24rodopi.com/Регион

Египетският лешояд Фердинанд загина в резултат на токов удар в Източните Родопи, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Заради дъждовното време и разразилите се бури, лешоядът е кацнал на рисков електрически стълб в близост до язовир „Студен кладенец“ и за съжаление е бил убит от токов удар.

Необезопасените стълбове от електроразпределителната мрежа са най-честата причина за загиване на хищните птици. Те загиват най-често от токов удар, когато докоснат проводник и заземена част от съоръжението.

В България голям процент от електропроводите средно напрежение (20 kV) са опасни най-вече за едрите грабливи птици и щъркелите.

От май до юли м. г. се намираше в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“. Лешоядът страдаше от луксация (изкълчване) на крилото в резултат на сблъсък. Лечението бе успешно и Фердинанд бе върнат в дивата природа на Източните Родопи в началото на юли.

На снимката: Фердинанд в Спасителния център

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/5/24 09:01

    Да бе да, токов удар! Онези от дивечовъдния участък са му видели сметката!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/5/24 13:49

    Природата е създала фауната така,че за всеки животински вид да има нормална хранителна среда.И този вид трябва да се труди за да я получи.Каква храна има в БГ за този лвшояд???????

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.