Компетентният орган по казуса „Децибели на джамиите в Кърджали" е Здравната инспекция, а не областна администрация. Това заяви губернаторът Иванка Таушанова по повод публикацията на „24х7 Родопи" от понеделник. „Сигнали от живущи в районите на „Прилепци" и пазара са подавани още от 2009 г. Досега в областна администрация са постъпили множество подобни оплаквания за високия шум, които през настоящата година зачестиха. Поради тази причина бе инициирана среща с ръководтвото на РЗИ в лицето на Жени Стайкова и джамийското настоятелство. След нея, през месец март, не бяха отчетени никакви превишения на допустимите стойности. През април и май обаче са регистрирани отново такива-от 63 до 78 децибела при нормално допустим шум от 60", обясни Таушанова.

Припомняме, че мюфтийството в Кърджали ще плати глоба за високите децибели на уредбата, която приканва мюсюлманите в града край Арда към молитва. Размерът още не е уточнен, но духовното ръководство обяви, че ще обжалва в съда и анонсира провеждането на митинг под прозорците на областния управител.

Иванка Таушанова заяви, че във вторник е инициирана нова срещу между представители на Здравната инспекция, джамийското настоятелство и районното мюфтийство.

Първите мюсюлмани на Кърджали смятат, че областният управител Иванка Таушанова изпраща здравните инспектори в джамията тенденциозно.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/6/12 12:23

    aman, tazi jena ne razbira ot hubava gratis muzika za dushata!
    vmesto da spretne ot hodjata, popa i kmeta edin mesten bigband - vseki s negovite muzikalni izrazni sredstva v kombi sound!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/6/12 12:33

    mda....dokato vsichki bg matematicheski gymnazii izchislyavat detzibelite ot eksploziite do G. Aleksandrovo...dokato vsichki diplomirani matematitzi ot BAN i statisticheskite universiteti izchislyavat kolko kg , tona, bg leva, bg zemi,bg razrushenia ...pak tam ...bg rabotni zaplati...pak tam....bg trudov pazar ...pak tam...
    bg maistori - s malko pari golemi bum-bum!!!- i dnes, i predi 70 godini, i predi 100 godini...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/6/12 13:13

    Нямаме нищо против но нека както е по каноните ходжата да излезе отгоре и да пее ,а не да се прави чалга дискотека

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/6/12 13:36

    За вярващия НЯМА ЗНАЧЕНИЕ силата на звука, а на вътрешната му потребност за молитва...Нека се намалят децибелите, за да са доволни всички:)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/6/12 13:37

    А в Момчилград правени ли са такива измервания на децибелите и ще има ли санкции и за нашите джамии или ГЕРБ работи предизборно само за гласовете на кърджалийци?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/6/12 13:38

    Ami ako sme chestni i decibelite na kambaneniq zvan na tsarkvata da se meri,i ako e nad 60 decibela da se udrq po tiho, a i oshte neshto da ne zabravqme i udrqneto na kambanata navseki chas na gradskiq chasovnik tam decibelite sa sigurno nad 100 zatova stiga demagogiq jiveem v 21 vek i GERB da ne se poddava na voya na rasistite,nie mislehme kogato glasuvaHme za GERB che tiq neshta sa veche otjivelica ot komunisticheskoto minalo

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/6/12 14:15

    K.I.A

    А за "часовника" над Милицията....ни вопъл ни

    стон..

    Мълчат ка'т Камунезе пред Гешев...

    В кой друг град по Света има таково

    безобразие?Сабахлен рано,рано да те будят с

    "Топчето пукна"..

    И всички мелодии са подсрекватетелни...Ако не

    се махне това наследство от Нацонал-

    Комунистите,поне да се смени репертоара..

    Примерно до обяд,класика и народна..

    След обяд хард-Рок и металл..

    А вечер "чалга до дупка"...

    ***

    Впрочем и Ходжите да не се правят на Диско-Д(ж)окери а да се качват на Минарето и от там да призовават вярващите за Молитва..Къде пише в Корана,че трябва чрез Високоговорители?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен11/6/12 14:24

    Децибелите на джамията в Ардино са най-много.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен11/6/12 14:30

    AMAN OT TEZİ FALŞİVİ HODJİ İ İMAMİ TE RABOTYAT ZA DS DJİBRATA ZNAE Lİ KOLKO PITİ NA DEN SE MOLYAT İ NYAKOGA BİL Lİ E V DJAMİYA ZATOVA VSİÇKO E LIJA VİJTE İMAMİTE İ HODJİTE PO 100 KG A NARODA UMİRA...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен11/6/12 14:33

    ......Спирайте високоговорителите !!!!! Джамията да почва да раздава радиоприемници на най - набожните и вярващи мюсюлмани и да започва да излъчва сигнал с песните на ходжата и така да могат въпросните привърженици на ''талантливия певец'' ходжата да си го слушат !!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/6/12 15:18

    за тоя часовник над милицията ще подам официално оплакване децибелите са много високи.повечето време съм ношна смяна и като легна да спя часовника ме стряска с хайдушките песни и без туй имам лоши спомени от възродителния процес.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен11/6/12 15:23

    tesi g-ji da idat na sluchov test na sergiata za sluhovi aparati na bitpazara - Hatidjeto ima gratis test na smartphonite s solarni baterii/ima i fashion sluhovi aparati/, nema nujda ot ushen dokter daje!
    a hodjata pee mnogo hubavo, vyarno, hich ne falshivi...daje na stadiona da pravi kontzertite s molitvite za pari - nai-dobre! a i konkurentzia s popa da stane - da vidim koi ste ima po-golyam broi publika! koi kolko bileta ste prodade ot kontzertite?!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен11/6/12 15:45

    ВЗАИМНОТО УВАЖЕНИЕ ВЖДУ НАРОДИТЕ Е НАЙ ВАЖНОТО АКО Е ВИСОК ДА СЕ НАМАЛЯТ А И В ЦЪРКВИТЕ СЪЩО ПОПОВЕТЕ ДА УДРЯТ ПО БАВНО И ТОВА МОЖ ДА ПРЕЧИ НА НЯКОИ
    ЗАТОВА ДА ЗАЖИВЕЕМ ПОЧТЕНО НИКОЯ ЕТНОС ДА НЕ ПРЕЧИ НА ДРУГАТА ДАЛИ ШЕ Е ОТ ДЖАМИЯТА ИЛИ ОТ ЦЪРКВАТА ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СИ ИМА НОРМИ А ТОЗИ КОЙТО ЩЕ ИДА НА ДЖАМИЯ ИЛИ ЦЪРКВА И БЕЗ ЕЗАНА ИЛИ КАМБАНИЯ ЗВЪН ПАК ЩЕ ИДЕ ТАКА ЧЕ

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен11/6/12 17:17

    i kakvo?
    izmerihte li mu go?

    decibela?
    ami s kakvo go izmerihte?
    ja da vidim kolko mu e golyam decibela?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен12/6/12 08:55

    ХЕЙ МЮСЮЛМАНИ КОИТО ГЛАСУВАХТЕ ЗА ГЕРБ, ЗА ТОВА ЛИ ГЛАСУВАХТЕ ЗА ДА СПРАТ ЕЗАНА В КЪРДЖАЛИ, ИДВАТ ПАК ИЗБОРИ И ТОЙ ПЪТ АКО ГЛАСУВАТЕ МОЖЕ ДА СЪБАРЯ И ДЖАМИЯТА. КОМУНИСТИТЕ НЕ ГО НАПРАВИХА ТОВА А ГЕРБ ГО НАПРАВИ, ТЕ СА ПО ГОЛЕМИ КОМУЧАГИ. ВЪЛКА КОЗИНАТА СИ МЕНИ НО НРАВА НИКОГА, НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ , ТАВШАНОВА Е ЕДНА ОТ ТЯХ.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен12/6/12 09:33

    12/6/12 08:55 ....... :D :D смешник направи си харакири или сепуко за да не четем фанатизираните и изпълнени с омраза коментари !! .....нищо не става от теб безполезно едноклетъчно .. , да ти падне високоговорителя от джамията на главата .. !! .....ПСЕВДООО !!!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен12/6/12 12:48

    НА ТЕБЕ ОТДАВНА ТИ Е ПАДНАЛО НА ГЛАВАТА ТИ ОМРАЗАТА БЕ ТЪПАКО, ПРОСТАКО

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен12/6/12 18:49

    ВИНАГИ БУДНИ! ДА МОЖЕ ДА ДИШАТЕ С ПЪЛНИ ГЪРДИ ОТРОВИТЕ НА ОЛОВНО ЦИНКОВИЯ ЗАТВОР!!!!!!!! КОГА ЩЕ ПРОВЕРЯТ И СПРАТ ЗАТВОРА ?????????? МЪЖЪТ ДА ДРУГАРКАТА СТАЙКОВА НАЛИ Е "АКАДЕМИК" ПО ШУМА АМА КАТО ПОМПЕШЕ ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ ЗАВОД "НЯМАШЕ" НИТО ЗАМЪРСЯВАНИЯ НИТО ШУМ !!!!!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.