Обезверяването ни убива, а вярата е слабото ни място

Водим челните класации по безработица, а същевременно в бюрата по труда е пълно с предложения. Малцина обаче са тези, които са склонни да прежалят чест и диплома и да се захванат с каквото им попадне. Защото основният проблем на държавата, и на региона в частност, е ниското заплащане. Прогнозата пък е, че при увеличение на минималното възнаграждение, това би съкрушило малкия и средния бизнес и би подложило Родопите на още по-голямо обезлюдяване.
С други думи-ни така, ни иначе. Икономиката на държавата, доколкото изобщо я има, е в колапс от години. България произвежда за износ основно емигранти, които са и най-големите инвеститори в Родината с постоянните парични потоци в посока балканската държава. Оцеляването в родния край заприличва на тумор, чиито метастази са достигнали до всяка част от обществото. Тук „трансферният прозорец" на политиката е винаги отворен, а в името на поста за 24 часа човек може да смени три партии, стига това да му донесе облага. Тук се краде от жица до капаци на тенджери. Тук много често бягството е единствено решение. Тук всеки и всичко се продава. Тук липсата на вяра може да убива, но тя е и слабото ни място, когато всички останали фактори са вече налице.
24rodopi.com


Последната битка в Свещената война за оцеляването

Бедността предизвика масовото бягство, липсата на надежда-секти и джихадисти

Жельо МИХОВ

13-годишно момче кара колело около сграда в кърджалийския квартал „Възрожденци". Наглед нищо необичайно. С тази разлика, че едната гума на велосипеда е спаднала и шината се търка направо в асфалта. Мъж наблизо сменя летните гуми и предлага да му реши проблема с помпа. Момчето отказва, нямало проблем, колелото не било негово и не му пречело. Казва, че вкъщи и велосипед със спаднали гуми не е карало.
В момента живее в сградата, около която върти кръгчета. Не смее да се отдалечава много от нея. Тя е неговия дом сега. Дели го заедно с още няколко други момчета. Всички те са далеч от семействата си, които нямат възможност да ги издържат.
Не, това не е сиропиталище, това е общежитие, в което се изучава религия. Едно от многото в страната, което влезе във фокуса на общественото внимание. Там децата получават подслон, храна, от там ходят на училище, там се прибират, там и учат неща, които в школото не им се преподават.
„Вътре има компютри. След като ни учат на Коран, можем да седнем и да поиграем. Аз ходя заради „Counter strike", разказва момче, посещавало общежитието. Родителите му нямали нищо против. Живее наблизо, идва почти всеки ден след училище.
„Какво да правят децата? По-хубаво ли е да се занимават с глупости? Там им е добре. Има дисциплина и остават чужди за многобройните изкушения навън. Много настръхват някои хора когато нещо се прави без пари, от добрина. Това е възможност бедни деца да учат и да имат и те своите възможности за развитие в живота. Лошо ли е да станат ходжи? Иначе какво? Да стоят без работа, да станат пияници, крадци, да се занимават с други лоши работи? На кого му пречи, когато нещо е безплатно? Ако родителите плащаха, тогава нямаше да има проблем. Значи тези, които нямат възможността да пратят децата си в чужбина, в скъпите университети на Запад, те са лоши, те кроят нещо да сторят недобро на тази държава? Даже е добре да има повече такива места за хората, които нямат пари. А какво да кажем за тези, които ограбиха тази държава? Децата им къде са? В скъпите университети и това ги прави най-добите хора. А тези тук са лоши, така явно се смята, а това не е правилно", казва жена от Смолянско, която заедно с мъжа си минути преди това са оставили сина си в общежитието.
Момчето носи само една малка чанта. Те са убедени, че това е за добро. Не искат да коментират какви са плановете им за бъдещето на детето.

***
В същата сграда бяха открити деца от Сирия. Правени са множество проверки от различни институции, от там е извеждано и момче с белезници от полицаи. В крайна сметка съдът постанови дейността на сградата да бъде преустановена. Тя обаче ще продължи, но вече под пряката юрисдикция на Главно мюфтийство.

***
Мащабна акция на ДАНС, МВР и Прокуратура срещу поддръжници на „Ислямска държава" в страната отекна мощно и в Родопите. При нея бяха задържани трима в златоградското село Старцево. Двама бяха освободени ден по-късно, но в ареста остана… жена. Сигналната лампа в един от най-бедните региона на страната светна отново.
Според прокуратурата, всички атакувани места са били в досег с джихадисти, а ролята на задържаните вероятно е била да вербуват бойци за „Ислямска държава" от региона. А това не би изглеждало прекалено трудно. ИДИЛ разполага с финансов ресурс, изчисляван на около 2 милиарда долара, а наемниците получавали по 7 000 хиляди на месец.
Бедност, идеология и пари. Концепцията е ясна, а най-бедните точки на страната изглеждат благодатна почва. Този процес в Родопите обаче не стартира от днес. Просто сега набира по-голяма скорост.

***
Един млад мъж с дълга черна брада влезе в обществения фокус преди няколко години. Той бе на преден план сред няколко обвиняеми в радикален ислям. На пръв поглед обаче се набиваше тарикатската усмивка на подсъдимия. Това е Ахмед Муса, посочен за най-страшния имам на страната. До двадесетата си годишнина ислямският духовник обаче е бил християнин. Но не православен, а от „американските". Бил е евангелист, в годините когато мисионери на сектата дойдоха отвъд океана ведно с демокрацията в страната. Тези, които освен спасение, не щадяха и финансов ресурс при проповедите си.
Но времената се менят, господарите също, какво остава за религиозните доктрини?

***
Бизнесът с вяра е изключително успешен, особено там, където бедността винаги е един от най-големите пороци.
„Свидетелите на Йехова" периодично напомнят за себе си. Техни членове плъзнаха из Родопите, а групировката им се доказа като една от най-устойчивите и упорити в търсенето спасение на души и... лова на имоти. Йеховисти атакуват жилищни кооперации, изнасяйки „проповеди" пред домовете на хората и раздавайки списания и брошури. Опитите им за разпространение на идеите на сектата са в цикличност, която обаче не тревожи нито една институция.
Голяма част от мисионерите са чужденци, но говорещи много добре български. „Наскоро идваха двама. Облечени в костюми, казаха, че са холандци. Интересно беше, че първо ме попитаха дали съм турчин. След това ми обясниха, че искали да поговорят с мюсюлмани за учението, което „свидетелите" разпространяват. В съседния вход има възрастна жена, която сектантите посещават почти всяка седмица. Комшии коментират, че е прехвърлила апартамента си на тях, в замяна на това, че й носят хранителни продукти, а тя е трудноподвижна", разказа Марин С. от кърджалийския квартал „Възрожденци".
Забранената в някои страни секта, но не и у нас, има изключително малко последователи в Родопите. От години обаче техни представители правят неистови опити да привлекат съмишленици. Упоритите йеховисти не губят надежда и продължават своите обиколки из региона. Запознати с дейността им посочват, че организацията е отлично финансово обезпечена, което се използва умело от проповедниците, когато са на тур в по-бедните региони на страната. Обикновено след достатъчна обработка, „благодарните" за „спасението на душите си", прехвърлят имоти на организацията.
„Те са готови да се отдадат на Бог, да изоставят всичко земно, което не им пречи да возят посланията си в скъпи автомобили. Посещават възрастни хора, поддали се на религиозното им учение, носят им пълни чанти с каквото им е нужно. Ако трябва им помагат да посещават далечни свои близки. В замяна получават по някой имот от благодарните за спасението на душата си последователи. Всичко е в името на вярата, а организацията трупа възможности за по-голяма материална база при доводите си при проповедите с брошурата „Милиони ще бъдат там. А вие?", разказва един свидетел на дейността на „свидетелите". 

***
Доста конспиративни теории гласят, че преходът е част от плана за унищожение на нацията и държавата. Буферната зона между разочарованието и очакването, което все повече добива черни краски, а носталгията към оплютото минало завършва окончателно в чувството за безизходност. Безработица и ниски доходи, загуба на вяра в просперитет чрез образование, потъпкване на традиционните ценности, омраза...
Превръщаме се в най-благодатната почва за всякакви извратени идеи, в общество останало без всякакви съпротивителни сили.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/11/14 10:18

    Така е като "официалните" попища и имами са се юрнали да забогатяват. Я вижте поп Петър - превърна се в строителен магнат и обърна църквата на замък с огромен катанец на портата, да не му е бащиния. Май отдаването в служба на Бога е само параван за българското духовенство да се докопа до имоти и пари.
    За имамите и техните далавери ще оставя на някой мюсюлманин да говори...и не ги правете на светена вода ненапита, щото е видно от всякъде какво правят.
    Някой бе казал, че парите не миришели, е, в някои части на разградената ни Родина направо вони :(

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/11/14 10:21

    До кога бедния и гладен народ ще робува на кръвопийците от крадливия,корумпиран катун София....до кога ще важи девиза всичко и всички за София...крадливия и насран катун София не е БЪЛГАРИЯ....Защо няма работа,хляб,живот в провинцията....? Всички управляващи искат да са в София и да могат лесно да крадат с своите си фирми....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/11/14 10:26

    Истината е в ИСЛЯМА...Ислямската религия помага на хората докато христянската ги разделя,прави хората злобни,алчни,зависливи,роби...просто хората с други религиии завиждат на Исляма че ги прави хората задружни и честни....факт е и примери многоооо.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/11/14 11:26

    На българина тоя път имамите и най честните и работливи хора им са виновни...не е ли по добре българина да си оправи проблема си с своите лесбийки,гейчета,педерастията в църквата си.....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/11/14 15:57

    Do 10.18 Taka e brato mnogo si prav.Popove i imami si jivurkat kato porove a naroda mizeruva za jalost taka bilo do sega i taka ste e dokato svyat svetuva......

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/11/14 16:01

    vie turcite podkrepqte tozi radikalen islam i zashtitavate tqh,a ne nas balgarite taka li?.... ako e taka mnogo jalko,zashtoto az uvajavam turcite i mislq,che sa dobri hora

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/11/14 16:38

    До 16.01 не вярвам една огромна част от турците да подкрепят радикалния ислям но има и такива.Всяко стадо си има и мърша.Ще кажа и друга поговорка "Една лъжица смет опропастява делвата с мед"

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/12/14 01:11

    Ако съпоставим двете религии - ислям и християнство, трябва да отбележим, че Коранът е на много по-ниско ниво от Библията, защото Корана представлява един архаичен текст, и може би от желание да скрият този факт, някои ориенталисти настояват, че той не може да бъде превеждан. За разлика от християнското равенство между мъжа и жената, при исляма се проповядва изолация на жената. Оше Мохамед в една проповед, произнесена близо до Мека през пролетта на 632 г. сравнява жените със затворнички. И препоръчва да се отнасят добре с тях, както са длъжни според закона да се отнасят добре за пленниците по време на война. Значи мюсюлманскдта жена е "военнопленник". Мястото за принудителното й затваряне е къщата на съпруга или на баща й, откъдето тя може да излиза рядко, и то под строго наблюдение. В джамията тя може да бъде само ДОПУСНАТА! Изгонената от мъжа си, жената трябва незабавно да се върне в къщата на баща си. Според Шериата всъщност, мъжа може да изгони жена си, или жените си, когато пожелае.
    Мюсюлманите имат пет основни "стълба на вярата". Първият е изповядването на стриктно единобожие и признаване на пророческата роля на Мохамед като висш пратеник. Той идва на Земята след Христос, за да възвести същите истини, които в хода на историческото време са били "изопачени". Вторият стълб е молитвата, която бива лична и колективна, осъществявана в джамията. Третият стълб на вярата е поста, а четвъртият - задължителната милостиня (закят), т.е. една четиридесета част се отделя на бедните. Петият стълб е хадж - поклонничеството в светите места - Мека и Медина.
    Някой улеми обособяват джихада като шести стълб на исляма. Мохамед е различавал два вида джихад - голям и малък. Големия преставлява борба за нравствено усъвършенствуване. Малкия джихад е борба за разпространението на исляма, откъдето идва и тълкуването на понятието "свещена война". В Корана (5:41) изрично е подчертано преследването на немюсюлманите, трудно бихме могли да видим в него "послание за всеобща любов". Такова послание - да обичаш ближния като себе си - има единствено в православната християнска вяра. АМИН.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/12/14 08:36

    Да се забранят ДПС и БСП и България ще се оправи!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/12/14 13:36

    ДО
    Анонимен
    1/12/14 01:11

    Хубава и доста голяма реч сте произнесли, но да кажете нещо за Писанията - било то Коран или Библия или Тората, и то нещо различно означава, че макар и да сте поддръжник на монотеистична вяра (вяра я Един Бог), не знаете или вероятно не разбирате много от Словото Божие. Разделението на хората по етнос, по вяра, по език и незнам по какво още е работа на Сатаната. В Корана се повелява, че Господ-Аллах или Исус както и да го наричате Той е Един не прави разлика нито между пратениците си, нито между Писанията пратени им на тях, даже на едно място казва, че и Библията Ние я низпослахме и в нея има светлина и спасение... Същото го казва и за Тората и за Корана (Сура Енам 44-47 айети)... Всички знаем, че Господ е един и знаем, че всяко Писание е дошло в различно от другото време и съответства на това време и на племето на което е низпослано, а оттам и за цялото човечество. Който чете Писанията ще види, че вярата към Господа е ЕДНА и тя е същата и за Адам и за Ньой и за Авраам и Мойсей и за Исус и за Мохамед.. Всичките те са зовяли за вяра в Един Създател, за обединение около тази вяра. Както казва и Исус : Обичайте Господа със цялото си сърце, с целия си разум, с цялото си създание, а втората друга заповед на Бога е обичай ближния както обичаш себе си... Същото го казва и Мохамед : без вяра няма никой да влезе в Рая, а истинската вяра идва с обичта помежду Ви. Тогава близките на Мохамед казват : Ние се обичаме всичките, а той казва не само помежду ви, а всички хора трябва да обичате... Тогава от това писано не се ли разбира, че без ОБИЧ, ЛЮБОВ към Бога, към човека няма ИСТИНСА вяра. А където има истинска вяра няма различия между хората, защото Господ в Корана казва : Ние създадохме човека по един "тертип " (фътрат), с този фътрат о Мохамед се насочи към Създателя си, защото нито в Неговото Създаване, нито в ЕДИНСТВЕНАТА и ВЕЧНА Негова вяра няма промяна, това е единствения път от самото началото до края, АЛА ПОВЕЧЕТО ХОРА НЕ ЗНАЯТ ТОВА.... Ако всички сме едно, ако това са казали и Писанията, и Пратениците тогава за какви са тия различия между нас. Различитя идват от Сатаната, при Господа всичко е ЕДНО.
    Доколкото за народа, за положението - ние се си виновни, защото никой не спазва Божието - кой кого обича, почита??? Ако ние не се обичаме, ако се лъжем, ако се крадем, си правим злини, това и получаваме като резултат - духоните и държавните ръководители стават бетер крадци и лъжци (точно това го има в Корана, сигурен съм че го има и в Библията)...
    Докато не почнем да ОБИЧАМЕ Господа, а оттам автоматически идва и обичта към ближния няма спасение има робуване на Сатаната, което е реалността в момента...
    Затова обичайте Годпоса, обичайте се един друг , заради Него и ще видите Божието Чудо - Тогава няма да останат нито Поповете, нито Ходжите продали се на Сатаната, Нито пък Държавните Служители ще Крадат....

    Амин
    Господ да е с НАС...

    /Един Кърджалиец/

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.