24rodopi.com/Култура

Проверяват театъра в Кърджали за евентуални финансови злоупотреби. След приключване на проверката ще бъдат обявени резултатите, сочи информацията на Министерството на културата.

Ревизирането на културните учреждения по региони тръгна след разкритията за финансови злоупотреби с публични средства в  Театрално-музикален и филхармоничен център в Разград и  Родопски драматичен театър – Смолян.

Почти 1 милион лева (937 889) са откраднатите от Разградския филхармоничен театър, отклонени от група съучастници, над които се предполага, че стои директорът му Левон Манукян. Той и още трима замесени бяха арестувани преди няколко дни в Пловдив. Самият Манукян вече е освободен под парична гаранция от 50 000 лв.

Схемата е била “проста, но брутална” – над 60 души са били наети фиктивно на трудови договори, без да работят реално.

Междинните резултати от проверките сочат, че има данни за нарушения и в други театри, при които са отчитани по две представления на ден, при реално изиграно едно, с цел получаване на по-голяма субсидия. В няколко театъра пък са сключвани договори за разпространение и реклама, без да е спазен Законът за обществените поръчки. По тях са изплащани необосновано високи проценти от приходите на съответното представление. Разходите по представленията в определени случаи надскачат приходите. Това сочат междинните резултати от проверката на Министерството на културата в театрите в страната.

Според проверката на много места договорите са подписвани само от директора, при задължително изискуеми два подписа на директор и главен счетоводител. Налични проблеми са установени в театрите в Пловдив, Плевен, Варна и др.

Резултатите показват, че няма други държавни културни институти в областта на сценичните изкуства със съществени нарушения във фонд „Работна заплата“, като тези в културните институти в Разград и Смолян. Установена е обаче непълна информация за заплащането в театъра в Пазарджик, който в момента се проверява. Очаква се проверката да приключи до края на седмицата.

Отправени са критики към дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата, че са допуснати грешки при определянето на приходите, които не следва да се субсидират, както и технически грешки за определяне на субсидиите за всеки институт от дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности”.

Установено е, че в Министерството на културата не са създадени условия за осъществяването на ефективен контрол при определяне на субсидиите и разпределение на разходите в културните институти в областта на сценичните изкуства. В момента във ведомството се извършват проверки на двете дирекции, предстоят допълнителни проверки и в културните институти, в които са установени нарушения.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/24 23:04

    И в театъра има хора на хасан агата време е да ги разкарате
    Сега слухтят

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/10/24 10:41

    Сега очакваме с нетърпение да научим колко милиона са усвоили .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/10/24 11:16

    Кърджалийския театър е център на културата на България

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/10/24 13:38

    Кой той баяАсан. Вамъ се басанвая.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.