24rodopi.com/Общество

Депото за отпадъци не е приятно място. И като гледка, и като аромати. Но е терен за препитание на десетки семейства…

„Кмете, за два дни от сметището вадя колкото твоята месечна заплата!“ - тези думи казва „служител“ по отпадъците на местния селски управник във Вишеград, споделя самият кмет пред екип на 24rodopi.com.

Много семейства буквално ровят из депото, в търсене на своите съкровища, от които се препитават след връщането им на вторични суровини. Махалата край Вишеград е осеяна с къщички, населението там е над сто души.

„Изваждат пари от сметището, други ходят зад граница и работят. В началото бяха само няколко къщи, сега са много“, казва пред екипа ни кметът на Вишеград Осман Ахмед. Край селото се намира Регионалното депо за битови отпадъци.

Интересна е историята на новодомците, заселили баирите от десетилетия. И тя е свързана с кораба „Емона“. Емблематичният плавателен съд, строен по поръчка на цар Борис Трети, който вспоследствие е транспортиран до Кърджали и пуснат във водите на язовира. По идея на рекордьора на Гинес капитан Георги Георгиев. Корабът е единственият в света, претърпял крушение на сушата. Плавателният съд се обръща при транспортирането на завоите в село Чифлик. За да се предотвратят други инциденти, властта решава да компенсира няколко семейства, чиито къщи се намират  край маршрута на кораба в кърджалийския квартал „Боровец“. Те са принудени да ги напуснат и им се дават парцели край Вишеград. Хората строят скромни къщи, които по-късно продават на дошли от вътрешността на страната роми. След което отново се местят в „Боровец“. За щастие, по къщите им там няма и драскотина след преминаването на кораба.

Десетилетия по-късно, махалата е многолюдна. Препитанието - от сметището, и от работа зад граница. Край скромните постройки пък е пълно с „богатства“ от депото – перални, бойлери и всякакви железарии.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/4/24 09:07

    Моля от Общината да проверят законноста на тази махала.Как от EVN прекарват електричество на постройки без нотариален акт и още много нередности.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/4/24 09:24

    Благодарение на сметището, нерегламентираното строителство населението на Кърджали се увеличава с десетки хиляди роми, придошли от страната. Ромите привличат роми, като овце накуп. Сегрегират се и не щат омешване.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/4/24 15:50

    Там няма нищо законно, а пък че заради кораба са им дали терени, въобще няма такова нещо, тогава на хората от махалата им дадоха общински жилища във Възрожденци и из града.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.