24rodopi.com/Коментари

проф. Максим Загоричански

 

РЕНЕГАТСТВО И Б. Ю-ОВ

 Понятието ренегат най-често се употребява като синоним на предател. Предателството е най-големият грях, то е престъпление от нравствено естество. Данте Алигиери в своята „Божествена комедия” поставя предателите в последния девети кръг, на самото дъно на ада, като ги замразява в ледено езеро.

 Гениалният поет от Флоренция приема предателството за морално разложение на душата, за най-тъмната бездна на човешкия духовен Ад. Данте Алигиери изобразява трагедията на душата с ужасни внушения на поетичен образ с изразителна сила на художественото съдържание. Предателството наказва с еднаква сила душите и на двама свои герои – реални исторически личности – граф Уголино, разяждан от вътрешни терзания и епископ Руджиеро – подложени на нечовешки страдания и грехът им не може да се изкупи с нищо. И двамата са предатели – посегнали са на човешкото в себе си; унищожили са своята хуманна същност и милост за техните души няма. Това е нравственото възмездие на обремененото съзнание; най-тежкото наказание за човека; присъда, произнесена от самия него.  Да си дойдем на думата.

 През 80-те години на XX век, някъде към 1980 г.,  Б. Ю-ов завършва Учителския институт „Любен Каравелов“ – Кърджали, специалност „Физическа култура“ и нещо хуманитарно. И трябва да почва работа в градче, близо до окръжния град. Но се оказва, че няма място за учители по физическо възпитание. Тогава  началникът на Окръжно управление на МВР – Кърджали, в чиито състав е и Държавна сигурност, партизанинът от Пиринския край, влиятелният генерал Костадин Мирчев се обажда на ресорния отговарящ за образованието зам.- председател на Окръжния народен съвет Ш. Т. :

- Б. Ю-ов е наш човек! Държа веднага да му се намери място като учител във въпросното градче. Той е предан другар и изключително полезен и негласно работи за приобщаването на турското население към делото на социализма и комунизма.

 Изпълнено! Очевидно Б. Ю-ов продължава да е човек на наследниците на ген. Мирчев. Но животът е вечно противоречие: Б. Ю-ов може да е нечий човек. Това не ни дадено да знаем Но можем да предполагаме.

Ренегатството е ирационално поведение на хора, които заради лична изгода и облагодетелстване работят против интересите на обществото, въпреки желанието им постоянно да демонстрират обществена загриженост и тревога за актуалното състояние на страната и държавата. Получили от своите бивши съмишленици жалка и презрителна оценка, ренегатите се опитват по всякакъв начин да омаловажават предателството или напълно да оправдаят делото си, което често завършва с неуспех. Поради това, те изразходват повече енергия за търсене на компромати, дискредитиращи в морално и професионално отношение доскорошни колеги, приятели, съидейници и съпартийци. Това са хора, отрекли се от предишните си възгледи, които хвърлят в краката на сегашните господари на деня. В тяхното поведение се наблюдава голяма доза маргиналност и демагогия. Съвсем справедливо би могло да се подчертае, че те нямат съвест и не изпитват никакъв срам; живеят в съответствие със законите на собствения интерес и предателството. Опитвайки се обаче да се разграничат от предателството, ренегатите цинично и лицемерно казват, че животът се е променил и затова е необходимо да се адаптират към новите условия. Според тях, принципите не са вечни.

              Човекът на генерал Мирчев се лута – Доган-Местан-Доган. Както и оскубаната птичка. Защото вече благодетелите са други.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/9/24 09:15

    Откъснаха крилете ми и казаха: "Ти няма да летиш",
    Отрязаха нозете ми, посочиха ме с пръст: "Ти ще пълзиш".
    Извадиха очите ми за да не виждам вече светлина.
    Докопаха се до сърцето ми и дърпаха, и дъвчеха плътта.
    Разкъсваха душата ми като обезумели псета.
    Със нокти драпаха усмивката да скрият от лицето.
    Отпиха от сълзите ми – дали щастливи бяха,
    когато чашите им от нещастие преляха?
    Простих, усмихнах се и продължих напред.
    Престорих се, че всичко е наред.
    А в мен със тътен болката преливаше.
    Предателството на приятел ме убиваше.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/9/24 17:52

      Есенче стига ма душа,втръсна вече.

      Изтриване
  2. Анонимен5/9/24 09:29

    Боклука си е боклук...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/9/24 10:17

    Могат ли възрастните хора да бъдат активни в областта на креативното рециклиране?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/9/24 11:46

    За Баари ли става въпрос

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/9/24 15:57

    Евро Баари от Папрат, най некадърният управник в цялата история на Джебел

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.