24rodopi.com/Общество

79-ата годишнина от победата над хитлеризма и фашизма, ознаменувана с края на Втората световна война, беше отбелязана в Кърджали. Паметта на загиналите в най-кръвопролитния конфликт в човешката история бе почетена с минута мълчание.

Пред  паметните плочи на загиналите във войните на площад „Освобождение” в Кърджали бяха поднесени венци и цветя от името на кмета на общината Ерол Мюмюн, областния управител Никола Чанев, партии, организации и граждани.


Последният жив ветеран от Втората световна война в Кърджали - Нико Костов, бе удостоен от Община Кърджали с парична награда и книги за историята на града.

100-годишният дядо Нико е мобилизиран едва на 21 години, докато отбива военната си служба. Като младши сержант в 29-и Ямболски полк е бил изпратен на фронта на 22.09.1944г. През декември същата година е ранен в битка при град Грабово, Хърватия и след лечение в болница е върнат в България, за да отбие остатъка от военната си служба. Нико Костов е роден в село Чернозем, Ямболско, но повече от десет години живее при децата си в Кърджали.

На 9 май се чества и Денят на Европа. На тази дата през 1950 г. е произнесена историческата Декларация на Робер Шуман - външен министър на Франция по онова време. В своя реч в Париж той споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.