24rodopi.com/Спорт

В Ардино ще се проведе 16-тия международен турнир по тенис на маса за момчета и момичета до 13 години в памет на изтъкнатия тенисист и треньор Дургут Адемов – Джофи. Очаква се в надпреварата да участват отбори от Турция, Гърция, Македония, както и от водещи клубове в България. 

Турнирът ще се проведе в дните 25-28 юли, под патронажа на кмета на общината инж. Изет Шабан.

Международната проява е част от годишния спортен календар на Българската федерация по тенис на маса (БФТМ).

Началото на тениса в Ардино се поставя през 1965 г. Най-успешните години в историята на „Юнак” са в периода 1972 - 1976 г., когато се състезава Дургут Адемов - Джофи. Той е роден на 26 август 1955 г. в Ардино. Завършва Климатичната гимназия в града, както и 2-годишен треньорски курс във ВИФ-София. Тенисът на маса е най-популярният спорт в Ардино и още 10-годишен Джофи е сред най-упоритите в тенис залата. Скоро е включен в представителния отбор на „Юнак“. Годините 1972-1975 са най-успешните в кратката му състезателна кариера. Участва във всички републикански първенства и финали. Първенец при юношите на двойки през 1973 г. с партньора си Джеват Хасанов. На следващата година печели злато отборно и индивидуално при юноши-старша възраст. При мъжете Джофи грабва бронз при двойки отново с Джеват Хасанов. Има призови класирания на международни турнири в бивша Югославия, Унгария и Румъния. След края на кариерата си като спортист става треньор по тенис на маса в Ардино. В родния си град подготвя десетки състезатели на СКТМ „Юнак“. Сред възпитаниците му има осем републикански шампиони на България, призьори в престижни състезания и турнири у нас и в чужбина. Напуска този свят, твърде млад - на 35-годишна възраст през 1991 г. Познат на хората в Ардино с честността, всеотдайността, трудолюбието и взискателността към себе си.

С решение на Управителния съвет и ръководството на клуба по тенис на маса „Юнак“ от 1994 г. се провежда турнир в негова памет.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.