24rodopi.com/Политика

Семейството на съпредседателя на ДПС Джевдет Чакъров има общи бизнес интереси с енергийния и застрахователен бос Асен Христов, който приватизира кърджалийския Завод за инструментална екипировка/“Формопласт“, става ясно от разследване на водещия български всекидневник „Труд“.

Асен Христов все още е собственик на „Формопласт“, въпреки опитите за продажба на базата на дружеството.

„Справките в Търговския регистър и базите данни сочат, че синът на бившия екоминистър и дългогодишен член – в това число на ръководството на ДПС, както и на ресорните комисии в Народното събрание, фигурира в над 40 дружества, повечето от които занимаващи се именно с ВЕИ. И макар да са регистрирани все в Пловдив или Асеновград (откъдето е родом Чакъров), контролират десетки соларни паркове и малки ВЕИ инсталации из цялата страна. Според експерти от сектора, Сами Чакъров и бизнес партньорите му държат (построени и в процес на построяване) мощности за над 400 мегавата или почти колкото половин блок на АЕЦ „Козлодуй“, пише „Труд“.

И още: „Разрастването на младши (Сами Чакъров) на енергийния пазар с възобновяема енергия у нас стартира преди 4-5 години, но истинският удар прави през 2023 г. През юни миналата година в експлоатация е пусната фотоволтаичната централа (ФЕЦ) Верила – една от най-големите в страната, с мощност 123 мегавата. Инвестицията е за над 200 млн. лева, като централата съдържа над 220 000 соларни панела, обяснява напоително вестник „Капитал“ в хвалебствена статия за мегапроекта. Инвеститор във ФЕЦ „Верила“ е дружеството „Белозем солар парк 3“, чиито крайни действителни собственици са Сами Чакъров (чрез верига дружества, сред които е въпросната компания „Състейнъбъл инвестмънт“ и друга перла в енергийната корона на фамилията – „Сизиджи“) в съдружие с мажоритарните акционери в „Еврохолд“ Асен Христов и Кирил Бошов“.

„Не е тайна, че макар първоначалната инвестиция да е скъпа, изграждането на ВЕИ-та е апетитно по две причини. От една страна – заради еврофондовете, идващи по линия на ЕС именно за проекти за възобновяема енергия. А от друга, че веднъж построени, централите реално гарантират на собствениците си пари от въздуха. В случая – милиони от вятър и слънце, които всички ние наливаме в джобовете им, плащайки сметките си, неотменима част от които е и таксата ВЕИ.

На този фон, далеч не е изненадващо, че пак миналата година, веднага след пускането в експлоатация на ФЕЦ „Верила“, Сами Чакъров и партньорите му започват постъпки за изграждането на нова соларна мегацентрала – на 1270 дка в землището на гр. Мъглиж (Стара Загора). Според материали в медиите, плановете са тя да е с мощност 100 мегавата, а инвеститор в проекта е „Белозем солар парк“2, в което съдружници отново са инвеститорите и във ФЕЦ „Верила“, пише всекидневникът.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/7/24 08:33

    Престъпление е това което правят партийните и общинските деребеи.На фона на проблемите на обикновените хора всичко това,което се случва е по- вече от деребейство.Прав е г-н Пеевски,че 34 г. абсюлютно нищо не е направено за хората.Нормално ли е уважаеми общински и партийни лидери при наличието на такъв голям язовир - Мъглене хората от район Бенковски да бъдат обречени на безводие.Спомням си преди години /10/ г.кандитат за кмет на общ.Кирково обясняваше,че проекта за сомотек за с.Китна е готов и веднага след изборите почва изпълнението на проекта на стойност 480 х.л.
    Това не се получи,няма проект няма вода,но този деребей е на партийна - депесарска софра.Г-н Пеевски пак повтарям прав сте в борбапа срещу деребеите.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/7/24 08:47

    Дерибеи, заробили народа. Хванете тази банда и в пандиза с тях.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/7/24 08:52

    Много добре. Да считаме ли, че Хасан Азиз се гони с Чакъров. О той има съвместен бизнес с бизнес ортака си за добив на инертни материали. Има бетонов център със същият. Също така със същият има построени сгради. В момента е участник на строежа срещу съда. А с “ парцелната другжка” Мустафа къзълбаша има вече обекти отдадени под наем във Възроженци, в момчилград. С Лятив има база за пясък на пътя към Мост. Да изброяваме ли още? Гони Чакъров и не му стана кеф като го отрязаха… дръпна в блатото си и Чакъров, като създаде интрига с цел да отпрати Пеевски! Ач кюпек! Сега ходи по телевизии и радиа да даде знак, че ако проговори ще става лошо. Срам. Трябва да те гръмнат.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/7/24 08:54

    АЛООО ДАНС СПИТЕ ЛИ ВЕ? КАКВО СТЕ ВЗЕЛИ ЗА ПРЕСПИВАТЕЛНО, ЧЕ СТЕ В ТАКЪВ ДЪЛБОК СЪН? КАК ТАКА ЧАКЪРОВ ЩЕ ДЕКЛАРИРА ТОЛКОВА КЕШ ПАРИ В КЪЩИ И НЯМА ДА ДАВА ОБЯСНЕНИЕ ЗА ПРОИЗХОДА ИМ? АЛОООО ДАНС, СЛЕЗТЕ ОТ ДАНСИНГА И СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ВАШАТА РАБОТА, ЗА КОЯТО ВИ ПЛАЩАМЕ И ЗА КОЯТО СТЕ ДАЛИ СВЕЩЕННА КЛЕТВА.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/7/24 13:32

      Споко приятел, те ще подгонят някой кокушкар....

      Изтриване
  5. Анонимен19/7/24 09:08

    Partinin derebeyiliğini yapanlara yazıklar olsun! Milletin hakkı haram, zehir, zıkkım olsun!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/7/24 09:46

    БРАВО НА ПЕЕВСКИ В БОРБАТА МУ СРЕЩУ ДЕРИБЕИТЕ -КРАДЦИ.МАФИОТИ И МУТРАГЕНИ С ПОСТАВЕНИ ЛИЦА А В МНОГО ОТ СЛУЧАИТЕ И НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ЧЕ ПОСТАВЯТ НА ТЕЗИ МЕСТА СИНОВЕ ДЪЩЕРИ И ДРУГИ РОДНИНИ.ПРОКУРАТУРА СЪД ЗАТВОР И ТО НЕЗАБАВНО А НЕ ДА ГИ ПРИКРИВАТ. А ЦОНЕВ КОЙТО СЕ Е МАСКИРАЛ ЗАД ПЕЕВСКИ.ТОЗИ СЛЪНЧОГЛЕД ПРИ ПЪРВИЯ УДОБЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ЗАБИЕ НОЖ В ГЪРБА И НА ПЕЕВСКИ КОГАТО ВИДИ ЧЕ ДО ТУК МУ Е КЕЛЕПИРА. НАРОДЕ ПРЕСТАНИ ДА ТЪРПИШ КАТО СТАДО.НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ПОВЕЧЕ ЗА ДА НЕ МИЗЕРСТВАШ И ДА СЕ ЧУДИШ ЗА ХЛЯБА И ЛЕКАРСТВАТА СИ.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/7/24 09:51

    Да живееее бат Пеевскиииии
    ВЪН ВЪН ВЪН вечните крадливите алчните мръсните Дерибеиииии...боже боже ДПС е било мафиотска структура и за кого са гласували овцете...ужас

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/7/24 10:02

    Наесен, като ги вкараме с мнозинство в парламента ще могат спокойно да си приемат и един закон за ел енергията от такъв тип ВЕИ, да струва 1000 лв./МВтч. за близките 20 години. Браво успели хора, с европари и крадени пари инвестираш милиони, за да можеш после да приемаш закончета, които да ти позволят да стрижеш бг овцете /турски, български все тая/. А народа, че ще се чуди как при такива цени да се стопли зимата, няма значение да се оправят, кои им е виновен,

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/7/24 10:09

    За ремонт на язовир ХАМБАРИЦА от държавата и общината се похарчи ха над 1 500 000 лв., а язовирът е сух. Кой дерибей се облагодетелства.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/7/24 10:17

    КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА ЗА ТЕЗИ ДЕРИБЕИ...КЪДЕ СТЕ БЕ? АКО БЯХА КОКОШКОРИ ЩЯХТЕ ДА ГИ ЛОВИНЕ ОДАВНА. ПРЕД ВАШИТЕ ИНСТИТУЦИИ ТРЯБВА ДА Е ПРОТЕСТА, КОЙТО СЕ ИЗЛЯ ПРЕЗ МИНАЛИТЕ ГОДИНИ СРЕЩУ МЪЖАГАТА ПЕЕВСКИ. ЕДИНСТВЕНО ТОЙ ИМА ТОПКИТЕ ДА ВИ РАЗКАЖЕ ИГРАТА...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен19/7/24 12:30

    Значи, това били непреходните ценности, за които постоянно говорят,

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен19/7/24 12:46

    В България с най ниски доходи и най бедно живее електоратът на дпс а в същото време избраните политици и обкръжението около тях трупат милиони от гърба на бедния народ.Защо почетният председател на партията си затварял очите през всичките тия години?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен19/7/24 13:12

    Ама защо все за прокуратура, съд, данс и не знам си кои още говорите, по действията им и по бездействието в такива случаи се познава безпогрешно, че и те изповядват същите непреходни ценности - на финикийските знаци.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен19/7/24 13:45

    Какво искате от тези политикаджии, не ви ли е ясно че в политиката се влиза единствено с цел забогатяване, далавера, крадене от данъците на хората. Разберете го най сетне това са съвсем нормални неща, оставете ги на мира. Каузата на дпс и такива неща, умряха заедно с Бай Тошо.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен19/7/24 14:22

    За всичко е виновен самият Доган,алкохолика,който има публично признание,че той разпределя парите в държавата.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен19/7/24 18:15

    БОКЛУЦИИИИИИ

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен26/7/24 05:45

    Ревизия държавата спите ли

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.