24rodopi.com/Общество/Регион
„Хубаво ни е у дома. Имаме къщи, градът започна да се развива. Всичко е направено - площадът, улиците, спортните и детски площадки, ама няма бъдеще там. В един момент детето ни ще расте само със старците. Това е тъжната истина. В последните три години нито едно бебе не е родено. Общо за този период има около под 30 дечица, ама проплакали зад граница. Само актовете им са пресъставени в общината. Какво да правим там? Затова ли работихме зад граница толкова години? И решихме - купихме жилище в Пловдив. Поне е град, който се развива“.
Споделено от млад родопчанин, на 30 години.
Той и съпругата му са в графата „Изгубени“. Защото са се сбогували с родния край. Идват само през няколко уикенда и по празници при родителите си в малкото и китно родопско градче. Избрали са друго. Защото двете им деца са по-важни. Живеят в Пловдив. Закупили жилище на стойност над 2000 евро на квадратен метър. Трябвали са им близо 10 години работа във Великобритания, за да си позволят този „лукс“. Който не е дотам лукс, предвид останалите вложения в имота.
40.8% от населението на България е концентрирано в 8 общини 40.8% от цялото население в България живее в 8 общини. По последни данни на Националния статистически институт (НСИ) най-голяма част от населението е концентрирана в столицата и в още 7 общини, които имат население от над 100 хиляди души - Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Сливен и Плевен. Към края на миналата година от общо 265 общини в страната 142 са с население под 10 000 души.
Напусналите 1 317 души си тръгнали от Родопите в рамките само на една година. 245 от тях са заминали зад граница, а 1072 са се заселили в други региони на страната. Това сочат данните за м.г. в област Смолян на Националната статистика. 467 сменят местоживеенето си в рамките на региона. От Смолян в Пловдив са се преместили 531 души.
По-голям е броят на изселените мъже (901) в сравнение с този на жените (883). През м.г. заселените в областта са 1 637 души.
С 1247 души е намаляло населението в Смолянско през миналата година спрямо предходната, като в края на 2023-та то е 92 107 души. Демографската картина показва: хората застаряват, все по-малко деца се раждат, нараства броят на изселените и заселените, сочат данните на Националната статистика.
В област Кърджали картината е по-оптимистична. 2 822-ма са напуснали седемте кърджалийски общини през последната година, но в тях се заселили 7 808 души, 6 262 са пристигнали от чужбина. 414 души от област Кърджали са заживяли през последната година в града под тепетата.
„От 1400 до 2000 евро на квадрат не ги бърка. Това са изнемощяли губетчии. Но плащат“, споделя пловдивчанин. И допълва: „Градът се напълни с хора от Кърджали Смолян“. Не че има против. Дразнят го само някои неща. „Тия говорят така, че направо е срам за българския език. Пък били втори на матурите. Преписвачи“, отбелязва човек, който дава квартири.
„Живея на село. Хубаво ми е. Всяка сутрин посрещам слънцето през баира. Не ми пука за тия в града. Плащат по 1000 евро на квадрат за „кибритена кутийка“. Аз имам двор. В Пловдив квадратният метър върви по до 3000 евро. И какво? Какво получава човек? Малка тераса, изглед към гащите на съседката, това е!“, казва още родопчанинът, решил до напусне планината с дестинация Пловдив. След това пък инвестирал в родното място-обратно в Родопите.
„Работих в една компания, свързана със софтуер. 15 години живях в София. Съпругата ми забременя. Роди, и реших да се преместим в родния град. По-спокойно. Тук почти няма престъпност, всички знаем кои са дилъри на дрога. Ще се чувствам по-спокоен за детето. Вярно, няма да имам тези пари, но семейството е по-важно“, споделя мъж от Родопите. Един от малцината, които се връщат.
Защото болшинството заминават. И билетът, поне към момента е еднопосочен. Дори с целите си семейства. Регионът обезлюдява. И нито нов асфалт, нито нови сгради ще го върнат.
„Няма поминък, не е като при соца. Овце, кравички, с това се занимават хората“, казва бай Рафет. Катър, черна кокошка, тишина и зеленина, както и възрастният мъж – това посреща в село Бакалите. Родопчанинът е мил и любезен, каквито хора вече са рядкост в градовете. Защото той е погълнат от мъдростта на баирите. Четирите му деца са далеч. Синът му е само при него, но през уикендите. Защото работи в Пловдив…
Половин милион за апартамент. Това е рекордът на имотния пазар в кърджалийския квартал „Възрожденци“ и… жив интерес към продължението: А сделка ще има ли? 4-стаен апартамент в района на пасарелката е обявен за продан на цена от 255 000 евро (почти 500 000 лева). Жилището е с обща площ 144 квадратни метра, намира се на пети последен етаж в нова сграда. Апартаментът е обзаведен.
Седем от десет купувачи на жилища са гурбетчии.
Това сочат наблюденията на брокери на недвижими имоти и строителни предприемачи, които директно контактуват с клиентите. „Съотношението е 70 към 30 в полза на плащанията с пари, изкарани на Запад, отколкото спестени у дома или банкови кредити. Всъщност, последните са рядкост“, коментират от бранша. Кърджали е в Топ 5 по строителство в страната. „Търсенето на жилища не секва, въпреки поскъпването на квадратния метър. За около 30 милиона евро са сделките с недвижими имоти в рамките на един летен сезон“, коментират инвеститори.
Гурбетът се оказва най-сериозният поминък на хората в Родопите. Млади по малките населени места почти не са останали. Но въпреки това, голяма част от тях не спират да инвестират в родния си край. Около 14 нови къщи са били построени в едно родопско село за последното десетилетие. Около 50 000 лева излиза едноетажна сграда от копката до последната керемида на покрива, пресмята местният кмет.
270 души живеят в селото, но през лятото се връщат гурбетчии и изселници и населението става над 400. „Оправят се старите къщи, строят се нови. Повечето млади са зад граница. Дори синът ми е в чужбина, аз също съм ходил. Много е трудно там. Години трябват, за да се спестят средства. Зависи и какво се работи. Някои получават добри пари, други едва кретат. Не е лесно“, споделя местният кмет.
В района има и ремонтирана хижа с 22 легла, туристи не липсват. А интересът към района се увеличава в последните години. Туристите пък задължително купуват от хората в региона мед, билки, мляко. Около 400 крави се отглеждат в селото. Големите животновъди обаче са 5-6 души. Мъж си е купил малък трактор за 7000 лева. С него обработва земите си, но и помага за съселяните си – оре, откарва дърва и тор. „Гледам и пет крави“, казва пред екипа ни той. Животът в селото е спокоен.
Преди 1989-а година 500 къщи са били пълни с хора. Сега са няколко десетки. В местното основно училище е имало 360 деца, сега са около 20, заедно с учениците от околни населени места. Пътищата са оправени. Нов асфалт предстои да се положи и към някои махали. Няма проблем с водата, а всеки ремонт на къща и съграждане на нова е и надежда за селото. Че заедно с туризма ще се възроди и населеното, така както е било пълно преди десетилетия. Докато тази надежда таят местните, младите търсят жилища в Пловдив, София, работят в чужбина…
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/6/24 17:17

    Цял живот да бачкаш за един апартамент ? Най евтиния апартамент започва от 100К живота е в село не в града

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/6/24 21:31

    Докато има купувачи още ще поскъпва,ще надминем и София,по добре в Пловдив или друг град поне ще знаеш че щи имаш работа,ав Кърджали апартамент а улицата с дупки и кал

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/6/24 09:43

    Никой не се преселва в Кърджали, нито в областта, всичко е двойни граждани от Турция, ама не го пишете, не знам защо?!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.