24rodopi.com/Общество

Турчин поиска българско гражданство с мотив, че баща му е роден в Момчилград, а през 1943 година цялото семейство емигрира от Царство България в южната ни съседка. Пречка обаче била липсата на издаден акт за раждане на родителя на мъжа.

В същото време в турските граждански регистри било посочено място на раждане именно Момчилград.

Въпреки всички проверки в архивите от времето на Мастанлийски окръг, подобен акт за раждане на лице с тези имена не е бил издаван. Общината оспори искането с мотив, че нито едно доказателство не сочи, че бащата на турския гражданин е роден на територията на Мастанлийска околия. В същото време не съвпадат и годините, според турския граждански регистър. В декларацията за гражданство е посочено, че лицето е на 9 години, но спрямо посочената година на раждане, той е трябвало да бъде на 6 при пристигането си в Турция.

Окръжният съд в Кърджали отхвърли молбата на турския гражданин за съставяне на акт за раждане на баща му като неоснователна.

На снимката: Гарата в Мастанли, "Държавен архив"

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/4/24 08:48

    моя дядо е живял във ФДР през 39г. Искам немско гражданство. Срам нямат тея турци. ДПС нека се разграничи от тези шарлатани. Една думичка не знаят на Български.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/4/24 10:17

      МОЙТЕ У ТЕСАЛОНИКИ ПА Я СЪМ ГЪРЧЕ БРЕ АМА КЕТАП ЙОК

      Изтриване
  2. Анонимен24/4/24 09:01

    всеки иска у авропата ей

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/4/24 10:54

    Държавата е пълен с расисти и искате да се оправи но жалко е че хората вече те не могат да се смилат един друг

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/4/24 11:24

    Добре, тогава се оказва, че според българската държава баща му е бил извънземен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/4/24 11:53

      Немога да разбера баща му българин ли е? И тои защо не иска да е турчин? Явно е извънземен синът. Моя род са от Одринска Тракия, Нико не бих се излагал да искам гражданство при положение, че си имам държава.

      Изтриване
    2. Анонимен24/4/24 12:06

      Според българската държава и документацията в Момчилград такъв човек няма роден там. Това, че е казал на турците, че е от Момчилград и те така го записали е друг въпрос. Капиш, марсианец?

      Изтриване
  5. Анонимен24/4/24 11:26

    Компил борджек.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/4/24 11:55

    Голяма част от хора,които искат да получат гражданство,е да вземат червения паспорт и да заминат в Европа! По добре държавата ни да помисли как да облекчи безвизовия режим за турските граждани и туристи,както го направи уж враждуващата Гърция!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/4/24 17:42

    Проверете далавераджиите, които оправят документите за българско гражданство, като кенчо артиста и доносника

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/4/24 19:59

    Не се е отчел добре на един момчилградски адвокат ! Иначе, проблем с общинската администрация и архив, едва ли щеше да има! Гадая си !

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/4/24 20:04

    Значи е нямал имоти, които да продаде/прехвърли на момчилградск предприемач. Ярдъм едерди, хаирсевер аркадашъмъз

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/4/24 00:42

    Sprete veche sas tia, nikade nqma tolkova evtino grajdanstvo

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.