24rodopi.com/Политика

Бившият кмет на Ардино Ресми Мурад е станал собственик на „златен парцел“ в центъра на Кърджали в партньорство с двама строителни предприемачи, изпълнявали общински поръчки за милиони левове, но... собствеността е придобита от децата на тримата. Идеята „да включим и децата“ е била на Мурад, защото не можел да докаже произход на близо 400 000 лева, с които се включил в сделката през 2015 година.

Това става ясно от едно от разследванията срещу Ресми Мурад в Икономическа полиция и прокуратурата.

Какво вече писахме, Ресми Мурад, който беше близо един месец областен управител на Кърджали, е бил отстранен от важния пост, защото е установено, че срещу него имало образувани досъдебни производства. Разследванията в Специализираната прокуратура обаче били стопирани след „сарайска“ намеса.

Става въпрос за „Поземлен имот с идентификатор 40909.117.2, по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Кърджали, с адрес на имота: гр.Кърджали, пк 6600, „Парк Арпезос“, с площ от 2 179 кв. м“. Това е теренът между хотел „Арпезос“ и новия мост, на кръстовището на „Булаир“ и „Републиканска“.

„Всеки един от нас тримата придоби с нотариални актове по 1/3 идеална част от недвижимия имот. Общата покупна цена на поземления имот беше около 320 000 лева“, посочва пред прокуратурата в Кърджали и Върховна касационна прокуратура единият от съсобствениците на апетитния имот. От разследването става ясно, че реалната стойност на сделката е близо 1 000 000 лева. Посочената трикратно по-ниска стойност е „за да се спестят пари от плащане на високи такси“.

„Идеята ни за придобиване на недвижимия имот беше инвестиционна, като по отношение на него щяхме да проектираме и в последствие съвместно или чрез трето лице, да реализираме строителство на жилищна сграда, съгласно предвижданията на градоустройството на Кърджали“, посочва пред прокуратурата още партньорът на Мурад.

Проблем за тогавашния кмет се оказва, не само, че като човек на заплата не може да докаже произход на средствата за крупна покупка, но и възникналият въпрос „откъде пък детето му има толкова пари“. Скандалът гръмва точно по време на номинациите за кандидати за кметове в ДПС и същинската предизборна кампания.

Тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан нарича случая „глупав ход, партията ще загуби от този скандал“, но е безсилен пред заповедта на Ахмед Доган: „Досегашният кмет Ресми Мурад ще бъде наш кандидат в Ардино“.

Кандидатът на Реформаторския блок Неждет Хабибов прави нови разкрития пред журналисти. „Този имот, който в деня на сделката е струвал малко над 1 млн лева, а днес има потенциални купувачи за 1 500 000 лева, е собственост и на детето на общински кмет. Става дума за 19-годишен гражданин на България, който е извадил на тезгяха над 300 000 лева, без да има един ден трудов стаж, без да е теглил голям кредит, без да има роднина голям бизнесмен, без да е печелил джакпота от тотото. Кметът пък никога не е бил бизнесмен, разчитал е само на заплати през живота си.

Една трета от този имот, който се намира на територията на атрактивната зона „Парк Арпезос“, е на детето на този кмет.

Нотариалните актове са от 25 февруари 2015 година. На тази дата е и вписването в Службата по вписванията.

Днес ще внеса сигнал в институция, която ще потърси отговори на много важни въпроси. Склонен съм да мисля, че не само този млад човек ще отговаря откъде има стотици хиляди левове за този, но и за други имоти, но и бащата ще отговаря дали е взимал комисионни от строителни предприемачи“, обобщава Хабибов. Той допълва: „В следващите дни ще докажа, че община Ардино е била управлявана дистанционно от Кърджали, но не от партия или областен управител, а от един търговец“.

Заради скандала се налага прехвърляне на „кметския дял“ на детето на един от строителните предприемачи.

„Сериозният медиен интерес не беше по вкуса на Мурад, като мои близки ми казаха, че нотариалните актове са публикувани в пресата. Този нескрит публичен интерес смути до голяма степен семейство Мурад“, посочва пред прокуратурата един от съсобствениците на имота.

Днес „златният парцел“ е препродаден и върху терена е построена сграда за жилищни и търговски нужди, която все още не е готова за експлоатация.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

37 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/9/24 13:40

    Привидните сделки са нищожни, чл.26 ал.2 ЗЗД. Кърджалийската Окръжна Прокуратура не познава закона или се праи "на ни чул ни видял". Пеевски действай.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/9/24 12:47

      Azis i Resmito trebva da sa u aresta.
      Kakvo poveche se cheka ?
      Moze da ima i drugi ...

      Изтриване
  2. Анонимен15/9/24 13:57

    Това да не е парцела дето са си присвоили с фалшив подпис от сина на Арднинчанин

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/9/24 14:18

    И като го записа на дъщерята имота ТАКА ОПРАВДАВАТ ЛИ СЕ ТИЯ 400 000 лева , ТЪП , ПО- ТЪП ,НАЙ -ТЪП -РЕСМИ МУРАД

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/9/24 14:23

    Еее писна ни от тебе, червенобузко

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/9/24 14:37

    Добре дееее къде е ДАНС,Прокуратурата и Защо още не са арестувани и осъдени по бързата процедура тези крадливи дерибеииииииииии..
    Крадеца си е крадец цял живот и мястото им е в централния ори бай Ставрии

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/9/24 14:55

    Пещерата на Али баба, паролата е Наджи Кале. Хайде прокуратурата да се по интересува малко кой е Наджи Кале (тихата дълбока вода) и да видите и другата страна на айсберга. Те са големи комбини с Ресмито. Наджко има стотици апартаменти и медицински центрове, търговски дюкани, парцели част от тях са на Ресмишко и други бюзюктеши. Чорапа ще се разплете мигновено. Наджко има имоти в Ардино Кърджали Пловдив. Дано някой прочета това. Трябва здрава ръка. Ще гръмнат медиите и в Турция. Наджко е служител на общината нилюфер. Черната каса на дерибеите.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/9/24 14:56

    Що само проверки правите хората на ДОГАН а Сунай от Костино от каде и намерил толкова пари от общински съветник я да проверите всички общински слижители ако е справедливо

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен15/9/24 14:57

    AL GÜLÜM VER GÜLÜM TÜM BELEDIYE ÇALİSANLARİ HEPINIZDE HIRSIZ SINIZ HEPINIZ DALAVERA PESİNDESINIZ BI MAĞAŞLANMI BU VARLIK HEPINIZDE 😂😂😂

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен15/9/24 15:10

    Каде е НАП

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен15/9/24 15:13

    ДЕРИБЕЙ СЕЛСКИ ТАРИКАТ АПАШ

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен15/9/24 15:15

    Пеевски дали няма да поднови проверките в орокуратурата. Имаме е много да казваме!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен15/9/24 15:29

    И такива хора ще искат да им гласуваме на изборите

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен15/9/24 15:35

    ZASTO NIYAMA INSTANTSII KOITOPO PODROBNO DA PROPVERIYAT TIYA TIRGOVE KAK SA STANALI I KIDE SA OTISLI TIYA PARI , AKO BIYAHA VLEZLI TIYA PARI V KASITE NA OBSTINITE MOJEHA OBSTINITE MOJEHA NESTO DA NAPRAVIYAT HASANCO CAKASE PARI OTGORE DA MU PUSNAT A TIYA PARI MAY OTIDOHA CUJDI KASI PROVERETE GOSPODA KIDE SA PARITE NA TIYA TIRGASI APASI

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен15/9/24 16:18

    На парцели разделиха града и после го присвоиха, като частни имоти. Съд и присъда за крадливите кметове и бизнесмени на А.Доган.
    Жалко, че Съдебната система в България е зависима от политиката.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен15/9/24 16:36

    Само той ли?

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен15/9/24 17:22

    Има честни прокурори и съдии само да искат ще вземат и кирливите гащи

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен15/9/24 18:13

    Прокуратурата да действа какво чака има престъпление по служба,и трябва да проверят всички бивши общински служители на високо ниво

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/9/24 07:38

      Може да чакат да минат изборите и след изборите ще има яндъм

      Изтриване
  18. Анонимен15/9/24 19:16

    ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА !

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен15/9/24 19:57

    То и при кирковски ят дерибеи Палов има много неща,но дано отново не се прикрие

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен15/9/24 20:38

    Някой ден ще ви съдят рано или късно държавата знае всичко в Румъния кметовете влязоха в килията и вашия ред ще дойде

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен15/9/24 21:22

    Абе господа тролове Ка вашия собственик сахип е трупал толкова пари бе Неми е ясно ще горите в ада повярвайте ми Аллах е велик ако не на този свят в другия ще дадете сметка

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен15/9/24 22:00

    Само той ли, дайте, разследвайте и предишната секретарка и шофьора на Хасан. Имат по втори начин имот пред училище Славейков разни комарджии и наркомани събират. Децата ни са на училище, точно пък пред училище такова място да има не става. Господин кмете Е. Мюмюн моля съдействайте, ваше време е , разчистете ги тези....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/9/24 16:12

      Кмета да не е шериф, сезирайте полицията

      Изтриване
  23. Анонимен16/9/24 07:37

    Ако на държавните служители не им пречеха сигурно щеха да требват нови затвори само за политици

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен16/9/24 07:50

    на тези въпроси които по горе се поставят - къде са институциите до които има доста и много сигнали.отговора е повече от ясен. ТОТАЛНА СМЯНА НА ПОВЕЧЕТО КОРУМПИРАНИ СЛУЖИТЕЛИ КОИТО СЪЩО КАТО РЕСМИ И ДРУГИ СА С ПАРЦЕЛИ ПАРИ ПРОСТИТУТКИ И ОЩЕ И ОЩЕ

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен16/9/24 08:14

    В България Прокуратура, НАП, ДАНС са независими институции.От тях нищо не зависи.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен16/9/24 11:19

    Кога това менте което е грабил от Ардино с пълни шепи ще го вкарат да обеснява от къде са парите ??? Бахти държавата , в буден сън ли е ? Какво се случва с този съд ? Ехо , някой изкарва ли си заплата или са си сложили маска на очите ? Айде малко по сериозно и веднага да се прибере този на топло и пълен одит на семейството му и роднините !

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен16/9/24 14:35

    Пеевски, чисти малко по таз Кърджалийска Прокуратура, че малко се е събрал мухъл там.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен16/9/24 15:13

    Леша тръгнал да осъжда работата на кмета на Кърджали

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен16/9/24 18:32

    V PANDELATA VSICKI APASI KOTO LIJEHA PROSTOLUDIETO TOLKOZ VREME

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен16/9/24 20:41

    Петьо на делото се изповядай чадо не си струва заради пари и чужди грешки да сънуваш кошмари и алкохола няма да успокой душата ти, послушай чудо.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен16/9/24 21:01

    Арести искамеееее вече, приберете ги тия политически лешове. Не ги е срам и изявления дават

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен16/9/24 23:09

    Прокурор йок...то кат анархя бя...Да не би бай Ганьо е станал прокурор в Окръжна прокуратура Къджали? Питам за един аркадаш тука.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.