Народният представител и заместник председател на парламентарната група на ПП ГЕРБ Цвета Караянчева взе участие в състоялата се снощи в Истанбул среща на изселническите дружества в Турция. Тя бе поканена лично от кмета на община Байрам паша и ръководството на организацията „Бултюрк". На форума присъстваха и депутати от бивши съветски републики, както и консулът на България в Истанбул Тодор Петков.
Кметът на община Байрам паша Атила Айдънер, представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието,благодари на Караянчева, че се е отзовала на поканата и окачестви присъствието й като категоричен знак за стопяване на различията и заздравяване на междудържавните отношения. Той обърна внимание върху значението на добросъседството и взаимните контакти, основани на сближаването и разбирателството, и пожела подобни визити да се правят по-често. Цвета Караянчева говори пред многолюдната аудитория за заслугите на българските изселници за смяната на комунистическия режим, за победата на демокрацията и пътя на реформите. Тя изтъкна, че през последните три години отношенията между България и Турция се развиват изключително интензивно. „Настоящото българско правителство е отворено за разширяване на търговския стокообмен и съвместните инфраструктурни проекти. ДПС вече не е посредник в диалога между България и Турция. Има политическа воля да се преодолеят всички спънки в двустранните отношения. Оценяваме, че Турция е най-големият и най-стабилният ни съсед. Тя води агресивна икономическа политика и от това можем да извлечем и поуки, и ползи. България и Турция преодоляха политическите си различия и вече говорят на езика на инвестициите. Като член на ЕС страната ни търпи последици от кризата в еврозоната и на този фон партньорството й с Турция би имало оздравяващ ефект. Има сериозни основания за оптимизъм в деловите среди и в двете държави, тъй като потенциалът на турската икономика е огромен. Не случайно най-голямата инвестиция в района на Кърджали от 30 години насам е заводът за каучукови съединения „Теклас България", който е част от семейството на холдинга „Теклас" в Гебзе. Само Истанбул с неговите 18 милиона жители крие огромни възможности за българските предприемачи", заяви Караянчева. Тя припомни визитата на премиера Борисов в Турция през месец март, когато бяха подписани 17 споразумения, включително за икономическо и енергийно сътрудничество. Очерта перспективите в сферата на туризма, строителството на пътища, смесени преработвателни предприятия и тръбопроводи, които ще пренасят азиатски газ през Турция до Европа. Посочи още, че отношенията между двете страни излизат извън историческите предразсъдъци, условности и комплекси. И българските изселници са мост, свързващо звено, спрямо което правителството води последователна политика.
На срещата в Истанбул присъства и репресираният от тоталитарния режим в България Хасан Йълмаз, който е прекарал 13 години в затвора. Той трогна до сълзи Караянчева, споделяйки, че е простил претърпените обиди и насилие и че толерантното съжителство между етническите общности у нас го изпълва с радост. Думите му накараха гостенката спонтанно да стане и да го прегърне. Тя благодари на хората, преживели оскърбителния възродителен процес, че са намерили сили да простят за болката и унижението, на което са били подложени, за стоицизма и куража да воюват за истината. Българските изселници в Истанбул останаха приятно изненадани от участието на Караянчева на форума като представител на политическа сила, различна от ДПС, и я насърчиха да ги посещава по-често, се казва в съобщение на пресцентъра на ГЕРБ.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

34 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/5/12 14:05

    А обсъждахте ли за етническото прочистване което провеждате госпожо? Освободихте всички кадри /турци/ назначени с конкурс. Шефовете на териториалните поделения на: НАП, Горското, Здравната каса, Социални грижи, Земеделие, Паспортната служба ....Да говорим ли за Турският театър. Турците живеещи в областа са 80% . Ако това не е чистка на образовани турци здраве му кажи.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/5/12 14:20

    ЦВЕТО, ЦВЕТО ,НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТЕБ! ЖАЛКО, ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА ВАС!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/5/12 14:22

    Ами преди как беше??

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/5/12 14:35

    КЪМ 14:05. ЧЕ ВИЕ НЕ ИЗГОНИХТЕ ЛИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ОТ РАБОТА КОГАТО ДПС ДОЙДЕ НА ВЛАСТ? МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРИН В КЪРДЖАЛИ ДА НАМЕРИ РАБОТА АКО НЕ ЗНАЕ ТУРСКИ ЕЗИК ? НЕ МОЖЕ , ДОРИ И ЗНАЕ. ЗАЩОТО Е БЪЛГАРИН !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/5/12 14:51

    ЧЕ ОБРАЗОВАНИТЕ ТУРЦИ В ОБЛАСТА СА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 30 %. ЕЙ ТАКИВА КАТО 14:05 ПИШАТ ГЛУПОСТИ БЕЗ ДА МИСЛЯТ !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/5/12 15:09

    Как прецени,че образованите турци са 30%?
    Това да не би да значи че българите/ромите/помаците и т.н. са 100% образовани?
    Изглежда бая си напъвал гънките на гладкия ти мозък докато ти се роди "великолепната" мисъл...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/5/12 15:13

    Браво на Цвета ,ето така се създават връзки със съседите. добри или лоши това са ни съседите и пе правилно да се разбираме

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/5/12 15:31

    каквото и да приказвате Герб и Караянчева са на път да изместят Дпс-то от първа гайда за региона.
    рано или късно ще стане само да привлекат малко инвестиции и край с Догито и шайката му...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен21/5/12 15:34

    Евала, Караянчева-показваш ни правилният път по който трябва задружно да градим държавата си без да се делим...целувам Ви ръка...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен21/5/12 15:35

    Аз съм турчин, но мен никой не ме е гонил! Защото аз не съм с купена диплома, като тези от Горското, Социални грижи, като бизнес гениите Ерол, Фахри Идриз- Козаря и прочие! Жалки сте господа неграмотници, жалки!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен21/5/12 15:43

    оххххх Джанъм Аллах колко сте прости, аз съм туркиня и НЕОДОБРЯВАМ психическият тормоз и манипулирането на ДПС върху мои роднини и близки приятели, но Аллах си знае работата!!!Доган да се маха и да ни остави да си живеем спокойно, без етническо напрежение и насаждане на омраза!Гласувах за ГЕРБ и пак ще го направя, напук на ДПС!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен21/5/12 15:49

    към 15:09. абе тъпак , та нали постоянно преди избори манипулирате циганите и им втълпявате,че са турци! и те вече се преброяват като турци. така, че като сеете ветрове,ще си жъните бури. значи като не ви оттърва са цигани, а когато наближат избори са турци.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен21/5/12 15:54

    Вьв Билла те уволняват само заради това че си турчин но кирчо добрев да знае че никой не е вечен

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен21/5/12 15:56

    ОБРАЗОВАНИ ТУРЦИ+ОБР.ЦИГАНИ = 30%

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен21/5/12 16:01

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен21/5/12 16:05

    А ти дето си написала ,че си туркиня , едва ли някой ще ти повярва , защото не може толкова бързо да си забравила своето минало на човек от турски произход в България . 99 % ти не си нищо друго освен циганка . Гласувай за ГЕРБ за да си сигурна ,че и децата ти и поколенията им ще мизерстват повече от теб ! Неблагодарни и продажни жалки душици . Чак да ви съжали човек !

    ОтговорИзтриване
  17. Борбената21/5/12 16:49

    Аз съм туркиня и ще гласувам за ГЕРБ.Миналото не съм забравила, но не виждам ДПС да е направила и да прави нещо за бъдещето на нашите деца.Нашите
    деца растат без бащите си, които са на гурбет от дълги години.Младите ги няма, а пове4ето не се и връщат. Госпожо ДЕПУТАТ бъдете уверена, 4е ще гласувам за вас.Вие сте истински народен представител - приемате гражданите, срещате се с тях не само на избори.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен21/5/12 17:09

    единственната файда от ДПс-то е че направи по 10-15 човека милионери в всяка община от региона.
    за другите дето не се облажиха друга полза аз не виждам.а вие ?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен21/5/12 17:21

    samo dps nay dobriya priyatel na tur4ina e samiya tur4in sram me e 4e glasuvah za gerb i hodjata

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен21/5/12 17:47

    Mnogo pravilno da se sreshtat po-chesto s tezi otvid Kapikule,no da ne zabravyat i tukashnite turci,zashtoto te veche tirsyat alternativa na tezi nenayadeni bivshi agenti ot DS,i vie deto ste yarostni zastipnitsi na DPS priznayte che sa takiva,i az sim turchin,no tova ne znachi che tochno tezi ni spazvat pravata,ey go pak doyde i pak sishtite muhabeti iztirkani,che shte ima pak smyana na imena ne znam si kvo,smyana na pasporti da,no drugoto ABSURD,da izmisli onya piandur nova zaplaha.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен21/5/12 17:50

    Evala na turkinyata,i az sam turchin,no nyama viobshte da glsuvam

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен21/5/12 17:58

    ДО 16:05

    Турците не са собственост на ДПС, в акта за раждане пише , гражданство -българско, а мюсюлманин, НЕ Е РАВНО НА ДПС.
    Никоя Партия не владее народа, хората сами си изберат за кого да гласуват.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен21/5/12 18:24

    До 15:54 незнам как е във Билла,но във общината не вземат българи на работа дори пазачите на бариерата пред общината са турци!

    ОтговорИзтриване
  24. Борбената21/5/12 20:24

    В Билла работят и туркини, не преувели4авайте.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен21/5/12 20:27

    Изборни резултати на ГЕРБ в Кюстендил. Местни избори 2011 -9 съветника на 13 май 2012 след решение на съда - 4 съветника. Вчера загубихте в гр Съединение уважаеми ГЕРБЕРИ ИДЕ ВИДОВ ДЕН. Аз не желая да ви обиждам. Така е когато кандидатите за Министри, депутати. кметове ги подбирате от чакащи на автобусни спирки.А за съветника ви от гр Джебел Мюмюн, не ми се говори.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен21/5/12 21:26

    tapi bulgari i tapi tutzi tova ste vie v taq oblast ni6to drugo samo zavist i prerekaniq

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен21/5/12 21:41

    г-жо,г-жо , мислите си ,че играете в зависимост от хавата
    не се притеснявайте тези хора ще научат какво правите тук/как кадрувате/ както научиха и за ДПС;
    внимавайте само да не загубите членовете ви-националисти,опитвайки се да спечелите други,те доста ви оплюват,нищо че ви се подмазват

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен21/5/12 22:48

    БСП е национално отговорната партия, която мисли за доброто на всички етноси в България, българи, турци, цигани и т.н.ДПС са партия етническа и конюктурна, където е далаверата, веднъж със СДС, веднъж с БСП и НДСВ, важно е далавера да има.ГЕРБ е партия на комплексарите и нереализираните в тия 20 или повече години. За момента ГЕРБ са най-ниското ниво от 20 години преход, комлексирана членска маса, никакъв капацитет да управляват, нахъсани да управляват без да знаят как, ченгетарско ренска схема с доноси, интриги, далавери по митниците и шашми по избори.Как да гласувам за герб още веднъж?

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен21/5/12 23:14

    До 21 46 а ти от коя област си умнико,и какъв го дириш във кърджалийския сайт!?

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен21/5/12 23:15

    ха ха ха какъв тандем!!!
    защо ли пак с него е г-жата?!
    Ааа тая няма да се усети...

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен22/5/12 08:54

    До 18:24 В общината на работа са само БСП кадри, за другите няма място.

    ОтговорИзтриване
  32. АМИ,ОЩЕ НА ВРЕМЕТО ЕДИН ЧОВЕК ГО КАЭА ЧЕ ПЪТЯТ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕВРОПА Е ПРЕЭ БОСФОРА И РАЭБИРА СЕ ДОБРОСЪСЕДСТВОТО НЕЭАВИСИМО ОБИЧАТЕ ИЛИ НЕ ОБИЧАТЕ ТУРЦИТЕ.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен22/5/12 11:52

    Цвето, Цвето, седни си на сплескания задник и не прави повече такива глупости, идват избори....забравяте ли....!!! Няма кой да гласува повече за вас..не повече от 20%, така че лека-полека си стягайте багажа

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен22/5/12 15:20

    Няма никакво значение кой ше ни управлява, истината е такава че от цялата работа намазват малко на брой хора,тези които имат ръководни позиции а останалите ше продължаваме да плюем по форумите и да се оплакваме.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.