Михаела Илиева/24rodopi.com/Общество

Една вдъхновяващата история. В нея главен герой е 38-годишната Петя Колева от кирковското село Бенковски… 

Една ромка, която се превърна в пример заради своето хоби – четенето на книги. Историята й започва в град Харманли, където е родена и израснала, но заради любовта, тя се мести в Бенковски, когато е на 19 години. Въпреки удобствата на големия град и по-отвореното мислене на хората там, Петя и съпругът й решават да останат в Бенковски, където създават семейство. В момента те се радват на четирима малчугани – осмокласник, третокласничка и две по-малки дечица. Пред 24rodopi.com Петя сподели, че винаги се е стремяла да ги научи да бъдат добри, да уважават всички и да не се забъркват в неприятности. За нея най-голямото богатството е семейството, с което може да споделя и радост, и тревога. Освен че е майка и домакиня, Петя е и работеща жена. С усмивка казва, че парите, които получава като социален работник, й стигат за нормален и пълноценен живот.

„Аз не крия, че съм ромка. Лошото е, че има роми, които крадат, бият се, правят нередни неща и затова хората си мислят, че всички сме еднакви. Има и добри роми, които всеки ден работят, за да отгледат семействата си. Държавата понякога помага и закриля някои от тях, но това са редки случаи. Ромите никога не са били наравно спрямо другите етноси. Към тях винаги се е гледало с пренебрежение. Аз съм благодарна, че съм ромка, защото се научих да уважавам всички“, споделя Петя.

За разлика от повечето ромски деца, тя е имала късмета и възможността да учи до 8 клас. Благодарение на баща й, който е полагал грижи за нея и я е тласкал към ученето, тя е изградила характер и правилно разбиране за важността на образованието. Според нея то е от изключително значение в развитието на човек, защото показва правилния път и посока. Младата жена смята, че истинските трудности и проблеми започват след училището, но въпреки това насърчава младите да не се отказват от мечтите си и да се борят за тях.

Едно обаче я прави отличима не само от останалите роми, но и от голяма част от населението на Бенковски, и това е нейната силна любов към книгите. Петя е една от малкото, които могат да се похвалят, че са прочели голяма част от книгите в местната библиотека.

„Като малка хич не обичах да чета, но като дойдох в Бенковски това се промени. Случайно реших един ден да се кача до библиотеката и да си взема книга. Започнах да я чета още същия ден и не усетих кога е свършила. Така всеки ден ходих за нова, а бройката на прочетените книги все повече се увеличаваше. Обичам да чета всякаква литература, включително и български автори, но най-силен интерес имам към романите. Смятам, че книгите ни дават важни уроци и поуки, помагат ни да преминаваме през трудностите по-леко. Колкото и затрупана с работа и домакински задължения да съм, винаги намирам време за книгите“, коментира още жената.

Похвално обаче е и това, че Петя е успяла да запали и своите деца към четенето, които с усмивка посещават библиотеката. Въпрекиq че жената води затворен начин на живот, с интерес следи това, което се случва в държавата. Казва, че е отчаяна от българските политици, но въпреки това гласува на всички избори. Вярва, че ако политиците започнат да четат книги, положението в България ще се оправи. 

Макар да живее в малка къща без много скъпи вещи, да работи от сутрин до вечер и всекидневно да става свидетел на грубо отношение към нея заради етноса й, може да се каже, че Петя е примерът, от който днешното поколение има нужда. Тя е доказателство, че когато човек иска, може да постигне всичко.

За 24rodopi.com ромката сподели, че силно се надява да заплени още млади хора към четенето на книги, както и да се превърне в техен вдъхновител.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/9/24 19:14

    Браво, да е жива и здрава! Дано има повече такива роми.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/9/24 20:22

    Браво, Петя! Книгата, истинската те спасява от бесовете на този свят.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/9/24 20:51

    Браво! Само напред! Доста откраднаха, време е за разплата

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/9/24 08:42

    Искай и ще ти се даде. Всяко искрено "искане" среща отклик във всичко.
    Чарлз III и Елизабет II отговориха на писма на ученици от средно училище "Владимир Димитров - Майстора" в Кърджали

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/9/24 14:33

    Браво дано и децата и станат ученолюбиви като нея

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/9/24 15:41

    Със сълзи в очите прочитам и вдишвам мъката и страданието на на петя ,ято е олицетворение от страданието на бавдитската,престъпната десетоноемврийската боковско и догоановско ислямиска организирана група която над 35 години паразатира и туенира над българския народ .Да петя ,и аз имам блястящи,кромни ,разумни умни и много и много работливи приятели с които споделяме престъпленията на престъпната демокроция на бандитите дпс и герб.Господи дскоро ще ви се види края на съществуването ви кметства неукии в вкметства функционални неграмотни в кметства общини ,области ръководени от дс сава доганът и порциите около него

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/9/24 21:14

    Браво на нея
    .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.