24rodopi.com/Кърджали

Традиционното Третомартенско кафе в Кърджали вече е в по-широк формат. На маса в центъра на града, след тържествената част, седнаха кметът Ерол Мюмюн, областният управител Никола Чанев, духовниците отец Петър Гарена и районният мюфтия Басри Еминефенди, народни представители, общинари и др.

„Мисля, че ние като местна власт, като представители на държавата и на религиите ясно показваме Кърджали по каква линия е вървял и по каква ще върви. Кърджали отдавна се е превърнал в модел на толерантността, в модел на заедността и приятелството, без да се разделяме по религия, по етност, по националност“, заяви пред журналисти кметът Ерол Мюмюн. Форматът на кафето се разширява с присъствието на областния управител в израз на това, че градът край Арда е символ на единството. „Мястото му е на тази маса, защото когато стане дума за добруването, за благото на гражданите, ние нямаме право да се делим на държава, на община, на каквото и да е било“, подчерта Ерол Мюмюн.

Той благодари на Никола Чанев, че е приел поканата и разчете жеста като показател, че когато става въпрос за благото на жителите на общината има единомислие сред институциите.

„Когато днес идвах насам в главата ми съвсем спонтанно възникна една древна поговорка – че човешката душа няма нужда от чай и от кафе, тя има нужда от хубава приказка и от диалог“, отбеляза областният управител Никола Чанев. Той благодари на кмета за това, че традицията за пиене на третомартенско кафе Ерол Мюмюн е превърнал в начало на диалог, започнал преди няколко месеца между двамата, и който има вярата, че ще продължи в името на жителите в региона.

Отец Петър Гарена коментира, че още вчера е пил кафе с мюфтията, защото двамата представители на религиите не са били сигурни дали традицията с дълбок смисъл ще продължи. „Сега вече сме спокойни и казваме и на хората да са спокойни, заедно с мюфтията и виждаме, че нещата продължават, нищо не се руши, а дай Боже да се надгради“, каза още енорийският свещеник. Кафето е важно, защото дава знак за единство, въпреки различията, сподели районният мюфтия.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/3/24 18:33

    Празник, празник ама джендърите-евроатлантици са против този празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/3/24 20:24

    Липсва само Ибряма!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/3/24 20:28

    Някакви малоумници по БНТ днес обявиха, че имало бейби-бум днес.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/3/24 08:44

    Еееееех,Хасане,Хасане къде си бе!Тия хич не са красиви!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/3/24 08:47

    Честит празник.
    Браво, това сме и трябва да бъдем Кърджалийци. Единни във всичко, за да успее града. Всичко друго е преходно.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/3/24 09:40

    Браво пипан

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/3/24 13:09

    МНОГО СТЕ ВНИМАТЕЛНИ ДА НЕ ВИ ОПАРИ КАФЕТО,НО АКО ТАКА ПРОДЪЛЖАВАТЕ ЩЕ ВИ ОПАРЯТ ГЛАСОПОДАТЕЛИТЕ.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен4/3/24 13:49

    На първия много му сладко кафето. Чувам го как сърба

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/3/24 15:01

    Липсва главния ходжа - Байрам ходжа.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/3/24 17:08

    15.01 Няма в Кж друг хамелеон

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.