24rodopi.com/Регион

За четвърта поредна година „Дънди Прешъс Металс“ беше част от спонсорите на фестивала за наука и изкуство – „Ало, Космос – говори България“.

Младежкият научен фестивал, организиран от Атлантическия клуб в България и STEAM and Space Cluster Bulgaria, с генералната подкрепа на Посолството на САЩ в България, се състоя в София Тех Парк под патронажа на Министъра на образованието и науката на Република България.

„Дънди Прешъс Металс“ се включи с интересен интерактивен щанд, който привлече малки и големи, разхождайки ги от дълбините на земните недра чак до необятния космос.

И тази година екип от отделите „Връзки с обществеността“ и „Комуникации“ представи дейността на двете дружества в Челопеч и Крумовград и запозна всички любознателни посетители с това откъде идват металите. Пренасяйки се от загадъчния и необятен космос, удивително място подложено на множество изследвания, присъстващите имаха възможност да се потопят дълбоко в земните недра, за да се запознаят с природните богатства. Малчуганите научиха за опазването на околната среда и биоразнообразието, и по-специално опазването на двата вида защитени костенурки – шипобедрена и шипоопашата, намиращи се в близост до рудник „Ада тепе“.

Малки и големи чуха разкази за пътя на рудата, за сложните технологични процеси, които превръщат металите във вид, които можем да ползваме в  нашето ежедневие. Най-смелите и любопитни направиха подземен тур в рудник „Челопеч“ и се докоснаха до атмосферата на подземния рудник, благодарение на очилата за виртуална реалност. На километри от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ деца и техните родители се разхождаха из подземните галерии на 600 метра под повърхността. За поредна година атракция и дълга опашка от желаещи предизвика фото будката. Желаещите да си направят снимка избираха табелки с различни професии от минния бранш и щастливо позираха. За незабравим спомен посетителите можеха да си направят и 360-градусово видео, благодарение на иновативната видео атракция 360 фото будка.

Разказите на служителите от отделите „Връзки с обществеността“ и „Комуникации“ в „Дънди Прешъс Металс“, както и атракциите на щанда, помогнаха на посетителите да изживеят магически момент и да си тръгнат с усмивка, научили много за минната дейност.

Кулминация на фестивала „Ало, космос – говори България“ беше срещата на живо с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия, американски рекордьор по брой излитания в открития Космос. За децата бяха създадени научи работилнички, откъдето да опознаят чудесата на Космоса с Робо приключение до Марс, да създадат свое 3D съзвездие, да изследват света на програмирането и да се докоснат до писма от бъдещето. Всички участници чуха вдъхновяващите разговори за това какво се случва с астронавтите, когато са в космоса, как всеки от нас може да направи космическо откритие и какво търсят хората на Луната. Забавления не липсваха и на интерактивните павилиони, направени с образователна цел в сферата на технологиите, науката, образованието и изкуството.

Четвъртото издание на младежкия научен фестивал се превърна в още по-забележително събитие, което успя да събере преподаватели, професионалисти от индустрията, научни експерти и най-вече – бъдещото поколение иноватори, астронавти и мечтатели!

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.