Валентин Ботев/24rodopi.com/Общество

Паметници, скулптури и други творби на изкуството с културна или историческа символика са от огромно значение за облика на един град или дадена държава. Вдъхват чувства на уважение и възхищение към това колко красиво са направени, и какво значат за нас. Често, когато ги гледаме, носталгията и миналото изплуват в главите ни и си спомняме колко поколения сме израснали, играейки си около тях. Те и авторите им са символ на това как човек може да създаде нещо толкова прекрасно, но за съжаление в днешно време ние се превърнахме в противоположния пример .

Към днешна дата почти всички културни произведения в Кърджали са осквернени, занемарени, а някои дори и безследно изчезнали.


Припомняме ви случая със статуята, намираща се някога в парк „Простор“, на момиченцето, държащо гълъб в ръцете си, която просто… изчезна. Виновникът така и не се намери. Пресен случай е Русалката, намираща се в Градската градина, която е там още от самото му създаване. Няколко пъти е била местена от често сменящите се собственици на търговски обекти наоколо. Малкото езерце, в което се оттича вода от делвата на девойката, вече е съсипано. Заменено от повече маси за клиенти на заведение. Което само по себе си е покъртително и разваля самата идея за създаването на тази прекрасна творба, с огромна сантиментална стойност за нашите съграждани. Материалът, от който тя е направена е много специфичен и трудно би могла да се реставрира. Ако все пак успее да се намери такъв, ще изисква сериозни финансови средства, отделно и наемане на професионалист, който да се заеме с този ангажимент. В противен случай вариантите са два: или ще се разпадне, или ще се закърпи нескопосно с некачествен материал, което ще направи гледката просто гротеска.

Друга подобна съдба имаше и еленчето в „Простор“ или каквото е останало от него . Краката и рогата на животното са отрязани. Еленчето към днешна дата стои върху метални тръби, което прави гледката покъртителна. 

Наша е вината, че вандалщината и липсата на всякакви ценности и чувство за съхранение и отговорност са взели превес. Постоянно обвиняваме всичко и всеки, но не и себе си. Творения, на които са се радвали няколко поколения кърджалийци, биват целенасочено унищожавани.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/7/24 09:47

    Атестат, че пълния разпад ще продължи и нивото на култура е , че има 0000 коментари, все пак, почти не останах хора, които да помнят тези красоти! Ще вмъкна и шадравана пред Културния дом, НО В ПЪРВОНАЧАЛНИЯ МУ ВИД ( НЕ ТАЗИ ГРОТЕСКА), както и РОЗАРИУМА (ПАК В ПЪРВОНАЧАЛЕН ВИД). ......Après nous le déluge . .. .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.