24rodopi.com/Политика/Коментари

Ако имате къща в кърджалийско село, но в главата ви „узрее“ план да превърнете имота в 5-звезден хотел и напишете план, който „гарантира“ несметни приходи и бъдеща награда за Топ хотел на България, стига да получите мега финансиране, вероятно ще ви се изсмеят. Но има такива мечтатели из кафенетата.

И ако се намери някой в държавата, който да ви уреди отпускането на десетки милиони, но ви „светне“ да направите фирма на името на приятел, и с тази фирма да подпишете договор със себе си (за селския имот), за да получите торбите с парите, то този някой или командва държавата или просто Вие сте Вълк, който знае как да живее на гърба на хората и просто е наясно къде, колко и на кого да плаща комисионни.

Но ако намерите банка, и до държавна, която да ви отпусне 150 милиона лева за нещо, което по-късно ще се окаже, че струва само 3,6 млн. лева, то вие сте на единственото място в Европейския съюз, където това е възможно – България.

 

***

 В ДПС има раздори, и с изключение на така нар. „дерибеи“ – хора, които са станали милионери и мултимилионери от схемите в партията, почти всички от актива се надяваха да се случи срещата между Ахмед Доган и Делян Пеевски и ДПС отново стане партията на заедността. Почетният председател дълго пасуваше и не се знаеше това, което изричат от фракцията „Аталай-Чакъров“ дали е вярно или е желанието на партийните милионери. И когато в деня на свиканото от Доган заседание на Централното оперативно бюро в летния му „сарай“ в Росенец, активът отново зачака добри новини за укротяване на страстите, за заедност и прочие, Делян Пеевски хвърли бомбата: Доган да каже къде са 30-те милиона, които открадна от ББР?

 Естествено, 12-те от 24-членния ЦОБ, които отидоха при Доган, не посмяха да намекнат за странните пари, но темата става основна и предизборна. Всичко останало вече е втори план – и Пеевски – спасител за едни, зло за други; и пресмятанията колко по-богати от Доган са Рамадан Аталай и Джевдет Чакъров; и фалшивите декларации и манипулираните снимки във Фейсбук и т.н.

Доган трябва да говори за тези пари, които е получил от Румен Гайтански – Вълка, след аферата с базата на фирмата в момчилградското село Груево, защото предателството спрямо етноса ще бъде факт.

„Криминалният“ кредит – така нарича „Сега“ схемата. Фирмата „Роудуей кънстракшън“ е получила близо 150 млн. лева от ББР. Банката с много мъки успя да си върне 3.5 млн. лева. Другото е загуба.

Още през 2019 г. се знаеше, че това е порочен кредит, който няма нищо общо с целите и задачите на държавната развойна банка, категорична е медията. Той е отпуснат на новосъздадена фирмичка, която купува западащо предприятие с малки активи, добиващо строителни материали. 150-те милиона естествено са "плъзнали" и към други получатели. Общото за всички, участващи в схемата е, че са свързани с известния Румен Гайтански. Всъщност, истината е, че негова фирма купува… негова фирма, за да получи милионите.

Понеже кредитът за Вълка е бил много голям, под него стоят пет подписа за одобрение. Излиза, че не само Стоян Мавродиев (оперативен шеф на държавната банка в онзи момент, който сега се издирва по света – б. р.) си е сложил „главата в торбата“ с този заем. Защо тогава само той получи обвинение? Медията повдига въпроса: А другите четирима, които са подписали, да не би да са невинни?

 ***

 Дерибеите, в опита си да се скрият от общественото внимание, сякаш насочиха светлините изцяло към Доган.

Лятната резиденция, от години „тълкувана“ като сарай, се превърна в спасителна крепост за фракцията, която не може да събере и десет души зад себе си дори в най-хард настроеното депесарско село в страната. Бастион за хората, които са уплашени. Че тяхното време е минало, но и ужасени от бъдещето, което вече прогнозират и без да ползват услугите на астроложки и врачки. Защото знаят какви са ги вършили. И в опита за спасение, извадиха отново Доган на сцената. Но не е сигурно дали самият Почетен осъзнава какво се случва. Думите му „субектност, нови възможности, кризата е шанс“, говорят именно в тази насока. В ужаса си дерибеите вкарват Доган в обяснителен режим, но дали е във форма да се справи с това препятствие?! Дали ще има сили отново да „обясни технологията на властта“, както го направи след онова видео от село Кочан, в което посочи, че „той реже и разпределя порциите“?

Защото подобна „технология“, предвид на случващото се с аферата „150 млн. лева от ББР за Вълка“ отваря доста страници от Наказателния кодекс. И бастионът ще бъде пропукан. Фракцията „Аталай-Чакъров“ пък остава без защита. Зад кого ще се скрият? Ами, ако участниците в целия този процес (а те са доста), се разприказват пред разследващите и поискат да бъдат защитени свидетели?!

Сами пратиха д-р Ахмед Доган на амбразурата…

 ***

 Нека да припомним, какво е официалното становище на Комисията за противодействие на корупцията за аферата „150 млн. лева от ББР за Вълка“:

 Обект на разследването са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договор, сключен на 17 юни 2019 г., с който от банката на „Роудуей кънстракшън" е предоставен кредит в размер на 148,5 млн. лв., за чието обезпечение е представен сключен договор за доставка на инертни материали от „Пътстройинженеринг" АД. Основен акционер в това дружество е „Биомайнинг" АД.

В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от Румен Гайтански-Вълка.

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на „Роудуей кънстракшън" кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит. Налице са данни, че „Кристална вода" АД получава със заем от „Био майнинг" АД значителни финансови средства.

Установени са данни, че Румен Гайтански-Вълка е свързан и с управлението на „Кристална вода" АД. От анализа на събраната документация се установява, че „Кристална вода" АД се явява обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д" и ТЕЦ „Варна" АД от 2019 г. Установено е, че „Кристална вода" АД погасява задълженията на ТЕЦ „Варна" АД към „Търговска банка Д".

Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг" АД на „Кристална вода" АД.

Обект на разследване от КПК е и осъществената през юли 2024 г. продажба на свързаната с Гайтански „Пътстройинженеринг" АД на регистрирано в Кърджалийско търговско дружество.

От събраните към момента документи и тяхното задълбочено изследване, налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата.

Действията по разследването на КПК имат за цел да установи цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР.

Предстои да се проведат множество действия по разследването, в т.ч. събиране на доказателства. След приключване на действията на КПК, резултатите от разследването ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

27 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/8/24 19:43

    Ние имаме нужда от лидер като Пеевски. Мъж с визия за нашето бъдеще и справедливост в действията си. А не да сме слепи последователи на крадливи дерибеи, които 35 години яко крадоха само за себе си. Пеевски направи правилното нещо за партията и за нас хората и би трябвало да го подкрепим. Историята се пише от лидери, дерибеите ни връщат назад в развитието ни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/8/24 21:19

      Гледам тази вечер по новините Джейхан и Чакър плачат. Били проверявани от институциите, че били репресерани.
      Бе аланколу с право ще ви проверят. А ние обикновените ДПС ри като ви казвахме че в Черноочене, Мин бани кметовете ни тормозят до децата ни? Че сме били кандидати за кметове и дръндарския като не ни одобри и се почва. Уволнение от работа до най близките. Адм услуги няма за такива. И като ви се оплаквахме само гледахте в пространството. А сме били и работили до последно на изборите. Но помощ от вас някаква. Сега ми ревете на умряло при това сте крали за световнао.
      Айде има Алах и вие да видите какво е тормоз

      Изтриване
  2. Анонимен23/8/24 19:50

    Пеевски може да го наричате всякакъв, но ви изкара крадливите кирливи ризи. Откакто стана председател на ДПС, пое лична отговорност и направи много за регионите. През цялото време във властта не ви стигаха големите заплати, 35 години крадохте милиони и не направихте нищо за регионите. Пустата алчнаст ще ви затрие. Помислихте, че сте недосегаеми. Нямате шанс срещу Пеевски. Sen çok yaşa, Peevski!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/8/24 09:42

      Прокуратурата да провери и кмета/дерибея на Минерални бани - Мюмюн Искендер. Вече 4ти мандат управлява общината като частна фирма. От както е кмет построи 3 хотела, 2 къщи във вид на комплекс за сина и дъщерята, а тези неща само в Минерални бани! Дайте гласност на този случай! Избирателите в района се жалват обаче партията вече 4ти мандат го налагат за кмет/дерибей!

      Изтриване
  3. Анонимен23/8/24 19:59

    Пътят на част от средствата вече е ясен. 30 милиона отиват за погасяване на кредит на ТЕЦ „Варна“ към банката на Фуат Гювен. Други 46 милиона Гайтански тегли като дивидент. С парите обаче са купувани луксозни коли. Две от тях са „Мерцедес Майбах“ и се ползват от Доган. Освен това в този период Гайтански купува и скъпи яхти, които също се ползват от почетния председател на ДПС. Досега никой не е обяснил как и защо Вълка е обслужил финансовите интереси на Доган с пари от държавата, които е трябвало да върне, но не го е направил. Разпитът на Гайтански ще бъде точно в тази посока. Дългът на ТЕЦ „Варна“ е погасен от фирмата „Кристална вода“ на Ася Христова, която е съпруга на Гайтански. Това се случва след отпускането на огромния кредит. По това време са и покупките на луксозни коли и яхти с дивидента на Вълка. Очаквайте другата седмица kurt iş adamı да пропее, пардон да вие...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/8/24 20:00

    Хасан искаме да го видим вече с белезници.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/8/24 20:20

    Бат Пеевски новия премиер.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/8/24 20:31

    Няма автентично ДПС -има само едно ОРИГИНАЛНО ДПС,с лидер Феномена Пеевски,посочен от г-н Доган.Асан ага и Джамле аба ,дюне кадар не знаеха думата милион ,сега благодарение на автентичните и алчни дерибеи,дериГейи ,четеджии и тем подобна пасмина разбраха ,че с честен труд се става камбур,гурбетчи или ьобюр дюняа уолджу.Башкадър да се кичиш със званието автентичен Дупесар като едновремешното АБПФК,тогава ще си собственик на ВЕИ централи,транспортни фирми,на хотели или къщи за гости,ще източваш ДДС от държавата ,помешчик на земи и т.н
    АВАНТА-кеш -белеш.
    Асан ага геч те олса уйандъ показа пръст-васийет:
    Йетти артък!Сизе селямъм олсун:
    .У.!
    Сви пръстите в юмрук и отсече:
    Йетти артък!
    ДУР!
    Деримиз ,кефениниз олсун!
    Анлаяна!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/8/24 16:01

      Пиши на български, нищо не ти се разбира!

      Изтриване
  7. Анонимен23/8/24 20:42

    АЛЛАХ ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ. дръндарския съсипа икономиката, земеделието обрече на Глад обикновения гласоподавател, Дано да са осъзнали и да Не вярват на селските тарикат кметове

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/8/24 20:49

    Много са жалки тези които пишат за деребеите които са били през отоманското. Ще се появят новите кърлежи които ще са по опасни от деребеите.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/8/24 21:17

    ГОСПОДИН ДОГАН НЕ ДЕ ПОКАЗВАЙТЕ И СЕ СКРИЙТЕ НЯКЪДЕ. СТАНАХТЕ ЗА РЕЗИЛ И ЗА СМЯХ. ПОВЕЧЯ ВРЕДИТЕ НА ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИА. НЯМАТЕ ЛИ СРАМ ВИЕ. НАПРАВО СТЕ КАТО ПАЛЯЧО.
    ПО ДОБРЕ НЕ СЕ СНИМАЙТЕ, ЧЕ ТОВА КОЕТО СЕ РАЗВИВА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ СЕДМИЦИ, ГОВОРИ ЗА ВАС ЧЕ СТЕ БИЛИ ЕДНА КУКЛА НА КОНЦИ, ХОРАТА СЕ ОТВРАЩАВАТ. АКО ИМАТЕ МАЛКА ДОСТОЙНСТВО. ОСТАВЕГЕ ТУРЦИТЕ НА МИРА . И ПРОЦЕСИТЕ ДА СЕ РАЗВИВАТ ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/8/24 21:31

    При условие, че съм висшист (учител) на мен не ми подновиха трудовия договор.Оставиха ме без работа, защото съм била туркиня, ама не съм гласувала за ДПС.
    Била съм длъжна.
    Манипулация..това беше истинското лице на ДПС.
    Дано се оправят нещата и веднъж завинаги да се приключи с башибозука на тази партия.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен23/8/24 22:07

    Ще споделя един факт , само Пеевски намери смелост и се изказа в подкрепа на Палестина и осъди действията на Израел. А Доган и Чакъров които мълчаха като мишки. Ето затова всички ще подкрепим НОВОТО НАЧАЛО!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/8/24 22:16

    Проблемът Ахмед Демирев Доган на Република България е решен и приключен. Този път искаме да го видим в затворнически дрехи в Централния Софийски затвор. Без "семинари " ," обучение ", "решение за карцер" и т. н.
    Без лъжи. Защото Ахмед Демирев Доган се самоунищожи. Свършено е с Ахмед Демирев Доган. Ерата на партията ДПС с Ахмед Демирев Доган е приключен. Хайрлия да е..

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен23/8/24 23:04

    Какви хора има само в тоя парламент, направили специална банка, в която събират милиарди от нашите данъци, и се надпреварват кои е по-по-най хитър да присвои повече за себе си и обръча около себе си. Дано не е истина, но е много вероятно милиарди от народната пара, която е събрана да е присвоена по тая схема от политиците, а народа го преджобват всекидневно, за да е пълна касата за великите управници.
    А ние ходим да гласуваме и какво излиза, че избираме - кой да има властта и правото да бръкне най-дълбоко и да пребара най-много ли ?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен23/8/24 23:28

    34 години минаха сега ли се осъзнахте бе всички сте еднакви , момчилград са най много дерибеи

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен24/8/24 00:00

    Прокуратурата да провери и кмета на Минерални бани - ИСКЕНДЕР! Вече 4ти мандат управлява общината като семейна фирма, построи 3 хотела , 2 къщи за сина и дъщерята във вид на комплекс а тези неща са само в Минерални бани! Къде е прокуратурата ?!?! Моля дайте гласност на такива случаи, обикновения избирател мизерства а избраниците живеят в лукс на гърба на избирателите.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен24/8/24 08:53

    Кметът на минерални бани скача на бой ако някой го пита от къде толкова имоти

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен24/8/24 08:54

    Да живееее Пеевскиииииииии и Новото начало в ДПС...Никога повече Дерибейска хунта и диктатура в България

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен24/8/24 09:06

    И КАТО ВЛЕЗНЕ В ЗАТВОРА КАКВО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ.34 ГОДИНИ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ЛИ НАЗАД?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/8/24 15:08

      Най-малкото няма да се повторят още 34 години крадене и ояждане на наш гръб и за наша сметка.

      Изтриване
    2. Р. Овч.25/8/24 22:29

      Някой друг ще ги замести и толкоз-има толкова много мераклии за това!

      Изтриване
  19. Анонимен24/8/24 09:36

    Прокуратурата да провери и разнищи АХМЕД МОЛЛАХАСАН❗️❗️❗️ От къде толкова печалба за няколко години, как се печелят все най-мазните обществени поръчки. Как се купуват апартаменти, как и с какви пари се става Председател на ПФК АРДА! Хората да не сме будали?! Направи сдружения със сумати фирми, изпра пари и сега си ги лапа тихо кродко. Ако Хасан Азис има 10 ток има 6-7! И ще държи общинско помещение А жълти стотинки! Да му се разгледат всички договори с общината. В семейството му никой не е работил нищо, че да имат толкова пари.

    ОтговорИзтриване
  20. Стоян24/8/24 12:04

    Скъпи приятели почтени, трудолюбиви турци това което ще напиша се отнася само за дерибейте в дпс. Както ги е подкарал и подписал Пеевски за забогатяване им за сметка на почвените турци сигурен съм че някой се молят и казват др. Пеевски Аман заман ти баща ти майка молим ти се остави ни на мира ние ще се променим дори сме съгласни на нов възродителен процес.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен25/8/24 22:20

    СТояне ,дерибеите ,феодалите и мародерите в дпс бяха първите които направиха иизвършиха възродителния процес за да са на държавна хранилка ,но първи бяха и при заклеймяване на това което са извършили за да се наредят отново на дъжавната хранилка .Та това е дпс

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.