24rodopi.com/Темата+

В гаража на „сарая“ в Росенец при акция на Антикорупционната комисия полицията е открила бронирания автомобил „Мерцедес“, който Вълка подарил на Доган, както и яхта, които се издирваха в рамките на делото срещу Румен Гайтански - Вълка.

Луксозната кола, която е на стойност близо милион евро, е намерена в гаража на сарая на Росенец, обитаван до преди няколко дни от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, потвърждават източници от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) пред „Епицентър“. Яхтата е намерена на яхтеното пристанище пред резиденцята и задържана от Гранична полиция при опит да бъде изведена от български териториални води. По време на престоя си в летния „сарай“ Доган наричал тази зона „моето частно пристанище“.

Както вече писахме, лодката е откарана в граничната база в Созопол, „Мерцедес“-ът - на паркинг в ОДМВР Бургас.

Както първи 24rodopi.com писа в първата половина на август, една от издирваните лимузини на скандалния бизнесмен Румен Гайтански се намира в „сарая“, това е брониран „Майбах“, подарен от Вълка на Доган на 31 март 2018 година.

Тогава 24rodopi.com отбеляза:

„Хиляди подаръци съм получавал, никога не съм говорил за тях. Може би имам най-голямата картинна галерия. Някои предмети още не са отворени. Подаръците не са изкушение за мен. Имам и…., брониран… Може да го карате“, казал Ахмед Доган, който спази традицията и за 64-годишния си рожден ден събра близките си приятели и активисти на ДПС.

Тогава, за да не прозвучи много рекламно, редакторът е заменил Mercedes-Maybach с многоточия.

 И колата, лодката са част от ултраскъпите подаръци, с които Гайтански обсипвал почетния председател на ДПС за неговите рожденни дни. Колата е бронирана и с нея Доган е ходел за гласува.

Към момента от МВР не коментират официално процесуално-следствените действия и откритите превозни средства.

В сарая в Росенец е намерен и оригинал на Владимир Димитров-Майстора - Момиче на фон круши, на стойност 80 000 евро, пише „Епицентър“. В средата на август полицията и прокуратурата извършиха акция в офисите на Гайтански в София. Според съобщението фирмата притежава 30 луксозни автомобила. Съдът е разпоредил иземване на 8 от тях.

Първите са Bugatti, Rolls-Royce и Mercedes, които бяха открити в гаража  при камиони на сметоизвозващите му фирми "ВОЛФ" и ДИТЦ. Останалите пет автомобила се издирваха. Обявено бе, че се проверява дали колите са купени със средства от кредита. Самият Гайтански все още е в ареста, след като два съдебни състава го оставиха там. Румен Гайтански е обвинен като подбудител по разследването за отпуснатия от Българската банка за развитие (ББР) кредит за 148,5 млн. лв.

По досъдебното производство са обвинени още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, чието местонахождение все още не е известно, и Иван Георгиев, представител на фирмата „Роудуей кънстракшън", която е взела кредита за придобиване на фирма в момчилградското село Груево. Мавродиев е с обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, а Георгиев е обвинен като помагач, той е с наложена прокурорска мярка „парична гаранция" от 50 хил. лв.

Разследването започва в края на октомври 2022 г. по повод сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. от ББР. Образувано е и водено разследване за престъпление по служба. Разследването е възложено на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), а след това на следовател от Софийската градска прокуратура. С постановление от 5 май 2023 г. производството е прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба.

Апелативната прокуратура потвърждава прекратяването, но Върховната касационна прокуратура констатира пропуски в разследването, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, които по някакъв начин са свързани с кредита.

Поради това от 12 януари 2024 г. делото е върнато на прокуратура за продължаване на разследването, като веднага след това се дават указания за разпит на свидетели и е изискана документация. Впоследствие, след законодателни промени, досъдебното производство е възложено на Комисията за противодействие на корупцията. При извършените претърсвания са иззети документи и други доказателства.

„Това е ненормална ситуация. Това е един огромен необезпечен кредит, един подарък“, каза преди дни в "Лице в лице" по bTV министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е и бивш председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, по повод отпуснатия от банката кредит на Румен Гайтански – Вълка за фирмата в момчилградското село Груево в размер на 150 милиона лева. „Като обезпечение за този кредит са предоставени договори, които не са били валидни към онзи момент“, разкри министърът.

30 милиона лева от тези пари Гайтански дал на дружество на Ахмед Доган.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/9/24 13:55

    горките са живеели като първобитните хора с майбахци ройлс ролсове и т.н а богатия народ се е чудил къде да празнува с минималната си заплата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/9/24 16:15

      DPS -q Dugancho e zivyal dosta "skromen" zivot.
      Izbiratelite na DPS poluchavat lokumche i kebapche - A Dogancho skromnoto Maybahche- na tova se kazva Dvizenie "Podaritsi" i Svoboda.

      Изтриване
    2. Анонимен6/9/24 17:58

      Кога ще проверят авера на Аталай - кмета/дерибея на общ. Минерални бани Мюмюн Искендер? Хората там искат да се отърват от порочното управление вече 4ти мандат като частна фирма. ДАЙТЕ ГЛАСНОСТ!!

      Изтриване
  2. Анонимен6/9/24 14:26

    Богатия народ ги плати, докато тънеше в боклуците, които Вълка трябваше да извозва и депонира!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/9/24 14:31

    Ako beshe v Evropa , tova polojeniye gosega beshe kray na mafiyata, ama bilgarina malchi i gleda Tipa natsiya

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/9/24 14:31

    Ako beshe v Evropa , tova polojeniye gosega beshe kray na mafiyata, ama bilgarina malchi i gleda Tipa natsiya

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/9/24 15:23

    Хем на яхтеното пристанище пред "сарая", хем при опит за напускане на българските води? WTF :)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/9/24 15:40

    ВНимавайте какво ви подаряват

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/9/24 16:06

    Кое ли им е трудното да ги намерят със сигурност имат джипиеси и може да ги откриват по света къедто и да са

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/9/24 16:28

    Българските банки са много щедри към някои господа когато теглят кредит за толкова години вече . Важното е друго, че тези пари след това ги връща българският народ . От разни управляващи страната до сега колко много милиарди изчезнаха до сега но разбира се други ще ги плащат .Автомобилите и яхтите са почти нищо в сравнение с това, че за тях си построиха или купиха палати, резиденции или замъци не само в България но и по света . Преди време един политик беше казал, че само в Швейцария, в Женева някои от българските политици са си купили къщи на цялата улица където живеят .

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/9/24 17:38

    Накрая пак нищо няма да им направят пак ние бедните ще духаме на Доган мангала

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/9/24 17:59

    Кога ще проверят авера на Аталай - кмета/дерибея на общ. Минерални бани Мюмюн Искендер? Хората там искат да се отърват от порочното управление вече 4ти мандат като частна фирма. ДАЙТЕ ГЛАСНОСТ!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен6/9/24 19:02

    Не разбрахте ли?Никого няма за нищо да пипнат.Нас бедните може да проверят.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен6/9/24 19:42

    Въпрос на дни според мене е , да почнат да връщат всичко отчуждено 😂😂😂
    Ерджан ….

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/9/24 20:16

    vai, bg razuznavane se skasali ot rabota tesi dni ;) a dali ima edin zdrav mig pone, to pensioner piloti publika bol

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен6/9/24 21:20

    Ей вие прокуратурата, народа ясно ви говори вижте тоя кмет на Минерални бани и приключете веднъж завинаги. Спите ли.Хората ясно ви казват.Ама то затова сме на тоя хал,хващате и се занимавате с кокошкарски история,истината може да чака Баси държавата.ПАРИДИЯ

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен6/9/24 22:53

    Do kato ima negramotni,aptali i budali normalno e

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен6/9/24 23:39

    Ostavi maybaha tam ima oshte po skipo bugati veyron i roys po 3 miliona parceto ufff kak li gi vzinahte we

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.