24rodopi.com/Темата+

Румен Гайтански – Вълка, е привлечен като подбудител в присвояването на близо 150 милиона лева в аферата с фирмата в момчилградското село Груево. Грозят го до 20 години затвор.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Във връзка с разследването по досъдебно производство, водено за кредит в размер на 148,5 млн. лева, отпуснат от „Българска банка за развитие“ ЕАД на „Роудуей Кънстръкшън“ АД, Софийска градска прокуратура предоставя следната информация:

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор в СГП от 26 октомври 2022 г. за  престъпление по служба по чл. 282 НК.

След проведено разследване е прекратено от наблюдаващия прокурор с постановление от 5 май 2023 г. поради това, че не е установено да е извършено престъпление по служба.

Постановлението за прекратяване е било потвърдено от Апелативна прокуратура – София.

При извършен от Върховна прокуратура (ВП) контрол е констатирано, че действително няма доказателства за извършено престъпление по служба. Установени са обаче пропуски в разследването поради това, че не са били изследвани някои от връзките между част от дружествата, имащи отношение към кредита, а оттам – не е била изследвана и възможността за евентуално осъществено друго престъпление, различно от това по чл. 282 НК. Поради това с постановление от 12 януари 2024 г. ВП е отменила постановлението за прекратяване и е върнала делото на СГП.

След получаването му незабавно наблюдаващият прокурор е предприел действия, дал е указания и е изпратил делото на следовател в Следствения отдел на СГП за продължаване на разследването.

Следователят е разпитал свидетели, включително пред съдия, събрал е информация от ДАНС, от ДТ на НАП, от Министерство на правосъдието и от други институции.

След влизане в сила на промените в законодателството относно компетентността на Комисия за противодействие на корупцията, разследването е възложено на разследващ инспектор от комисията, като са продължили действията по събиране и проверка на доказателствата.

Събраните доказателства са обосновали необходимост от извършване на претърсвания и изземвания на редица адреси, поради което наблюдаващият прокурор е отправил към съда съответните искания за разрешения. На съда са били представени всички доказателства, събрани в рамките на цялото досъдебно производство – както преди прекратяването, така и след отмяна на постановлението за прекратяване. Оценявайки ги, съдът е намерил исканията на прокурора за основателни и е дал 26 броя разрешения за претърсване и изземване на територията на гр. София и област Кърджали. Въз основа на тези разрешения на 14.08.2024 г. бяха проведени действия по претърсване и изземване, при които бяха иззети документи, както и автомобили сред които л.а. марка „Мерцедес“, л.а. марка „Бугати“ и л.а. марка „Ролс-Ройс“.

След преценка на всички събрани до настоящия момент доказателства с постановления от 15.08.2024 г. наблюдаващият прокурор привлече три лица в качеството на обвиняеми за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай (чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201, ал. 1 НК). С. М. е привлечен като извършител, И. Г. като помагач, а Р. Г. като подбудител. За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години, конфискация на част и или на цялото имущество на виновния, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

Разследването по случая продължава.

За резултатите от него обществеността ще бъде информирана.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/8/24 22:36

    Да се надяваме прокуратурата да бъде така щедра и със Кърджалийските лица и да стигне докрай.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/8/24 22:46

    До сега всички влязоха в затвора,а килиите са празни

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/8/24 23:18

    Не умирай магарето ми не умирай. Така ли се казваше. Иначе е ясно че подбудител е друг.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/8/24 23:19

    САМО ПОДБУДИТЕЛ? ХАХХАХА СМЕШНИЦИ...КОИ СА ГЛАВНИТЕ БЕНЕФИЦИЕНТИ ОТ ТАЗИ ДАЛАВЕРА - ОСВЕН ДО СЕГАШНИЯ ИЗВЪРШИТЕЛ, ОТ ДАЛАВЕРАТА ПЕЧЕЛЯТ ВЪЛКЪТ И СОКОЛЪТ....ЗАЩО ДВАМАТА НЕ СА ПРИВЛЕЧЕНИ КАТО ИЗВЪРШИТЕЛИ...ТАРТОРЪТ Е ЯСЕН - СОКОЛЪТ! АРЕ АРЕСТУВАЙТЕ ГО БЕ ЕЕЕЕЙ!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/8/24 00:14

    ПЛАЩАЙТЕ СИ МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, ОСОБЕНО ТАКСА СМЕТ...НА ВЪЛЧО МУ ТРЯБА КЕШ ОТ РАЯТА ОТ 265 ОБЩИНИ В МАФИОТИСТАН. ДАЖЕ ТАКСАТА СМЕТ ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕ СЪС 100%. БАССИ НЯМА НАСИЩАНЕ, ТА ДАЖЕ ВЗЕЛ ДА ИЗЦЕДВА ДЪРЖАВНА БАНКА

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/8/24 01:29

    А нотариусът, одобрил сделката...той като какъв е привлечен....нали всеки ден одобрява прехвърлителни сделки в размер на 150 мио. лева...та нищо не му се е сторило гнило...всичко е било наред...ежедневие за него...Кой е нотариусът, да те пазим от него?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/8/24 07:49

    А г-н Доган защо не е обвинен? Нали една част от 150 милиона държавни пари са отишли за негова сметка? Какъв е Доган? Защо още се пази от НСО, т.е. от данъкоплатеца?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/8/24 08:43

    150 мио. лв държавен кеш в джоба на Вълчо, а тез се радват на запор на 3 автомобила. Не знаели къде е Кумчо Вълчо... Еми звъннете му, ще ви вдигне. Или питайте Гърците.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/8/24 09:06

    На вълчо не му стигаха таксите за смет от 265 общини в България, платени от раята, та посегна на още 150 мио
    лева държавни кинти...няма насищане...а раята да си плаща данъците и таксите, да мълчи и да си седи на задните мускули.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/8/24 10:19

    ПЪРВО ТИ СЪОБЩАВАТ, ЧЕ ЩЕ ТИ ПОВДИГНАТ ОБВИНЕНИЯ И ТИ ОСТАВЯТ ВРЕМЕ ДА НАПУСНЕШ СТРАНАТА, СЛЕД КОЕТО ТИ ПОВДИГАТ ОБВИНЕНИЕ И ПРАВЯТ ПОКАЗНИ ОБИСКИ НА ПРАЗНИ ОФИСИ.ЧОВЕКА Е МИЛИОНЕР ПРОСТО.ЯКО БЕШЕ ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН ЩЕШЕ ДА БЪДЕ В АРЕСТА.ЕТО ТОВА СЕ СЛУЧВА В ДЪРЖАВАТА.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/8/24 11:30

    И как се казва съдията който ще подпише тази 20годишна присъда , и с коя ръка ще го направи ?!!!
    Ерджан …

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/8/24 12:48

    Какво нещо е когато парата от парният локомотив отива не там където трябва, а в свирката му .

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен16/8/24 13:06

    Това не е шега работа, този път работата е сериозна, задържан е пазача на обекта на сивите вълци. Няма прошка.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.