24rodopi.com/Общество

Потребители на бързи кредити от села в Родопите се превърнаха в кошмар за фирмите, предоставящи заеми. Десетки спечелени дела има в региона срещу компаниите заради огромния и „скрит“ размер на лихвите, отбелязва в новия си брой печатното издание „Родопи voice“.

В рамките на ден мъж от маданско село спечели три дела срещу фирма за кредити. Той теглил три заема за период от година. Два от тях за сумата от 600 лева, за която трябвало да върне 268 лева над главницата. Третият бил в размер на 800 лева, а общо заплатената сума била 1 155 лева, или с 355 лева „горница“. Въпреки че посочената по контракта обща сума за плащане била 856,66 лв.

Съдът обяви договорите за потребителски кредити за недействителни, като по този начин потребителят трябва единствено да заплати чистата стойност на получената в заем сума. Компанията пък бе осъдена да върне дадените над кредита суми.

В Родопите подобни дела са десетки в последните години. Рекордьор по подобни пък е съдът в Мадан. Хора от селата в миньорската община, както и в Рудозем, успяват успешно да осъдят компаниите. В един от последните подобни казуси, жена от родопско село трябвало да върне заем с 250% лихва. Годишният лихвен процент върху 5000 лева бил 41%. Срокът за погасяване – 24 месеца. Пакет от допълнителни услуги и възнаградителна лихва обаче увеличили сумата за връщане на 12 007 лева.

Договорът за потребителският кредит бе обявен за нищожен от съда, заради противоречие със закона. Компанията бе осъдена да върне общо 5388 лева на жената, както и да плати 415 лева съдебни разноски. Оказва се, че договорите нарушават „добрите нрави“ и са в противоречие със закона. Друга родопчанка, от село в региона, успя да надвие пред Темида 4 фирми за бързи кредити.

Буквално всеки ден в съдилищата се разглеждат по няколко дела, заведени от потребители на подобни услуги. Към момента съдилищата са стопирали хиляди левове „рекет“ под различни форми. В общи линии магистратите се произнасят, че с подобни действия се заобикалят различни членове от Законите за потребителските кредити, задълженията и договорите, както и защита на потребителя.

На снимката: Оферти за кредити дори сред некролози

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/5/24 09:33

    Селяни ама не се бръснат с мотиката. Лихварството не беше ли забранено.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/5/24 18:50

    Убедихте ли се че помаците не са ахмаци и не ядат доматите с колците.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.