24rodopi.com/Темата+

ЦИК изхвърли партия ДПС от изборите със спуснатите си указания към двете коалиции - „ДПС - Ново начало” на Делян Пеевски и „ДПС-Демокрация, права и свободи” на Джевдет Чакъров и Ахмед Доган.

И преди най-видните представители на двата лагера в партията да се запишат поименно в кандидатските листи на коалиции, в които няма да присъства абревиатурата ДПС, адвокатите на Пеевски и на Доган ще се срещнат във Върховния административен съд. Очаква се и двете фракции за подадат жалби във ВАС.

Указанията на комисията, която заложи проблеми на самата себе си - още с допускането на депутати да заемат места на масата във фоайето, докато вратите за всички бяха затворени в почивния ден - казват, че двете коалиции в тридневен срок трябва да представят документи, че политическа партия ДПС не е част от техния състав. Според ЦИК е налице несъответствие по член 127, ал. 2 от Изборния кодекс, който гласи следното: всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор само в една коалиция.

Другото указание е двете коалиции да представят пред ЦИК удостоверение за банкова сметка на името на партия.

Против указанията гласуваха Красимир Ципов, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

“Гласувах против указанията - продължение на правния абсурд, да не определи последователността на внасяне на документите. Това доведе до измислените указания, да извадят една от партиите от тях. В двете коалиции участва една и съща партия”, посочи Георги Баханов, цитиран от „Труд“.

“Не може ние да бавим и да тупаме топката, указанията се дават незабавно, а ние ги даваме след два дни. Проблемът ще бъде пред нас отново и ЦИК ще трябва да се произнесе по документите. Не обсъдихме всички документи. Казахме, че една партия не може да участва в двете коалиции, не можем да кажем дали една партия може или не може да участва в една коалиция”, изтъкна и Йорданка Ганчева.

Юристи и наблюдатели на изборните процеси прогнозират, че при отказ да бъде регистрирана някоя от фракциите, щещ последват още по-големи скандали.

Казусът ще отиде в съда, категорични са депутати от двете фракции на ДПС. По закон двете коалиции, в които фигурира името на ДПС, трябва да изпълнят указанията в тридневен срок.

В чл.134, ал. 2 на Изборния кодекс е записано следното: При установяване на непълноти или несъответствия Централната избирателна комисия дава незабавно указания за отстраняването им в тридневен срок, но не по-късно от крайния срок за регистрация. В случай че непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени в срока по изречение първо, Централната избирателна комисия отказва регистрация.

След това „ДПС-Ново начало” и „ДПС-Демокрация, права и свободи” могат да се жалят пред съда. Съдът може да потвърди решението на ЦИК, или да го отмени.

Ескалацията на нервни изблици в ЦИК днес започна още сутринта по време на закритото заседание.

ЦИК на практика се оказа блокирана от споровете около двете ДПС-та и не успя да започне работа по предвидения дневен ред. Решенията в комисията се вземат с мнозинство от 2/3, т. е. с 10 гласа, но нито едно от предложенията не можеше да събере необходимите гласове.

Още в началото на заседанието вчера по регистрацията на ДПС-тата в ЦИК решиха да заседават без мобилни телефони, под претекст да не се оказва влияние върху членовете. Едно от първите становища било да се откаже регистрация и на двете ДПС-та, тъй като и в двете коалиции се дублира наименованието.

Другото изказано мнение – на Севинч Османова Солакова, било да се регистрира само коалицията „ДПС-Демокрация права и свободи”, с мотив, че нейни представители са били първи в ЦИК. Още през нощта в неделя в интернет бяха пуснати снимки на представители на ДПС с председател Джевдет Чакъров, които седят край масата за приемане на документи в ЦИК. Твърди се, че именно Солакова ги „поканила“ през служебния вход, за да може фракцията „Аталай-Чакъров“ първа да се регистрира.

Младежи от ДПС с председател Делян Пеевски пък съобщиха, че още от петък вечерта стоят пред вратите на ЦИК и чакат ред за внасяне на документи за регистрация на партията.

ЦИК обаче взе решение да не отбелязва нито пореден номер, нито час на приемане на документите на двете ДПС-та. Според юристи по този начин комисията е създала сериозни пречки и пред съда, в случай, че се стигне до решаване на спора там. Почти сигурно е, че крайната дума по казуса ще имат магистратите, смятат и членове на ЦИК.

Засега е сигурно само, че няма да се случи това, което декларира Джевдет Чакъров на излизане от сградата след подаването на документите: Ние ще участваме с абревиатурата ДПС.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

25 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/9/24 07:00

    Дерибейскито ДПС ще загубиииии....ще гласуваме ударно за ДПС на Пеевскиииии

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/9/24 08:11

    Цик ще остав едното дпс вън в последния ден

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/9/24 08:12

    Интересния въпрос е защо Стратега Доган прехвърли акциите си 70% върху ортака си и после сам остана вън от Сараите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/9/24 09:19

      Zashtoto nyakoy taka iska.

      Изтриване
    2. Анонимен5/9/24 09:38

      Ами за да каже че нищо негово няма , беден като църковна мишка

      Изтриване
    3. Анонимен5/9/24 11:47

      Защо журналистите не го питат или неговите Дерибеи

      Изтриване
  4. Анонимен5/9/24 08:44

    Da rabotat home office togava

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/9/24 09:03

    ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ЩЕ РЕШИ.
    ЦИК Е ЕДНА ПИОКА И ЖАЛКА ИНСТИТУЦИЯ, АКО Е ИНСТИТУЦИЯ ВСЕ ПАК

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/9/24 09:07

    ЧАКЪРОВ Е ВХОДИРАЛ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗАЯВЛЕНИЕ, ЧЕ НАПУСКА ДПС.
    ЕДИНСТВЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС ОТ ЮРИДИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА Е ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ - КАКТО НА ЦОБ И ТАКА НА ЦС НА ДПС.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/9/24 09:31

    Cok iyi oluyor 30 sene baskin yaptiniz halka kapatin kapiyi

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/9/24 09:55

    Цик да забрани и двете коалиции и съда да прекрати партията ДПС напълно и всеки да тръгва да работи отначало

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/9/24 09:57

    Коя от двете формации ще има членове на комисии? Която има е +30хиляди гласа

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/9/24 10:04

    Бай бай и за двете банди! Ново начало с други НОВИ партии, а не със старата к.рва !

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5/9/24 10:04

    Ще гласуваш ударно друг път

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/9/24 10:08

    Много интересно. Дават се обекти на фирми от кръга на Хасан Азис за близо 1 милиона лева в различки села, дейностите не се изпълняват, и само Мюмюн Али отпуска тези пари. Алооо, колектив Далавери, хората за балами ли ги имате?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен5/9/24 10:35

    Видяхме как и какво работи ДПС откакто съществува-кражби,далавери и против Националната сигурност! Тъй,че съгласно Конституцията,като етническа Партия вън от Политиката на страната.Има достатъчно Партии за които могат да гласуват всички български граждани!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен5/9/24 11:33

    Да се закрият и двете ДПСта.
    Вземи Доган па удари Пеевски.
    Лика прилика, два стръка иглика!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен5/9/24 11:56

    bak bak bak reklama na kitaiski stolcheta ;)))

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен5/9/24 12:09

    Нито глас за Дерибейската хунта...ударно и мощно ще се гласува за Новото начало в ДПС с Пеевскиииииииииииии
    Дерибеитееееее на Прокурор и посока затвора...гнусни боклуци

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен5/9/24 16:07

    Многознайковците дето се подмазват на Пеевски, след една година ще търсите ледена вода за да плискате по гъза си

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/9/24 23:20

      Плискай ти сега като можеш в 303, че после килията ще ти е по-висока номерация

      Изтриване
  18. Анонимен5/9/24 16:30

    Да не пишем ,а да действаме….гражданско общество ни трябва!!!Тази работа се върши с протести !!!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен7/9/24 09:35

    🐌🐌🐌🐌🐌

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.