Камен Недков/24rodopi.com/Мнение

Александруполис, Гърция. И едно мнение на читател на 24rodopi.com:

„Убеден съм, че ако се направи една анкета на улицата, сред хора до 30-годишна възраст, те няма да могат да дадат една своя, човешка, дефиниция на социализъм и капитализъм. Това са понятия, които са чували, но не могат да проумеят.

Направило ли ви е впечатление, че в Гърция всички електрически стълбове са дървени? Дори в големи градове. Сякаш са някакви села, едва отърсили се от средата на 20-ти век? В същото време в България дори по най-малките населени места стълбовете са от бетон. Това е, защото в Гърция е нямало социализъм. Не смея да кажа комунизъм, защото такова животно е нямало в нито една държава. Дори при нас соцът бе „мъниче“. Но държавата изграждаше и не скъпеше материала. Защото това бе ресурс в полза на цялото общество. Не неизгодна инвестиция, която ще доведе до по-малка печалба, както би разсъдил някой мастит шеф на голяма енергоразпределителна компания.

Обратно, в Гърция бе капитализъм, десетилетия, до днес. Който настъпи в най-обострения си вълчи глад в България през 90-те.

На снимката е склад за строителни материали. Който не работи през уикенда. Подобни в страната ни под път и над път. Но при нас служителите са там, в работен режим, поне докъм неделя до обяд. В Гърция почиват.

Интересно, не мислите ли?

В „зрелия“ капитализъм се цени труда и почивката на работника, в беснеещия „мъник“-това е без значение.

Кое е усещането за социализъм и кое за капитализъм?!“

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/9/24 17:49

    На снимката магазина е на вракас който е монопол на всички строителни материали от бетон до желязо,длъжен си само от него да купиш.понеже е монопол цените са двойни

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/9/24 18:01

    В Гърция има национализъм в България простаци


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/9/24 21:17

      В Гърция и немските вериги също ги няма, които ние много обичаме и вече са през два метра в България.

      Изтриване
  3. Анонимен8/9/24 19:27

    Вижте Кърджали магазините, няма делник и празник работи се ,с един почивен ден Отпуска когато шефа реши.Институции ,само формално. После нямало кой да работи..Ще дойде време сами ще си работят

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/9/24 19:55

    Хората мислят за работниците си,че имат нужда от почивка, за да могат да бъдат в кондиция.В Бг на работника се гледа с оттекчение.Особено като разберат ,че иска да си ползва отпуск, в най добрият случай 1 седмица.Другото е мираж.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/9/24 20:26

    В Бг всичко е простащина,и една голяма пародия.Жалко за обикновените хорица.Държавата е абдикирал.Тежко ни и горко,за тези който останахме все още.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/9/24 06:59

    В Мутроландия всичко е фарс.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/9/24 09:02

    Аз разбрах, че имаш кофти гледка"към плажа"

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.