24rodopi.com/Общество

„Преди няколко години купих жилище във „Възрожденци“ за 66 000 лева. Днес тези 80 кв. метра струват 65 000 евро“, споделя гурбетчия за 24rodopi.com.

Спрял се е на панелен апартамент тогава. „Държахме да е в този квартал, защото е жив, защото има млади хора. Гледахме ново строителство – стаи като кибритени кутийки, реалната квадратура е съвсем различна. Терасите по-големи от холовете, а и трябва да се затварят с дървен материал. Ремонтът преди нанасяне щеше да струва колкото цената на имота. Затова във фокуса ни бе панел, но след основен ремонт-пространството е по-голямо. Така и избрахме апартамента си“, обяснява мъжът. Цената преди няколко години е била 412 евро на кв.м. В момента тя е 812 евро, или двойно.

Цените на апартаментите в центъра на Кърджали най-често са от 900 евро до 1100 евро на квадратен метър, в зависимост от състоянието на жилището, етажа и конкретната локация. В квартал “Възрожденци” имотите са по-евтини, като най-често са около 850 евро на кв. метър.

В кварталите на града цената на панелно жилище от 80 кв. м, което е ремонтирано и обзаведено без излишен лукс, най-често варира от 55 хил. до 65 хил. евро. За тухлените апартаменти цените стигат до 80-85 хил. евро.

Профилът на купувачите от години е един и същ-хора, работещи в Западна Европа, разполагащи с налични средства. Някои от тях вече с поне три жилища. Рекордьори не липсват. Като хора закупили 10 апартамента с цел-инвестиция.

Според брокери, нараства търсенето и на къщи, като цените най-често са от 100 хил. до 160 хил. евро. Предпочитани райони са “Байкал”, “Веселчане” и “Студен кладенец”, но също така и оформилите се вилни зони в покрайнините-като Прилепци, над училище „Славейков“, Петлино. Цените в областния град бележат все по-рекордни стойности. Така например, малка къщичка-25 квадратни метра, със скромен двор, в района на новата джамия, се предлага за 65 000 лева. Сградата наподобява по-скоро барака за инструменти.

Паралелно с това скочиха и цените на гаражите, някои дори над 1000 лева за квадратен метър.

„Автомобилът ми струва 8000 лева, но се принудих да си купя паркомясто пред новата кооперация за 20 бона, защото няма къде да спирам…“. Изповед на родопчанин, избрал да живее в пренаселения квартал „Възрожденци“ в Кърджали.

„Новите блокове се строят буквално един до друг, паркинги не са предвидени, гаражите са малко, а цените за тях са над 1000 лева за квадратен метър. Инвеститори пък продават паркоместа на тротоарната площ за по 20 000 лева. Дори за тази баснословна сума има хора, които купуват, защото няма къде да паркират. Цените преди години за подобни пространства с антипаркинг устройства, вървяха по 3 000 лева“, коментират брокери за случващото се във „Възрожденци“.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/7/24 08:41

    Наследсво от "успешният" инженер по неговите думи. Презастроин град, няма въздух , няма паркомясто , няма инфраструктура. Наблъскани кооперации един до друг, в най различен стил и цвят. Ужас!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/7/24 09:26

    Да, даже малко са скочили цените, тъй като БНБ и ЕЦБ увеличиха паричния оборот в рамките на само 10 години с повече около 200%. Честитка на тези, които досега са събирали само хартийки или електронни данни в банката.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/7/24 17:37

    НЕ САМО В ГР.КЪРДЖАЛИ, ЕЛАТЕ ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ЧЕРНОМОРИЕ...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/7/24 21:40

    Колкото и да скачат ще седят празни, защото изгонихте децата си. Радвайте се на празни апартаменти сега. Може да си купите и пет, даже и по 2000 евро квадрата да станат като седят празни са ви харам, няма да имате радост.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/7/24 07:05

      Не прекалявай, времената се променят. Не се знае, всички могат и да се върнат. Животът е един кръговрат, нищо не се губи. Могат и други народи да дойдат. Не се знае, след 10 години Кърджалийско може да има положителна раждаемост. Това не означава, че е добре, че една олигархическа и дерибейческа върхушка в ДПС изгони младите на вън. Не се налапаха, трупат богатството на народа за собствена сметка. Дано да им излезне през носа.

      Изтриване
  5. Анонимен19/7/24 00:06

    Голямата далавера като сте взели копторите. Цялото Възрожденци тъмно. Никой няма да живее тама

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.