24rodopi.com/Общество

Зачестиха обажданията на спешния номер 112 от българи у нас, които търсят помощ за свои близки, изпаднали в беда в чужбина. За цялата минала година те са 290, а за първите 8 месеца на 2024 година са 224.

На ден повикванията са около 10 000, а през лятото - 13 000. Най-много - близо половината, се насочват към полицията. Следват Спешна помощ, общините и пожарната, съобщава Нова телевизия.

Денис Халил е един от десетките оператори на 112. Той работи там от 5 години. Започнал е работа в Спешна помощ в Кърджали веднага след като завършил гимназия.

Той разказва за случай на обаждане за пострадал близък в чужбина. "Ставаше въпрос за служител на фирма - водач на товарно превозно средство, който се намира на територията на Германия, в близост до Мюнхен. Пострадалият се обадил на ръководителя си, тъй като не владее език там и не може да се свърже със службите, да го уведоми, че внезапно е получил някаква сърдечна криза", посочва Халил.

"Най много сигнали са от Гърция, Германия, Белгия. И мисля, че Швейцария", отбелязва пред Нова тв Марина Велинова, директор на Дирекция 112.

Освен за медицински проблеми, често обажданията са свързани и с престъпления като домашно насилие.

"От България се обажда майката за дъщеря ѝ, която се свързва с нея, че е пребита от лицето, с което живее. Не знам дали е съпруг. Много важно нещо е, когато гражданите от България звъннат за свои близки, да ни дадат точен адрес. Без него ние дори да приемаме сигнала, няма къде да изпратим екипа, който трябва да реагира", добави Велинова.

Понякога се разкриват международни престъпления. В един от случаите с лодка са прехвърляни предмети от Турция към България.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/8/24 14:22

    Много интересно 112 дали има екип с език за чужбина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/8/24 14:44

      Повечето им служители говорят чужди езици английски, немски,
      Имало е доста които говорят гръцки и турски даже!

      Изтриване
  2. Анонимен17/8/24 14:26

    Махалата ни зове!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/8/24 19:27

    Няма как да работи като шофьор в Германия без език! Преди да започне работа се минава изпит.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/8/24 18:57

      Az kak rabotq bre brat4ed, bez ezik zapo4nah rabota. Ako imash kategoriq i teb moga da te uredq na rabota stiga da imash jelanie...

      Изтриване
  4. Анонимен19/8/24 06:53

    Борово той си знае
    Всеки не може да вади пари там иска въз.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.