24rodopi.com/Общество

Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, гр. София, се посочва в съобщение на правителствения пресцентър до медиите.

Политически и обществен скандал беляза почивния 1 май. След като ден по-рано пправителството на Димитър Главчев на свое заседание даде "зелена светлина" за изграждане на частна детска болница, късно вчера това решение беше отменено.

В съобщение на пресслужбата се посочва, че разпореждането за това е на министър-председателя Димитър Главчев. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.

Главчев дори заплаши,  че ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран от министъра на здравеопазването Галя Кондева, премиерът ще предложи на президента Румен Радев Кондева да бъде освободена от поста.

Новината за отмяната на скандалното решение дойде след поредица от политически реакции. Първата критика беше от президента, който призова правителството да преосмисли решението си. Отмяната му поискаха и от ДПС, а от ГЕРБ, обясниха, че партията винаги е подкрепяла и подкрепя проекта за изграждане на държавна национална детската болница като проект със стратегическо значение за България.

Според проекта, в новата частна болница „Мама и аз“ трябва да има 30 клиники и отделения и общо 413 легла. От здравното министерство мотивираха решението си с анализ, според който населението има нужда и от тази болница. А Здравната каса е дала становище, че е възможно да финансира дейности в "Мама и аз".

Инвеститорът на болница "Мама и аз" излезе с позиция за полученото, а в последствие отказано разрешение за строеж на лечебното заведение. В него се казва, че решението за създаването на многопрофилна със само 40 педиатрични легла е законосъобразно и правилно.

"Нито проектът, нито решението имат за цел създаването на някаква „национална частна детска болница“. Предвид създаденото обществено-политическо безпокойство в резултат на разпространяването на фалшиви новини и популистки коментари, инвеститорът Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл", казва инвеститорът.

Под шапката на конгломерата "Търговска лига" са болничната верига "Сърце и Мозък" и още няколко кардиологични болници в страната, производителят на лекарства "Чайкафарма" и застрахователят "Дал Бог живот и здраве".

Припомняме, че „Търговска лига“ на Тихомир Каменов ще гради болничен комплекс „Сърце и мозък“ в кърджалийския парк „Арпезос Север“.

 

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/5/24 09:48

    ДАЛАВЕРА !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/5/24 10:28

    Който бе одобрен от ДПС съветниците

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/5/24 11:50

    Наще легнаха веднага в София ха почти да стане и го клъцнаха сериозно плашещо влияние !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/5/24 20:06

    Ще има новини и за Кърджалийската болница след изборите.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/5/24 13:10

    Вместо болница ще има жилищен блок...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.