На втория ден от празника Курбан Байрам мюфтийствата в Кърджали и Крумовград ще дарят лекарства за 1 100 лева на бежанците в център в свиленградското село Пъстрогор. Мюфтийството в Кърджали е осигурило 700 лв., а останалата част от парите мюфтийството в Крумовград.
В списъка са включени медикаменти за простудни заболявания, алергии, успокоителни, антибиотици, сухо мляко, спринцовки, спирт, памук и превързочни материали.
Необходимите лекарства са уточнени предварително с обитателите на дома в Пъстрогор. „Хората от нашия регион са много добронамерени. Те искат да помогнат на бежанците и затова даряват още дрехи, но явно ще ги предадем на някои социален дом в страната, защото бежанците в Пъстрогор имат нужда най-вече от хранителни продукти и лекарства" , каза районният мюфтия Бейхан Мехмед.
Председателят на Висшия духовен съвет Шабанали Ахмед (на снимката) пък изрази разочарование от факта, че броени дни преди свещения празник изпратените от българските мюсюлмани в Кърджали, Хасково и Крумовград камиони с помощи за сирийските бежанци в дома в село Пъстрогор са били отхвърлени. "Научих за това в края на миналата седмица, след като се върнах от чужбина. Кампанията за набирането на дарения за сирийските бежанци беше организирана от Главното мюфтийство и се проведе в цялата страна, за пръв път отбелязахме такъв широк мащаб. Предварително беше разяснено на хората, че ще се събират дрехи, завивки и дълготрайни храни. Но дрехите са били изхвърлени от бежанците, никак не е приятно да бъдат зачертани усилията на толкова много хора", коментира Шабанали Ахмед.
„Ако знаехме, че ще стане така, по-добре да бяхме зарадвали нуждаещите се български граждани, около нас има толкова много бедни и мизерстващи“, подчерта мюсюлманският духовник. Той определи постъпката на мигрантите в случая като "много грозна". "Не съжаляваме за погребаното добро, ние винаги бихме се отзовали на помощ, но картината беше грозна, не трябваше да се случи. Ние бяхме длъжни да се мобилизираме и да помогнем на бежанците, проявихме разбиране и съпричастие към съдбата им на бездомници", каза Ахмед. Той обаче подчерта, че въпреки огорчението, българските мюсюлмани се молят казусът в Сирия да бъде разрешен, а бежанците да намерят мястото си и да заживеят нормално.
Снимка: Георги Кулов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/10/13 12:57

    darqvaite darqvaite... nqmate pari za qdene ... pomagate na siriicite :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/10/13 13:19

    ИЗЛОЖИХА СЕ НАПЪЛНО С СТАРИТЕ НЕПОТРЕБНИТЕ ДРЕХИ И ГАЩИ. СЕГА ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ С ЛЕКАРСТВАТА, ДАНО ДА НЕ РАЗЧИСТВАТ ЛЕКАРСТВАТА КОИТО НЕ СЕ ПРОДАВАТ ОТ АПТЕКИТЕ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/10/13 14:44

    K.I.A

    "Българската Милиция на лов за свои съграждани в Дортмунд" ха..ха..

    http://www.welt.de/regionales/duesseldorf/article120916827/Bulgarische-Polizei-jagt-Landsleute-in-Dortmund.html

    ***
    Честит празник на всички празнуващи..

    От Бояна-Сарай и с.Чорбаджийско нЕма ли някой ФАX,Е-Маил,ММС телеграма,по-случай случката?

    Или както в Римският Сенат "Да го духат Бедните (избирателите)"...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/10/13 15:01

    Грозната постъпка е на мюфтийството, а не на бежанците. Ако мюфтийството се интересуваше истински от нуждите им, щеше да организира акцията така, че в Пъстрогор да се закарат само нещата, които са нужни в Пъстрогор, а другото да замине за други места. Бях ги предупредила за нуждите, както и за това, че ще предизвикат безредици, но никой не ме послуша. Нито хасковското, нито главно мюфтийство, на които пък дори писах писмо. Очевидно тези хора нямат нито съвест, нито срам. В деня на свещения им празник не се свенят да лъжат и да прехвърлят собствената си безотговорност върху бежанците. Ето линк към статия, в която съм описала ситуацията: http://lydblog.wordpress.com/2013/10/10/pastrogor-drehi/

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/10/13 16:05

    ostavka na saloto muftuystvo za nisto ne vi biva i za poletika nisto nes stavate samo za agenti...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/10/13 17:20

    K.I.A

    Chestit Praznik...

    http://www.youtube.com/watch?v=Buohk0LsLlM

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/10/13 17:57

    Glasuvay s buletina 5 SABANAALI bokluk takiv

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен15/10/13 18:02

    HEY STIGA STE GO POKAZVALI TOYA MOSENNIK SABAN ALI TOY NE MU LI STIGA 4E OTKRADNA DARENIYTA OT TURSIA I SI NAPRAVI KISTA .4E SEGA I OT DARENIYTA ZA BEJANSITE ISKA DA ZAMAJE MOSENIK SIS MOSENNIKA

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/10/13 08:13

    aba eeeeeeei ostavete saban e golqm merinjei

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.