Ало, телефон 112, отворен ли е пътят за Шипка? Дайте ми номера на В и К! Каква степен беше земетресението? Това са само част от запитванията, които получават всеки ден диспечерите на телефона за спешни повиквания.
Не забравяйте, че това не е бюро "Информация", а само за това, че заемате излишно линията, може да платите глоба от 200 до 1000 лева. Това каза Елена Паскалева - началник на Районния център 112 - Кърджали пред ученици от осмите и деветите класове на 12 пловдивски училища.
МВР и БЧК за първи път отбелязаха по подобен атрактивен начин европейския ден на телефон 112. Домакин на проявата в Кърджали беше СОУ „П. Славейков".
Ако сте се пошегували, че има пожар, родителите ви ще бъдат глобени в рамките от 2 до 5000 лева, а ако сте го направили артистично и сте съобщили, че има и пострадали хора, шегата може да ви излезе съвсем солено, защото глобите са от 10 до 20 000 лева, предупреди Елена Паскалева. Шегувайте се по друг начин, помежду си, а най-добре се запишете в театрален кръжок, посъветва тийнейджърите шефката на аварийния телефон.
Заради зачестилите фалшиви сигнали за бомбени заплахи в училища, Паскалева съобщи, че тя лично не знае случай, в който мнимият терорист да не е разкрит ако не веднага, то най-късно на следващия ден.
Злоумишлените обаждания в последно време намаляват и са в рамките на 0,08 процента, но грешните са близо половината от приетите, сочи статистиката за миналата година. На спешния телефон са подадени над 2,3 милиона реални сигнала за помощ.
Мнозина се паникьосват в аварийна ситуация и не могат да отговорят на елементарни въпроси на операторите. Например звънят да кажат, че има катастрофа на магистралата, но не могат да кажат нито къде е, нито дали има пострадали, нито дори в коя посока на движението е.
През изминалата година на телефон 112 са получени 6 392 391 повиквания, от които 2 300 000 са били с конкретни искания на граждани за оказване на помощ. Останалите над 4 милиона повиквания са били нереални,  съобщи Паскалева.
Най-честите фалшиви сигнали са основно от малки деца и възрастни хора, грешни избирания, шумове по линия или при блокирани СИМ карти. Има и фалшиви сигнали, подавани от граждани. В случая със 17-годишния младеж, който е позвънил 884 пъти на спешния телефон през 2012 г., е установено, че той е бил с ментални нарушения, каза Паскалева.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.