24rodopi.com/Темата+

Огънят е тръгнал от кухнята на плаващия ресторант, причина за пожара в „Моби Дик“ най-вероятно са мазни, непочистени абсорбатори!

Това е основната версия на разследващите големия пожар в акваторията на язовир „Кърджали“ вчера. Както първи 24rodopi.com писа плаващият ресторант „Моби Дик“ изгоря за минути, унищожени бяха и 4 лодки.

Сигналът за пожар в ресторант на язовир „Кърджали“ е подаден в 15,26 часа. Няма пострадали клиенти и от персонала на заведението. Незабавно към мястото на произшествието са изпратени два екипа на РСПБЗН – Кърджали с два противопожарни автомобила. Огънят е локализиран и загасен, но щетите са сериозни – останал е само „железният скелет“ на „Моби Дик“. Спасени са 4 лодки и 12 садки.

„Омазнените кухненски абсорбатори по ресторантите и заведенията за хранене са потенциален източник на пожар. Вероятно се касае за занемарена вентилационан система“, коментира огнеборец с дългогодишен стаж.

За почистването на мазни аспирации или абсорбатори се използват основно два метода – сухи и мокри. Изясняване се кога за последно в „Моби Дик“ е прилагано въздушно почистване на въздуховодната мрежа и елементите й с използване на въздух под налягане, подаван през дюза. И дали е извършвано локално почистване на места от вентилационната инсталация с ръчно почистване с прахосмучеща машина, на която е монтирана четка. Истината за пожара се крие и в друг въпрос – дали са прилагани мокри методи за премахване на лепкави замърсявания, като мазни отлагания в изходящи кухненски вентилационни инсталации, като приложението „мокро вакуумиране“.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/8/24 10:39

    В много панелни блокове в комините за отопление с твърдо гориво са монтирани аспиратори в комините които крият голяма опасност от пожар

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/8/24 11:37

    Pisah oste vcera ce Tam bese goljama mrısotija, I trhabva da se zatvori today obekt,socite gi vidjah blah samo client I ne poznavam sobstvenika.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/8/24 12:09

    Язък за ресторанта, но сега останките от пожара ще бъдат ли почистени или ще бъдат потопени на дъното на язовира?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/8/24 13:14

    Застраховка….???

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/8/24 14:29

    Дайте ми шаранааа

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/8/24 21:14

    Пожарът е тръгнал от застрахователните документи на заведението забравени върху печката...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/8/24 18:46

      Много ти се извинявам, тъпако, но не позна. Заведението няма застраховка. Хората изгубиха всичко.. Но ти сигурно се радваш..

      Изтриване
  7. Анонимен18/8/24 08:09

    Sende mi Leylâ. Kade shte piem bira sega. Yazık za hubaviq restaurant. Coveka beshe rabotliv.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/8/24 08:33

    Заведения, садки,плаващи къщи и други не трябва да има в язовира.На широко поле вече е цяло селище и се разраства. Къде отиват отпадните води и боклуци?Кой и разрешава ток и вода.?Рушветчии и дерибей от широко поле и общината.Частници на държавното...!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.