Местните кадри – ключето към успеха на големите компании
 
Ния ДАМЯНОВА
Петър КАЛЧЕВ

„Както виждате, наоколо няма лунни пейзажи. Минни специалисти от цял свят идват, за да видят галериите в Челопеч. Имайте предвид, че на Ада тепе ще бъде много по-модерно", казва инж. Николай Христов, изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч".
Ще припомним, че с него се запознаваме на опашката в работническата столова на предприятието. Разговорът ни продължава по-късно в кабинета му. Малко след срещата ни с Николай Христов, той бе назначен за старши вицепрезидент "Устойчиво бизнес развитие" в „Дънди Прешъс Металс", която позиция е най-високата достигана от българин в международната компания. На корпоративно ниво той ще отговаря за безопасността, здравето, околната среда, социалната отговорност и ангажиране на заинтересованите страни.

Какво работи шефът на една от най-успешните компании в България?

„Всеки един от ръководството в компанията, чийто девиз е „Успяваме, защото ни е грижа", работи за нейната визия, за отстояване на завоюваните позиции и авторитет в средите на бранша и в хората. Ценностите, в които вярваме тук и които носят успех, са екологична отговорност, безопасни работни места, постоянно усъвършенстване, прозрачност и инвестиции в обществото. На това се опитахме да научим и 14-те студенти от Крумовград, които преминаха обучение при нас", посочва д-р инж. Николай Христов.
Младите хора от източнородопската община попадат в програмата за обучение на компанията. Те са бъдещите специалисти по златодобива на Ада тепе.
3-ма от тях и в момента са в Челопеч, а едно от момичета вече работи в Крумовград.
 „Рудник „Челопеч" е уникално място със своите хора и с богатството на природата. Така е и в Крумовград. За да бъде осъзнато това, пак е работа на професионалистите, които откриват, изследват, добиват и въвеждат технологии за преработване. И провеждат диалога с местното население относно екологията, социалните пакети, промяна на инфраструктурата. Минният инженер днес разполага с много инструменти, за да твори. Ние, в „Дънди Прешъс Металс" инвестираме сериозно в обучението и в развитието на хората си – това е успешният подход. Минният бизнес днес е различен от обичайния образ, който повечето хора си представят като се каже рудник или миньор", отбелязва шефът на мината.
После ни разказва за

група студенти от Белгия, които в продължение на цяла година събирали пари, за да могат да стажуват в „Челопеч".

Организирали и търгове в университета, за да могат да платят и разходите на преподавателя им, който трябвало да ги придружи в България. Толкова силно било желанието им да научат нещо повече и да видят на живо работата в предприятието. По същото време в стажа се включили студенти от Турция и България. Ситуацията била изключително интересна за ръководството и служителите в предприятието. По думите му белгийските и турските студенти били изключително амбицирани и заинтересовани по време на стажа, не спирали да си водят записки, да задават въпроси. Не пропуснали нито ден от стажа. Нашите студенти, за които стажът е абсолютно безплатен обаче закъснявали, отсъствали, „дремели" на работа, често ползвали „фас и кафе паузи". Това продължило горе-долу 4-5 дни. Явно обаче заразени от примера на чуждестранните си колеги, българските студенти дошли една сутрин на работа коренно различни. „Може би осъзнаха, че стажът им не е „губи време" и че ако искат наистина да правят успешна кариера в минно предприятие, трябва да подходят по-сериозно в тази ситуация. Младежите ни от Минно-геоложкия университет бяха силно впечатлени от факта, че белгийските студенти се самофинансират, само и само да стажуват в „Челопеч Майнинг" и оцениха, че на тях практиката им се поднася на тепсия, без да са платили дори стотинка, завършва разказа си инж. Христов.    
„Изискванията към минния бизнес предопределят посоката на развитие, а тя е към иновации за ефективно производство, опазване на околната среда и отговорно отношение към заинтересованите страни. Мога да кажа, че ние, макар и да сме сравнително малък по размери рудник, по отношение на иновации и интегриране на най-модерните ИТ-технологии в производството, можем да конкурираме световни гиганти. Фактът, че нашите ценности са осезаеми за всеки, който работи в рудник „Челопеч" е вдъхновяващ и именно това осмисля търсенето на най-добрите практики, създаването на ноу-хау, което може да се предложи на световния пазар", допълва шефът на „Челопеч Майнинг".
Много големи чужди компании пък отправяли оферти към специалисти в „Челопеч". Затова инж. Христов гледа с добро око на всеки местен младеж, който учи минно дело.

При местните я има онази сила, която ги задържа тук, те ще развиват компанията и родното си място,

убеден е инж. Христов.
„Образованието, което дава възможности на практика да се постигат резултати е изключителна ценност. Това, което ние като компания искаме, е нашите хора да знаят и да могат. Колкото повече знания и умения има един човек,  толкова по-широк е хоризонта му. Нужни са ни хора с възможности за развитие и желание за търсене. Подкрепяме образованието и вярвам, че от най-ранен етап има нужда да се инвестира в практически ориентирани програми, в това да се вижда успеха от образованието", допълва шефът.
„Дънди Прешъс Металс" сериозно подпомага качеството на образованието, което младите хора получават в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски" – град София. „Всеки бизнес се нуждае от добре подготвени кадри. Чрез подпомагане и модернизиране на базата, чрез обучение на преподавателите и инвестиции в образователните продукти, с които работят постигаме по-високо ниво на подготовка, стесняваме дистанцията между теория и практика", казва той.
 24rodopi.com

Още по темата:
От цял свят идват минни специалисти да видят Челопеч, а на Ада тепе ще бъде по-модерно! – четете тук
Ами сега! Милирдер тропа на вратата - четете тук
Виж Челопеч, мисли за Крумовград - четете тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/12/14 10:43

    СДРУЖЕНИЕ ЗА КРУМОВГРАД ПРЕДЛАГАМЕ
    КМЕТА НА ОБЩИНА КРУМОВГРАД БЕЗВЪЗМЕЗДНО ДА ПРЕДОСТАВИ ТЕРЕН ПОД АДА ТЕПЕ И БЛИЗО ДО РЕКА КРУМОВИЦА
    ТОВА ЩЕ Е ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО ОТ СДРУЖЕНИЕ ЗА КРУМОВГРАД ЗА БЛОГОДАРНОСТ КЪМ ШЕФОВЕТЕ КАТО ГЪРКОВ И СИЕ ДА ЖИВЕЯТ ТАМ С СЕМЕЙСТВАТА СИ ЗАЩОТО КАКТО НИ ОБЯСНИХА ТЕ ТЕХНЕТЕ СЕМЕЙСТВА СА ЖИВЕЕЛИ В ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ И ТАМ Е БИЛО УЖАСНО А ПЪК В КРУМОВГРАД СЛЕД ХВОСТОХРАНИЛИЩЕТО БЛИЗО 1КМ ЩЯЛО ДА Е ПО ЧИСТО ОТ БЯЛО МОРИ ДАЖЕ ЩЕЛИ ДА ПУСКАТ РИБИ И ГЪСКИ ДА ГИ ОТГЛЕЖДАТ ЗА КОНСУМАЦИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ И СЕМЕЙСТВАТА СИ
    ЗАТОВА ПРЕДЛАГАМЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ КМЕТА НА ОБЩИНАТА СЪВМЕСТНО С ОБЩИНСИТЕ СЪВЕТНИЦИ НЕКА ПРЕДЛОЖАТ ОБЩИНСКО МЯСТО КЪДЕТО С ОБЩИ ПАРИ СЪБРАНИ ОТ КРУМОВГРАДЧАНИ И НЯКАКЪВ БЮДЖЕТ ОТПУСНАТ ОТ ОБЩИНАТА ДА ИМ НАПРАВИМЕ ВИЛНО СЕЛИЩЕ КЪДЕТО ДА СИ ЖИВЕЯТ И ПОЧИВАТ ГЪРКОВ И СИЕ А ПЪК С ТОВА ДА ГАРАНТИРАТ ЧЕ НАИСТИНА НЕ Е ОПАСНО ЗА КРУМОВГРАДЧАНИ АДА ТЕПЕ
    СДРУЖЕНИЕ ЗА ЧИСТ ГРАД КРУМОВГРАД

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/12/14 11:51

    До 14/12/14 10:43

    Ех ама не свършихте ве.
    За пръв път след години хората искат да построят нещо модерно. Да създадат работни места и рудник на световно ниво. Доказали са че не пестят пари за сметка на безопасност, екология, здраве и комфорт на работното място. Нека започват по скоро иначе града се обезлюдява.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/12/14 12:26

    ДО 10:43 АКО ИСКАШ И НА ТЕБ И СЕМЕЙСТОВОТО ТИ МОЖЕ ДА НАПРАВИМЕ ЕДНА ВИЛИЧКА ТАМ
    С ПАРИТЕ СИ ДА СТЕ НА ЧИСТО ЕКОЛОГИЧНО МЯСТО

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/12/14 17:03

    До 10:43 до сега както можеше без тях и от сега нататъка може заради 5 те години ште продадете и себеси боклуци.Малко помислете и за после

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/12/14 18:46

    Искам минни специалисти от цял свят да идват и в Крумовград. Сега в града идват само наши изселници от Турция които с нищо не помагат за развиването на град

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/12/14 19:27

    До 12:26 - Мърльо, това, че пишеш с главни букви не те прави силен и куражлия, това първо. Второ - ти през живота си къщичка за кученце или птички построил ли си сам или само си гледал по телевизията, та сега раздаваш съвети и акъли? Много си "ербап" с предложенията, когато е за деструктивно отношение - дай идея за развитие на региона щом си толкова "мъдър" и така начетен! Да пази Бог, сляпо да прогледа от такива като тебе ...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/12/14 21:35

    abe moje i bez kurmovgrad..ne naprazno e kazal boiko

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/12/14 21:38

    Този горния с големите букви ако си мислите, че не получава пари за да плюе по темата, много се лъжете...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.