24rodopi.com/ Образование

Пет отбора от Професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов“ посетиха Университета по хранителни технологии – Пловдив и взеха участие в Националния ученически конкурс „Млади изследователи“ 2025, с подкрепата на Национална програма „Образование с наука“ на МОН.

В надпревара с ученици от цяла България, отборът на Фунда Осман и Елис Салим от 11А клас се класира на трето място с разработката си „Натурална козметика на основата на родопски билки“ в направление „Парфюмерия и козметика“, за което бяха удостоени с приз, сертификати с оценка 5,90 равняващи се на кандидатстудентски изпит в УХТ и парична награда. Грамота за изключително представяне и предметна награда им бе връчена и от Българска национална асоциация „Етерични масла, Парфюмерия и Козметика“.

Останалите четири отбора се състезаваха в направление „Екология и зелени технологии“. Разработките им бяха по актуални, значими и иновативни теми: „Ядливи чаши за бира - опаковки на растителна основа“, „Умна възглавница- промяна на света чрез устойчивост и иновации“, „Воден отпечатък - всяка капка е от значение“, „Биоразградими дронове“. За отличното си представяне получиха сертификати с оценка 5,00 равняващи се на кандидатстудентски изпит в университета и грамоти от Регионална инспекция по околната среда и водите- Пловдив.

Тази година в конкурса се състезаваха над 100 отбора с ученици от 11 и 12 клас от училища в цялата страна в 9 тематични направления:  „Храни и напитки, „Хранене и здраве, „Биотехнологии“, „Екология и зелени технологии“, „Парфюмерия и козметика“, „Икономика и предприемачество“, „Туризъм, ХоРеКа, кулинарен мениджмънт“, „Кетъринг“ и „Мехатронни системи“.

Едновременно с финала на „Млади изследователи“ се проведе и Ден на отворените врати в УХТ, което даде възможност на младежите да разгледат представянията на катедрите, да „надникнат“ в лаборатории, зали и учебно-производствени бази на УХТ, да присъстват на демонстрации на нови решения в областта на зелените технологии и роботиката, да се запознаят с последните тенденции в областта на хранителната индустрия, безотпадните технологии, здравословните храни и напитки, които имаха удоволствието и да дегустират, както и да тестват нови козметични продукти.

Участието в подобни събития позволява на учениците да се запознаят и докоснат до иновативни технологии и изследователска дейност, да разширят  професионалните си знания и практически умения, както и да получат вдъхновение за бъдещото си развитие.

 

 

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.