Самуил Крумов/24rodopi.com/Лично мнение

Всеки дръзнал да се възпротиви на ЕС бива наричан азиатец, путинист, дамгосван като хомофоб, фашист. И това го правят индивиди, нарекли себе си „умни и красиви“. По същество празноглави и в повечето случаи отлично финансирани, като част от разни НПО-та. Хора, за които чуждото мнение трябва да бъде забранено, щом не изповядва извратените ценности на неолибералите.

Този текст е за тях.

Аз съм европеец. Роден съм такъв. Тук, в една от най-старите държави на континента и най-старата, запазила своето име от създаването си. Защото нито съществува Древна Елада с безбройните си полиси, нито Римска империя, нито Византия.

Роден съм в сърцето на Европа. Защото от тази част на континента тръгва съвременната Западна цивилизация. Защото тя излиза от „тъмните килии“ чрез литература и изкуство, които са преразказ на древната елинска митология и творби. (Последното трудно биха го разбрали, защото техните познания в тази област окончават до пропагандните дописки в разни „Поуст“, „Свободна Европа“ и прочие).

Аз съм европеец каквото и да се случи. Но като част от континента, съм част и от един съюз. Създаден за „свободно движение на хора стоки и капитали“ (след договора за въглища и стомана). Една чудесна идея за обединение с цел икономически растеж и взаимопомощ. Нещо като СИВ, но по-добре разработено.

Този Съюз в момента е изроден. Повтарям – изроден! Той подменя ценности. Той се самоубива с прехласнат поглед на умопомрачен, обхванат от бесове типаж. Той прави всичко възможно да унищожи сам себе си и го върши с тоталитарни похвати.

Той налага, санкционира, бичува, дамгосва несъгласните.

Затова аз не искам да бъда в подобен Съюз. Обединението на урсули и тем подобни крехки нишки от световната история, които са обречени на скъсване. Първо с действителността, после с останалото.

И противно на целия „умнокрасивитет“, излизайки от ЕС, аз ще продължа да бъда европеец. Няма да стана африканец или азиатец. Като в никакъв случай не искам да обиждам тези хора. Напротив. Азиатците показват нагледно как не разрушаването, а градежът са в смисъла на напредъка. Съграждат, след това надграждат. Ден след ден, година след година, десетилетие след десетилетие. Затова те отдавна изпревариха Европа. Която от своя страна явно жадува да се върне в ранното средновековие.

Светът не е започнал с ЕС и няма да свърши с него. Това са си мислили в Рим. Дори, когато вече Одоакър е рушил с ордите си Древния град.

Да си европеец не е въпрос на членство в съюз. То е разбиране за живота, на култура и ценностна система. Особено в тази част на континента, където съм роден. Чието минало бива преразказвано в бъдещето.

На снимката: Митът за Орфей и Евридика, вдъхновил художници, композитори…

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.