24rodopi.com/Общество

2 500 евро заплата на месец. Ако си в България е чудесно, но в Германия?

Положението не е толкова розово, колкото изглежда на пръв поглед. Трябва да се има предвид и покупателната способност на тези пари.

Квартирите са от 500 до над 1000 евро, споделя родопчанин, който от години живее и работи в 150-хиляден град в германската провинция Бавария.

„Хранителните стоки не са много скъпи, но имаше значителна инфлация заради войната в Украйна. Примерно, преди конфликта едно пазаруване с най-основни хранителни стоки за 4-5 дена в най-евтиния маркет ми излизаше 30-50 евро. Сега е двойно по-скъпо (60-100 евро).

Но ако обикаляш по заведения и ресторанти, спортни или културни мероприятия парите се топят като пролетен сняг.

В най-евтините заведения кафето, чаят, другите топли и безалкохолните напитки, минералната вода, бирата струват между 3 и 5 евро. Няма фиксирана цена. Примерно, в две еднакви заведения в мола, които са на разстояние около 30 метра едно от друго, в едното заведение бирата струва 3,30 евро, а същата бира в другото заведение е 5,10 евро. Но отидеш ли на ресторант артикулите са с двуцифрени числа. Мезе и две ракии - и парите са се изпарили.

Посещението на културните и спортни мероприятия също изяжда от бюджета: за  кино билетите са от 10 евро нагоре, най-евтиния сектор при посещение на спортно мероприятие струва от 15 евро нагоре, а най-евтиния билет за концерт: от 40 евро нагоре“, разказва гурбетчията.

 

Заплатите?

 

„Парадоксално звучи, но колкото по-висока е заплатата ти, толкова повече пари за данъци ти удържат. Това важи и за работещите повече часове и извънреден труд. Колкото по-висока ти става облагаемата сума, толкова повече данъци ти удържат. Примерно, за предходен месец брутната ми заплата бе 2 421 евро, а нетната - 1 746 евро. През следващия поработих повече часове и положих извънреден труд. Така брутната ми заплата стана 2 624 евро, а чистата 1 927. Когато получих годишен бонус брутната набъбна на 3 116, но чисти взех едва 2 431“, споделя гурбетчията.

 

Германия влиза в Третия свят?!

 

Гръцкият журналист Михалис Псилос, който симпатизираше на дейността на германските „Зелени“ и сегашния ръководител на германското външно министерство Анален Бербок, призна, че германската икономика се доближава до нивото на „страните от третия свят“.

При това резултатите от последните избори за Европейски парламент се превърнаха в „смъртен акт“ за управляващата коалиция, водена от канцлера Олаф Шолц. Гледната точка на журналиста публикува в. "Фокус".

Германската икономика се плъзга към статута на Третия свят и нещастното политическо ръководство няма идея как да обърне тази депресираща тенденция. Германското правителство дърпа останалите страни от еврозоната в пропастта – констатира колумнист от Гърция.

Журналистът също така остро критикува германската автомобилна индустрия, като подчерта, че водещите производители на автомобили в Германия са „заседнали в ерата на двигателите с вътрешно горене“.

Както Псилос отбеляза, производителите са похарчили милиарди за разработване на електрически автомобили, само за да видят спада на продажбите им и да наблюдават безпомощно как китайските марки "превземат европейския пазар".

Колумнистът също обвини германските власти във факта, че „целият икономически модел на Германия е изграден върху евтин природен газ“.

Сега страната буквално е спряла в развитието си поради доминирането на големи енергоемки индустрии в икономическата структура – пише Псилос.

Според него в условията на недостиг на енергийни ресурси германското правителство само е влошило проблема, като е решило да затвори атомните електроцентрали „по собствена прищявка“.

В същото време германските власти категорично отхвърлиха използването на технология за фракинг за разработване на шистови находища, без да се увеличава капацитетът за производство на възобновяема енергия.

В резултат на това германската индустрия се сблъска с най-високите цени на енергията в света, което унищожи нейната конкурентоспособност – заяви той.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/7/24 14:50

    Скоро Европа ще се превърне в деиндустриализирано
    бунище

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/7/24 14:51

    Скоро Европа ще се превърне в деиндустриализирано бунище от ге..йове!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/7/24 14:53

    В целия свят партиите ще бъдет заменени от нов модел на управление - в момента консорциумите стоят нелегално зад партиите тогава ще излезнат легално и хората ще спечелят от това Ако гласуваш за фирмата х или у и заложиш в техните акции и ако спечелят изборите ти ще спечелиш с твоя глас с по високата цена на акциите ако загубят ще загубиш че си гласувал за тях с цената на акциите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/7/24 15:58

      Значи да оставим бабаита да се налудова и да не се помага на жертвата щото той ще ни отреже газта и нефта.Руската пропаганда върви само при елементарните индивиди

      Изтриване
  4. Анонимен24/7/24 15:26

    Германия - голямата социална държава . Преди години и то в западната част моят син от работата си получаваше 3, 600 евро заплата на месец . Та на тази заплата му отдържаха данък общ доход 46 % . Като сложеше разходи за квартира, транспорт, здравна осигуровка и храна какво му оставаше едно голямо нищо . Да но дойде войната в Украйна и всичко в Германия се обърка и побърка . И сега май си спомнят добрите години .

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/7/24 16:37

    Дочланд убер аллес или не ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/7/24 19:09

      Не сега е правилно да се казва Дойчланд унтер алес

      Изтриване
    2. Анонимен25/7/24 19:10

      Не,правилното вече е Дойчланд Интер алес

      Изтриване
    3. Анонимен25/7/24 20:08

      Юбер след е правилното

      Изтриване
  6. Анонимен24/7/24 17:30

    Ми върни се в България бре.Тука сме цъфнали и вързали

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/7/24 18:29

    Ела ела в България...да ти дадеме кирката да работиш 12 часа, дали ще ми мрънкаш така..въри се оплачи на селския поп.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/7/24 19:43

    В България само цъфтим и то по време на избори, но не връзваме . Чакаме всичко на готово от вън .

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/7/24 05:40

    Върни се в Българя ба аркадаш тукашни те хора не умират от глад
    Виж ние много пари не търсим

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/7/24 19:35

    Токът им е три пъти по-евтин от нашия. Всички нови жилища са с термопомпи и фотоволтаици. Газ се ползва само за отопление и то в по-старите жилища.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен26/7/24 06:36

    От осем месеца съм в България, работя на две работи общо по 15-16 часа на ден и едвам събирам 1400 евро на месец. Без да ме осигуряват, без нищо. Цените на храната по високи от Германия. Нека тяхната да е по-зле от нашата. За 43 часа на месец там получавам 560 евро. Стига сте писали глупости за данъци 46% няма такива. А на гръцки комунист да вярваш е все едно да вярваш в Дядо Коледа. Малко ми остана и напускам най-развитата българска икономика и се връщам в икономиката от третия свят, къде се държат по човечно с мен от нашите чорбаджии

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен26/7/24 11:39

    В Германия сие много добре тука е най развитата държава в индустриалната зона има пари стига да говориш немски и да знаеш в какво да инвестираш парите си а не като повечето Българи тука теглиш кредит ходиш по заведения и ресторанти и като дойде време да ги връщаш бягаш тва не е спасение гледай да се развиваш тука не да бягаш като мишка

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.