24rodopi.com/Регион

Измирането на маломерни сладководни видове риба в язовир „Студен кладенец“ се дължи на екстремно високите температури на въздуха през последните десетина дни, високата температура на водата и масовия цъфтеж на водорасли, което води до изменение на съдържанието на разтворен кислород,  особено в плитчините на язовира.

Това обявиха от Екоинаспекцията в Хасково след извършени проверки след сигнали за измиране на риба във водоема, край бреговете на Широко поле.

По време на проверката са взети проби за изпитване от водите на язовира при пункт до с. Широко поле и на 300 м след ж.п. моста до с. Седловина. Резултатите от изпитванията на показателите, извършени на място, показват много високо съдържание на разтворен кислород и превишения на стойностите на pH (активна реакция) за добро състояние на водите на язовира.

Сигналът за наличие на умряла риба по бреговете на язовир „Студен кладенец“ е подаден в РИОСВ – Хасково в понеделник (22.07.2024 г.)  по обяд и в тази връзка е извършена проверка във вторник (23.07.2024 г.).  На място са обходени значителни участъци от брега на язовира при с. Широко поле, общ. Кърджали и под ж.п. линията  и след ж.п. моста до язовира. Установява се, че нивото на водата във водоема е много ниско и големи площи от него са сухи. По целия бряг се наблюдават умрели малки по размер риби – 7 до 10 см, предимно бяла риба. Направени са изводи, че измирането е продължавало известно време, тъй като някои от екземплярите са на суха част от брега, след спада на водите на язовира.

Въпреки, че в района на с. Широко поле няма производствени или други обекти, изпускащи отпадъчни води в язовир „Студен кладенец“, във връзка с твърдения в някои медии е извършена проверка на предприятие за производство на мастни киселини на ,,ИК Наталия“ ООД, гр. Кърджали, разположено в промишлена зона ,,Изток“ на града. За пореден път е установено, че замърсените отпадъчни води от производството се събират в бетонов резервоар, откъдето периодично се изчерпват с автоцистерни и се извозват до определена шахта от канализацията на София, по договор със ,,Софийска вода“. Движението на автоцистените се следи с GPS система, в момента всички резервоари са празни, цистерната наближава гр. Пловдив по магистралата. Връзката от последния резервоар към градската канализация е прекъсната.

Извършена е проверка и на Велц инсталация в Кърджали на ,,Хармони 2012“ ЕООД, гр. София. От края на май инсталацията не работи. Отпадъчните води от площадката, включително дъждовни, се събират в резервоари на входа на пречиствателната станция и периодично се третират и изпускат в приемника яз. ,,Студен кладенец“. При проверката не се заустват отпадъчни води, взета е проба за анализ от последната камера на пречиствателната станция. Резултатите от изпитванията се очакват в РИОСВ – Хасково следващата седмица.

В опашката на яз. ,,Студен кладенец“ се заустват и пречистените отпадъчни води от гр. Кърджали и пречистени битови отпадъчни води от Фабрика Бентонит на ,,Имерис минералс България“АД. Всички проверки досега показват спазване на определените им норми и не биха могли да причинят измирането на рибата.

Анализът на резултатите от изпитванията на пробите от яз. ,,Студен кладенец“, които ще бъдат предоставени от РЛ-Хасково на БД ИБР – Пловдив, следва да дадат повече информация и насока за причините за измирането на рибата, посочват от РИОСВ.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/7/24 17:44

    А Текласа кой проверява?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/7/24 18:27

    Езерцето в парк Горубсо е пълно с рибки, на 100 кв.м. има кислород, една риба няма умряла, а във язовира нямало кислород и затова умирали.Тези смешки някъде другаде

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/7/24 18:29

    Значи не е от ИК Наталия дето ви е спонсор

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/7/24 22:47

    И друг път е било горещо.Даже нивото е било по ниско,такова чудо е нямало.Целия бряг е в малки рибки.Тъжна картина.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/7/24 15:08

    Az zashto ne se tirsi pri4inata, v rqzkoto izpuskane na qzovira ?!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.