в кооперацията са дами, които стържат смело джамовете на автомобилите и подгряват колите, за да закарат децата на училище и детска градина. Мъжете им са зад граница”, споделя родопчанин, живеещ в кърджалийския квартал „Възрожденци”.

„Никога не бих дал автомобила на жена ми. Не може да се справи. Но, мен ме няма, тя трябва да е главата на семейството у дома. Ще кара, к`во ще прави. Не можела да паркира назаден, ще се научи. Не можела да кара нощно време, ще свикне. Мен ме няма”, казва гастарбайтер от Джебелско, понастоящем в Германия.

Жените се превръщат в основата на семейното гнездо. Те излизат рано сутрин и водят децата, те ги вземат, те пазаруват, те въртят цялата къща.

 

***

Девойките блъскат хилаурон и силикон, момчетата стероиди и прочие… Наперени само за снимки. За пет стотинки работа не могат да свършат. Едните ще се спукат, другите епилирани. Върви разбери, кое е по-суетно - оскубаните вежди или набъбналото.

Жените станаха силния пол. Силният-напомпан, ама оскубан.

Смелите жени и кекавите мъже. Едни въртят домакинство, волани, гледат деца, другите помпят във фитнеса, с плешиви глави, ама три часа си оформят брадичката, веждичките… Наперени, ама меки по душа.

Това е положението. Дупе да е яко, хеле пък епилираното…

„Родопи voice

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.