24rodopi.com/Коментари/Политика

Беше много грозно и дори изнервящо. Не защото в една от телевизиите тази сутрин се появи с лъжи един политик, а по същото време по друга вървеше… любовникът му, както ги разкриват медиите.

Мъжка любов! Никакви забележки, нямаме предразсъдъци. Някои хора в Европарламента с дупе и джендъризъм кариера правят. Така разбират живота, така се оправят, така ги оправят. Либерални типажи, да са живи и здрави.

 

Но грозното и провокиращо към „да му теглиш шута на пе.ерасткия г.з“ е заради думи. Словата на един човек, който вече е чужд на етноса си след дългото либерално пребиваване в Брюксел. Чужд и за грижите му, за нуждите му, за всичко. Но пък „оправен“ за собствения си зад…

Та, единият от това ново „либерално семейство“ се опита за събере в едно „авторитет, ценности, Ахмед Доган и Нури Адалъ“.

Нури Адалъ е свято име за етническите турци в България, безкрайно го обичаха и изселниците в Турция. Най-големият дисидент в България, лежал в затворите четвърт век. Не в сараи, не в Брюксел.

Дразнещият в ефира дори не успя да изрече името Нури Адалъ правилно. Чуждо му е. Но го използва политически меркантилно. Падение!

 

Докато беше жив Нури Адалъ, наричан „Нелсън Мандела от България“, Доган беше забранил на общинските партийни структури да комуникират с него („да не сядат и да не говорят с него“), както и да му помагат. Затова няма снимки от онова време.

Защо Доган няма фотос за спомен с големия дисидент? Защото няма нито една среща с него. Доган се страхуваше от авторитета на Нури Адалъ. Който го засенчваше, дори само с произнасяне на името му.

Приживе Нури Адалъ винаги е казвал, че Доган е ченге, в смисъла на обвързаността му с Държава сигурност. „Как ще бъде наш!? Доган не е чел турска поезия, не е прочел нито една турска книга. Доган не е на ДПС, не е на турците, а на…  Та той няма да ме разбере, ако му говоря на турски!“.

В бай Нури нямаше злоба и гняв, просто беше мъдър и говореше само истини. Бяха му показвали твърди много документи, разкриващи тъмното минало на Доган като агент на комунистическите тайните служби. Но дисидентът Нури Адалъ не мразеше Меди Доганов или агент Сава, както пише в доносите, а просто казваше истини: Доган не е наш, а техен!

 

Всъщност, Нури Адалъ има само една снимка в клуба на ДПС в Момчилград. На нея са той и един бивш депесар (от някогашните, мъжкарите), който може и книга да напише за този голям етнически турчин, и то само с истини.

Двамата „герои“ от началото на текста, и ахпапите им, използват името на един герой. По най-омерзителния за паметта на този човек начин. Защото Нури се бореше. Но приживе не бе достоен дори да му кажат едно „селям“.

Грозно е, ама много!

 

Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. Той е един от най-ярките защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на тоталитарния режим. Известен е още като „българският Нелсън Мандела“ заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас. Лежал е 23 години в затворите на тоталитарната власт.

През 1989 година е принудително екстрадиран от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса.

Връща се в България и живее бедно в родния си край. Бившият независим кмет на Момчилград му осигурява жилище, малко преди да си отиде от този свят.

Нури Адалъ почина през 2004 година.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

30 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/8/24 13:06

    Лека му пръст на Нури, Но, действително е така, приживе абсолютно никакво внимание не му обръщаха на човека. Сега заради лични и корпоративни интереси почнаха да му правят чествания и годишнини.
    ВЛАСТ ИМАЩИТЕ СА АБСОЛЮТНИ ГЬОСУРАТИ И НЕБЛАГОРОДНИЦИ ВСШЧКИ ДО ЕДИН.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен29/8/24 14:49

      Много сте прав...едно време , когато живееше в Фотиново го тормоьеха .Живущата в блока , a сега всяка години им четат стихотворения на гроба ...,nerden nereye...

      Изтриване
  2. Анонимен29/8/24 13:09

    КРИМИНАЛНИ ТИПОВЕ КАТО ИЛХОН КЮЧУК, ДЖЕЙХАН ИБРЯМОВ ИДР. ВЪОБЩЕ ДА НЕ СПОМЕНАВАТ ИМЕТО НУРИ АДАЛЪ - ЗАЩОТО УБЕДЕН СЪМ ПРОКЛЯТИЕТО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ГИ ДОСТИГНЕ. YAZIKLAR OLSUN SIZE UTANIN.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/8/24 00:08

      НА ИЛХАН КЮЧЮКА КЪРДЖАЛИЙСКОТО ЖУРИ ДАВА ОЦЕНКА 5 /БЕШ/.

      Изтриване
  3. Анонимен29/8/24 13:12

    Няма нищо свято за тези лешояди. Кощунство е син на възродител да поднася цветя на гроба на Нури аби. Тези майкопродавци за пари са готови на всичко.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/8/24 13:17

    Някой да е виждал Доган в джамия???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен29/8/24 13:55

      И? Ще правиш някакви изводи от това май?!

      Изтриване
  5. Анонимен29/8/24 13:31

    Тогава Питам ?
    В Момчилград Парка Не Се Ли Казва Нури Адалъ

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/8/24 13:34

    ГЬОНСУРАТИ КАТО ИЛХАН КЮЧУК, ДА НЕ СПОМЕНАВАТ ИМЕТО НУРИ АДАЛЪ. ПРИЖИВЕ ГОСПОДИН НУРИ АДАЛЪ ЕДВАМ СВЪРЗВАШЕ ДВАТА КРАЯ, А СЕГА ИЛХАН КЮЧУК ДА РАЗДАВА МОРАЛ - КЮЧУКЪТ, КОЙТО ОСРЕБРЯВАЛ КЮФТЕГА И КЕБАПЧЕТА МНОГАКРАТНО ОТ РЕАЛНИТЕ ЦЕНИ, ПРОСТО СИ ЗАТВОРИ УСТАТА И НЕ СПОМЕНАВАЙ НЕГОВОТО ИМЕ. АДАЛЪ Е СВЯТО ЛИЦЕ.
    А ТИ КЮЧУК СИ ЕДНО ЛАЙНО И НЕХРАНИМАЪКА. ALLAH BELANIZI VERSIN!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен29/8/24 15:00

      Браво

      Изтриване
    2. Анонимен29/8/24 15:03

      Нури Адалъ нямаше къде да живе е Сали Шабан му да де жилиште лека му пръс

      Изтриване
  7. Анонимен29/8/24 13:36

    Нури Адалъ, си пропиля живота само и само Амед ага, джевжет, жейлан, асан, атаман, кючюк илхан, моллоасен, шнаси, местен, ресим, и подобни дерибеи. Да могат да станат големи мултимилионери.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/8/24 13:37

    Дойде времето да слезе от политическия терен г-н Доган.Време е да се покрие някъде за да не го покрият в затвора.След всички компромати ,които излязоха на бял свят включително тези 30милиона от вълка да бъде разумен да се оттегли от политиката .Нищо не е вечно.И сега ако гласуват за тази фракция то хората са наистина рая.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/8/24 13:38

    Всъщност, Нури Адалъ има само една снимка в клуба на ДПС в Момчилград. На нея са той и един бивш депесар (от някогашните, мъжкарите) -това може да бащата на покойния Зафериус

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/8/24 13:39

    Истинскити десиденти, борци за демокрация са били извън дпс. В дпс са;дерибеите, агенти на дс и крадливите ялами.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен29/8/24 13:40

    Преди години когато същуествуваше партията Дост лицето което го е натопил е поискал да положи цветя на гроба му и е бил изгонен от внуците му

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен29/8/24 13:43

    PI6E IMETO NA NEZAVISMIQ KMET SALI SABAN de toi mu be6e osiguril kvartira alah da go prosti nego

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен29/8/24 13:46

    Някой може ли да каже една добра дума за тези ,които 34 лъжеха ,ползваха народа като средство да забоготяване. След 34 г. съвсем заслужено народа ги нарича деребеи.
    .На фона на това,което го имат/коли,апартаменти в чужбина ,в София,вили /приходоизточниците им/електората /живеят в бедност и нищета.Деребейските фирми продължават да изпълняват обществени поръчки ,като половината от парите са за деребеите.З4 г. за този народ не направиха нищо.Г-н Пеевски нито един от тези деребеи не заслужава да бъде във Вашите списъци.Но може да ги включите към числения състав на хората с раираните костюми.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен29/8/24 14:10

    Хей Кючук ти наистина си кючук, малък като името си. Недей споменава името на Нури Аддалъ, той е истински дисидент, борец за правата на турците в България. Човека от лежане в затворите не е видял дом, жена, деца. За да може вие да лежите в скутовете на гей партньорите си и да правите милиони комисионни. Толкова отвратителен човек не съм виждала отдавна..

    ОтговорИзтриване
  15. Да, по едно и също време са вървели и двамата педали Кючук и Тончев.Нагледен пример за отвратителността на дерибеите на агент Сава.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен29/8/24 15:16

    Като е бил такъв защо до сега му правехте теманета? Защо никой и дума не каза?.Имаше изключени първи хора от партията./Л.Местан,Б.Юмер,К.Дал и мн.други.,от тях и дума не излезе. Сега изведнъж,се казват неща,които са били с години премълчавани.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен29/8/24 15:27

    Много правилен въпрос- "Някой да е виждал Доган в джамия".А местните деребеи освен по време на предизборната кампания,през другото време някой да ги е виждал да ходят в джамията?.Това не е ли подигравка с религията и с истинските мюсюлмани.За това тези деребеи ще бъдат наказани и от аллах и от хората.Г-н Пеевски направихте голям хаир, с чиската,която предприехте,но не трябва да има прошка на никой,който е гушнал харам пари.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен29/8/24 15:41

    93г Нури Адалъ е поканен като гост за срещи с актива на ДПС в Кърджали и Черноочене.
    Имаше среща в читалището в Черноочене има много хубава снимка ппред общината заедно с актива на ДПС .
    Беше гост на конференцията на ДПС през 93г в Кърджали,има негово изказване на конференцията и снимки с тогавашните депутати.
    Хубаво е че пишете за него но той е на всички ни,не го изхабявайте,
    Недейте,в партийните раздори не го споменавайте.
    Пазете достойните хора ,които са за пример

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен29/8/24 15:57

    От Момчилград съм, Българин съм и смея да твърдя! Нури Адалъ, беше много скромен човек, живееше скромно и от тези мошеници, до като беше жив, никой не е идвал при него, никой не протегна ръка за да му помогне! Страшно скромен и тих човек беше! Нека почива в мир! Тези които сега се сещат за него, Господ ще ги съди и накаже! Мир на душата ти чичо Нури!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен29/8/24 15:58

    Той е бил наричан бг Нелсън Мандела,А този дъръндарски урунгел със сигурност е бг Ал Капоне буквално и в преносен смисъл за локач.Ма--цата му пияндур доносник.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен29/8/24 16:59

    ЩЕ СИ НАМЕРЯТ ЗАСЛУЖЕНОТО, ТЪРПЕНИЕ.ТЪРПЯХМЕ ГИ ПОЛОВИН ЖИВОТ(34) ГОДИНИ.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен29/8/24 21:28

    Те големите лидери са като помаците пък може и да са помаци,защото наистина не ходят на джамия. Те се молят на този който е на смяна Христос или Мохамед. Пълни неверници и жалки мишоци като помаците..И те живеят с девиза ние сме с Вас,които сте на власт.Така че да си вървят при Карадаи заедно с Доган.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен29/8/24 23:08

    Тази комшийка на Нури агата,която го тормозеше по най отвратителен начин, наричайки го “народен предател”, за “наказание” беше назначена от ръководството на ДПС за председател на жените в ДПС При положение, че всички знаят какви ги е вършила ,същата години наред се гаври и на гроба му пред целият елит на ДПС.Отвратително!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.