24rodopi.com/Общество

С 35 гласа „За и четирима въздържали се Общинският съвет прие Плана за финансово оздравяване на Община Кърджали за периода 2024 – 2026 год., предложен на вниманието на общинските съветници от кмета Ерол Мюмюн.

По думите му Планът има за цел в срок за две години от неговото въвеждане в действие да се постигне финансово оздравяване на общината, намиращо израз във финансовата устойчивост и стабилност на общинските финанси, както и да се постигне по-добро управление на публичните ресурси, по-голяма прозрачност в дейността на общината и да се повиши контрола на местно ниво, при спазване на фискалните правила по ЗПФ.

Основната посока за търсене на решение за излизане от финансовото затруднение е да се предприемат мерки за подобряване на показателите, по които община Кърджали отчита негативни резултати,а именно:

-Поети ангажименти под 50% от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години;

-Просрочени задължения под 5% от отчетените за последната година разходи на общината;

-Задължения за разходи по бюджета на общината близо до 15% от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години.

В плана има заложени мерки за изпълнение на Плана за финансово оздравяване  за периода 2024-2026г., са в следните основни направления:

-Оптимизиране на местните приходи /данъци, такси, глоби/ - като размери, ставки и повишаване на събираемостта им;

-Затягане на бюджетната дисциплина на разпоредителите с бюджет към община Кърджали;

-Оптимизиране на разходите, в т.ч. и оптимизация на структурата и числения състав на персонала.

-Ползване на временен безлихвен заем по чл.130ж от ЗПФ в размер до 6 000 000 лева.

За целия период на оздравителната процедура, очакваният фискален ефект от мерките, които община Кърджали възнамерява да приложи за повишаване на събираемостта на приходите и за оптимизиране на някои разходи, възлиза на приблизително 5 000 000 лева.

От залата прозвучаха критики към Плана и бяха направени предложения в тази насока. След дебати, те бяха отхвърлени от мнозинството в Общинския съвет.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/6/24 15:59

    Махнете всички пенсионери от администрацията. По селата в кметствата има по 5 човека.Всички пенсионери и се чудят какво да правят по цял ден освен да клюкарстват.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/6/24 19:04

    Новото начало защо не дадете старият край за пълно разследване на злоупотребите май не ви дават

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/6/24 12:47

      Айде Ерол аби покажи ,че искаш да спасиш Кж

      Изтриване
  3. Анонимен27/6/24 20:20

    Нещо не разбрах, теглим временен заем - 6 млн. и ведно с оптимизациите, ще имаме ефект на спестени - 5 млн. Демек Киро е на кирия.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/6/24 07:52

    В началото общинските съветници бяха без ЗАПЛАТИ , нека да е пак така щом толкова много милеят за града…

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/6/24 17:47

    Оптимизацията трябва да започне от държавната администрация. Държавната администрация трябва да влезе в основната си роля и да започне да работи. Данък след данък, увеличение след увеличение, а упадъка не спира да ни изненадва. Чудя се когато всички имигрират, на диваците ли ще се радвате. Тогава няма да ви трябва асфалт, така или иначе животните са свикнали с черни пътища. На чобаните не им трябва да се борят с държавната администрация, когато нещо не върви те вадят гегата и бият. Ще си живуркате добре, на вярно ще е утопично.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/6/24 14:32

    Накратко 50% по високи местни данъци. Ако си плащал 140 лв, сега ще плащаш 210 лв. Честито

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.