24rodopi.com/Общество

След 17 години зад граница, родопчанка поиска да си върне българските имена, които са й били дадени при рождението й.

След 1989 година родителите на момичето подали молба за връщане на предишните имена, които им били сменени по време на т.нар. „Възродителен процес“. Така тогавашната девойка получила нови, съобщава в новия си брой „Родопи voice“.

След като завършила образованието си в Родопите, тя напуснала страната. В продължение на години живеела и работила зад граница. Преди две лета обаче решила да се завърне в България и да се установи отново в родината си. Всички обаче я познавали с рождените й български имена, а тези на личните документи й създавали неудобства, посочи в молбата си пред родопски съд жената. Тя бе уважена от магистратите и родопчанката ще си върне отново българските имена.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

21 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/3/24 14:56

    Помашки работи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/3/24 09:28

      Намерила е правата вяра... Хи, хи, хи.

      Изтриване
  2. Анонимен2/3/24 19:20

    Скоро и за ЕГНто ще сети че била родена ден по рано за да завьрне там кьдето е била.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/3/24 22:49

    Пенсионираха се в Турция, сега и тук ще искат, ако не става с стаж, с фалшиви документи ще се пенсионират с телк което е масова практика.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/3/24 12:55

      Никъде не пише Турция, пише чужбина...

      Изтриване
    2. Анонимен3/3/24 20:01

      О, извинете, била е в Пхенян или Улан Батор! Простете за грубия изказ, но все ми се струва, че за наследниците на родилия се 500 след.хр., в скоро време ще свършат и девиците, и амброзията, и шербета! VPVD

      Изтриване
  4. Анонимен3/3/24 08:24

    Да е стояла в България, какво прави в Турция . Тези които останаха си живяха нормално !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/3/24 18:15

      Какво общо има с Турция бе бръмбар, тя се е върнала от Запада 100% , и това да си вземе българско име е само Помашка работа,

      Изтриване
  5. Анонимен3/3/24 16:00

    Дошъл и е акъла!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/3/24 16:07

    Браво! Да е жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/3/24 17:16

    Много е важно да се знае историята, защото нашата българска история е много фалшифицирана и затъмнени!
    Трябва ясно да се каже, че Възродителния процес в България започва още в далечната 1912г., когато БЪЛГАРИТЕ МОХАМЕДАНИ от районите
    на: Ловеч, Тетевен., Велико Търново, Разград, Търговище, Силистра, Бяла Слатина, Пазарджик и много други краища са променили имената и вярата си. Защото тогава са приложени редица икономически стимули за изпълнение на задачата, приобщаване на тази част от населението за изграждане на силната държава. Хората от Родопите са включени на по‐ късен етап във Възродитения процес, или са били по‐ смели и неподдаващи се на икономически изкушения. За всички трябва да е ясно, хората са родени в България, майчиният им език е български и това е единственият признак да се наречеш БЪЛГАРИН!

    За информация на незнаещите,
    ГАГАУЗИТЕ в България и навсякъде са хора християни, но с мачин език ТУРСКИ, тези условия не покриват изискването да се наречеш БЪЛГАРИН!
    ТЕХНИЯТ Възродителен процес е бил реализиран с икономически стимули, давана им е земеделска земя по около 200‐ 300 декара и така след 2-3 поколения са влели в бългатския народ!

    Всеки може да се запита, защо в много общини няма стари архиви от преди 1912г., може би трябва да няма информация за тези неща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/3/24 01:56

      Архиви има и са на стария ръкопис. 1912 е балканската война. Сигурно ако живея в САЩ ще съм (американски българо мохамеданин) 😁 ама не, щото всички са американци.

      Изтриване
  8. Анонимен3/3/24 17:51

    Поздравления!Ако направи и другата крачка,ще е вече в мир и с душата си.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/3/24 18:05

    Има нещо неточно!! Пише че си върнала имената с които е родена!!! Българските!!Е да ама нали през възродителния процес са им сменили турските имена с български!!! Демек родното е турско!!А тя си иска българското име (което не е искала вероятно при възродителния процес) защото на този етап им е по изгодно за Европа!!! Дефакто те с това двойно гражданство бяха облагодетелствани а не ощетени!!Но натрапиха друго мнение!!!Гласуват тука за ДПС,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/3/24 10:56

      Единственият смислен и логичен коментар

      Изтриване
  10. Анонимен3/3/24 19:06

    Браво на жената,осъзнала се е,случилото се е неприятно,ужасно но тя просто е българка от турски произход...толкова е просто.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен3/3/24 20:45

    Много хора си смениха имената, но останаха турските фамилии с бг окончание.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен3/3/24 22:19

    A be tokmak kakvo si napisal tuka?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/3/24 12:41

    Да си промени и религията си,да приеме и християнството ,само със смяна на едно име не може да бъде българка.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен5/3/24 23:48

    Така се прави след много далавери в чужбина бе балъци
    Фалираш фирма ,взимаш кредит и забатачваш всичко и си сменяш имената в България и си чист като бебе
    Айше я няма Анета гелди пак в чужбина 😉
    Шматки
    Знаете ли колко си смениха имената заради казармата там
    Не ги закачат изобщо
    Празни философи
    Тези вратички ги има само в България 🤣
    Каква вяра какви 5 лв. Малоумници

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.