24rodopi.com/Общество

Срещите на випуска са вълнуващи. Да видиш своите съученици след 50 и повече години е изживяване - променени, с различни житейски пътища и съдби.

Много сълзи на очи, емоции и спомени предизвика срещата на Випуск`1971 на Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене. Един уникален и неразделен клас се събра отново, за да отпразнува 53 години от завършването на гимназията.

Основни инициатори на срещата са самите те и организационна група, начело с Шерафет Лятиф. Той търси из старите архиви, създаде група в социалната мрежи. Намери имена, проучи телефони и адреси. Издири съучениците си из цялата страна и чужбина, главно в съседна Турция.

Цели пет десетилетия след последния училищен звънец, събитието имаше и силно „международно присъствие“. Специално за събитието в Черноочене дойдоха съученици от Република Турция. С една единствена цел – да видят отново някогашните приятелски усмивки, да си спомнят лудите училищни години. Някои от тях се срещнаха за първи път след толкова години и отново видяха лицата на вече порасналите деца от съседните чинове.


Не успяхме да се съберем всички, но срещата премина интересно. Надявам се да правим тези срещи по-често. Ние бяхме много задружен клас, сподели Шерафет Лятиф.

Той беше подготвил видео със снимки от далечните години и успя да развълнува всички.

Радвам се, че не сме се забравили. Много голяма част от тези 36 випускници са успешно реализирани хора, сподели Бейрул Саргън. Той дойде специално от Турция за срещата.

Някогашните неразделни момичета и момчета, сега възрастни хора с побелели коси, първо се събраха пред сградата на бившето си училище. Посрещнаха ги настоящият директор на СУ “Христо Смирненски” Юлия Чортленева.

Преброиха се с клас стани и клас стани.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на учителите и съучениците си, които са напуснали този свят.

Училището ни даде много – най-вече дисциплина, много добри приятели и добри учители, категорични бяха те.

Бившите съученици на по 70 г., мъже и жени с всякакви професии, си припомниха приятни мигове от учебните дни. Имаха много да разкажат и за цели 5 десетилетия раздяла, за живота си, за професионалната си реализация, за децата и за внуците си.

Разделиха се с пожелание в скоро време отново да се съберат.

Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Инж. Шерафет Лятиф20/6/24 06:06

    Естествено, срещата приключи с мухабет на спомените. Beyrul от с. Горна крепост ни посрещна на изискана трапеза. Дълго ще помним неповторимия вкус на агнешкото, къпаната баница, двустепенното руло с тиквички, двата вида пилаф, дреболиите по рецепта на Gülcan - дъщеря на Beyrul, сладкото с макови семена и още, и още! 🎈🎈🎈 Отделно, споделените спомени направиха срещата толкова трогателна, че както се преливахме от смях, така и дълбоко се натъжавахме, затова дълго се изпращахме със сълзи на очи. 🎈🎈🎈🍀

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.