24rodopi.com/Политика

Ще задържим папката за мандата… няколко секунди!

Това заяви Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“(ИТН)  и разведри обстановката в президентстото, където се състоя церемонията по връчването на третия мандат за съставяне на редовно правителство.

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи. Папката беше върната празна от заместник-председателят на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев.

След като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори. Държавният глава трябва да насрочи дата за тях.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Фаворит за служебен премиера е Горица Кожарева.

Вариантите за служебен премиер са:

Росен Желязков - председател на Народното събрание

Димитър Радев - управител на БНБ

Андрей Гюров - подуправител на БНБ - Управление "Емисионно"

Петър Чобанов - подуправител на БНБ - Управление "Банково"

Радослав Миленков - подуправител - Управление "Банков надзор"

Димитър Главчев, председател на Сметната палата

Горица Кожарева, зам.-председател на Сметната палата

Тошко Тодоров, зам.-председател на Сметната палата

Диана Ковачева – омбудсман (започва работа в чужбина)

Елена Чернева-Маркова - заместник-омбудсман (вече подала оставка)

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.