Еркан Хаджимустафа*/24rodopi.com/Мнението на шахматиста

Шахматът в Кърджали беше мъртъв по времето на Хасан Азис, възроди се по времето на Ерол Мюмюн.

Това коментират любителите на древната игра от шахматен клуб "Арда" след поредния силен турнир, този път в самия областен център. В Кърджали шах се играеше 30 и повече години само в училищни секции или в Пенсионерския клуб. Турнири се провеждаха на няколко години веднъж по кафенета и крайпътни заведения с максимум десетина участника.

През последните няколко години любителите на логическата игра се обединиха и регистрираха шахматен клуб "Арда". Упорито искаха и настояваха в продължение на години бившият кмет на Кърджали да им отдаде под наем помещение за клуба, но отговорът винаги беше отрицателен.

Официален отговор на  Хасан Азис на запитване на ШК "Арда" от 31 август 2021 година гласи: "Към настоящия момент община Кърджали не разполага със свободно помещение, подходящо за дейността на шахматния клуб".

Разказът на членове на клуба:

„Поискахме централно пустеещо от години помещение, находящо се в "Рилите" - бивше партийно помещение, на несъществуващия вече СДС на Дора Христова. Но Хасан Азис го дал на Ахмед Моллахасан, който е племенник на съпругата му“.

Отказът и абсолютната незаинтересованост на местната власт не ги демотивира и те продължиха да работят за развитието на шахмата в региона. Започнаха по няколко пъти в годината да организират турнири във всичките 6 общини на областта - с изключение на Кърджали.

Хасан Азис се оказва единственият градоначалник от областта, който не съдейства за провеждането на шахматно състезание.

Но ентусиазмът на шахматните любители не секна. Продължиха да организират  шахматни турнири и за деца. За да се стигне дотам, че Крумовград за няколко поредни години да стане домакин на шахматни първенства с участие на гросмайстори от национално и  международно значение .

Развитието на шахмата пое коренен обрат с встъпването на длъжност на новия кмет Ерол Мюмюн, категорични са шахматистите от клуб „Арда“. Той обещава помещение за клуба, което предложение ще се разгледа още на следващото заседание на Разпоредителния орган в Кърджали.

За първи път от 1989 година в град Кърджали се проведе турнир по шахмат в Бизнесинкубатора на 14 юли в Неделя. Желаещите бяха толкова много, че не смогнаха да участват, защото капацитетът бе само за 80 участника, за което се извиняваме, споделиха организаторите. От тях 35 са деца под 14- годишна възраст.

Новото отношение на местната власт обнадеждава любителите на древната игра, че ще се подготви детска школа, която може да допринесе в бъдеще за кърджалийски успехи в шахмата в световен мащаб. Бившият световен шампион по шахмат до 20-годишна възраст Димитър Трифонов, който е кърджалиец, твърди, че в региона има таланти като Нургюл Салимова и трябва да им се подаде ръка. В потвърждение на думите му турнирът в неделя бе спечелен от 24-годишния Тамер Исмаил, който е ставал шампион по шахмат на България до 8-годишна възраст.

*Авторът е шахматист, който в момента живее в Германия и се включва в състезания там, но когато си е в родния край, се включва с логическите битки и тук

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/7/24 16:15

    Кмета е Много Добър

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/7/24 16:16

    Браво на Децата

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/7/24 14:28

    Buradan da mi bu okuz kafali Mollayin ismi cikti?! Yuh! Gecen yillarda muasebeye gitmistim bi ofise orda bi kizla biri feci kacga ediyordu. Sonrasinda Mollahasan kapiyi carpri gitti. Muasabe ofisinde konu oldu bi kiza cok kar ediyormus diye. Valla gozum doldu bu pic kurusundan

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.