Всички 200 жители на Шопци ще бъдат прегледани за наличие на опасната кучешка тения. Какво вече 24rodopi.com писа, кучешка тения уби 22-годишен от кирковското село Шопци. Ремзи Сюлейман е нямал никакви здравословни проблеми. Дни преди инцидента обаче се е оплакал от болки в корема и обрив, разказаха негови познати. Младият мъж е спортувал, никога не е пушил и не е пил, затова най-вероятно не е обърнал внимание на болките и не е отишъл на лекар. В сряда надвечер играел шах с приятели, когато изведнъж се почувствал зле и припаднал. Хората около него помислили, че е получил инсулт. Пристигналите лекари констатирали смъртта на момчето. При аутопсията обаче се разбира, че причината е кучешка тения.
Първи за смъртния случай съобщи пред 24rodopi.com независимият съветник в Кърджали д-р Марин Мухтаров.
Кучешка тения убива кърджалийци. Заразата тръгва от детските площадки. Това алармира на сесия още преди 6 месеца д-р Марин Мухтаров. Той цитира данни на Регионалната здравна инспекция, според които в област Кърджали в периода 2007-2009 г. е имало 43 случая на кучешка тения. Заразени са били 6 деца.В периода 2010-2012 г. болестта са развили 42 души. Пострадалите деца са 2. Общо за двата периода починалите са трима. Само за тази година заразените вече са 6. Според статистиката, заразените в нашата област са три пъти повече, отколкото в другите райони на страната.
Д-р Мухтаров посочи, че заразата се разпространява чрез изпражненията на кучетата. Най-често те избират да се изходят в детските площадки в пясъчниците. Там децата играят и прихващат кучешката тения.
Ехинококоза (на латински: Echinococcosis, нарича се още Кучешката тения, на гръцки ἐχῖνος - бодил, κόκκος - ядка) е типична зооантрополозна хелминтоза, на която половозрялата форма паразитира в червата на месоядните животни. Ларвната форма се развива във вътрешните органи на бозайниците, включително и човека. Не е възможно заразяване човек - човек.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. d-r Muhtarov23/1/14 21:00

    Ne kazah parvi na vas

    ОтговорИзтриване
  2. Бацил24/1/14 19:30

    До редакцията. ще преглеждат ли и хората в чужбина щом заразата е дошла оттам.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.